Örök rejtély a számomra, miért kapta egy csokiszelet a Sport nevet :) De íme egy változata, ami valóban belefér a sportos, illetve a tudatos táplálkozásba. A tegnapi sütihez hasonlóan, ez is készíthető zabkeksz helyett korpovit kekszből darált morzsával.
Hozzávalók kb. 12 sport szelet nagyságú szelethez:
125 g zabkekszmorzsa (a keksztekercsnél leírt módon elkészítve)
50 ml langyos tej
10 g olvasztott kókuszzsír (esetleg light margarin, de szerintem az mellékízt ad neki picit)
1-2 tk. jamaikai rumaroma (én két teáskanállal tettem bele, így elég erőteljesen rumos lett :) )
1 csapott ek. keserű kakaópor
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
édesítő ízlés szerint (én kb. 1 ek. folyékony édesítőt tettem bele, de úgy a legegyszerűbb, ha kóstolgatjuk a masszát, amíg a kellően édes ízt el nem érjük.)
A tetejére:
15-20 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (nekem 15 g elég volt egy vékonyabb réteghez)
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk (ha nem áll össze, pici tejet adhatunk még hozzá), téglalap alakúra nyomkodjuk (kb. 1 centi magas, de ízlés szerint lehet vékonyabb szeleteket is készíteni). A munkafelületet a téglalap kialakítása előtt kekszmorzsával megszórjuk, hogy ne ragadjon le a süti.
Az étcsokoládét mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk, és bevonjuk vele a süteményt.
Szobahőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni a bevonatot, majd néhány órára hűtőbe tesszük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük (hogy ne töredezzen a csoki a tetején).
Tápérték adatok:
Egy adagban (12 szelet):
Kcal:685,9 Szénhidrát:75,68 g Fehérje:34,63 g Zsír:26,94 g
Egy szeletben:
Kcal:57,16 Szénhidrát:6,31 g Fehérje:2,89 g Zsír:2,25 g
Finom, és gyors az elkészítése (igaz, ebbe a kekszsütést nem vettem bele).
VálaszTörlésLight margarinnal csináltam, de én nem éreztem semmilyen mellékízt. Ugyanolyan lett, mint a hagyományos kókuszgolyó tésztája.
Tényleg Betti, te hol szoktál kókuszzsírt venni? Sajna a Herba házba mostanában nem tudtam eljutni, a hiperekben, ahol néha megfordulok, pedig a bio-diabetikus részlegen nincs ilyesmi.
Ja, és vmelyik receptnél olvastam, h a GRobyban veszel durumlisztet (ráadásul jó áron), ezt a tippet is köszi, mert hasonló problémám volt ezzel is, mint a kókuszzsírral.
Zsófi
Ez emberfüggő szerintem, hogy mennyire érzi ki valaki a margarinnak az ízét - már én sem annyira. egy darabig nem nagyon szerettem, mert kiskoromban sose ettem margarint, szokatlan volt a sütikben is, de végül megszoktam. viszont vannak, akik érzékenyek erre, ezért említettem a receptben, hogy lehet mellékíze :)
Törlés(Sokan mondják, hogy az édesítőszereknek is mellékízét érzik, én még ezt sem tapasztaltam)
Itt vettem a kókuszzsírt: http://www.bio-barat.hu/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=43 (nem a webshopban, hanem az üzletben)
A legtöbb bioboltban hasonló áron mozog egyébként, 1400-1500 kilója. De ajánlott előtte utánanézni interneten, mert ahol csak kimondottan bio kókuszzsírt árulnak, az minimum ennek a duplájába szokott kerülni. Ha a Nagykörúthoz közel laksz, akkor meg őket ajánlom: http://vitaminspecialista.hu/budapesti-uzlet
Itt 1480 forint egy kiló, de előtte meg kell nézni a honlapon, hogy van-e készleten, mert időnként hiánycikk.
Remélem, tudtam segíteni :)