2013. március 1., péntek

Stíriai metélt zabliszttel

A stíriai metélt: túróval gyúrt tészta vízben kifőzve, vaníliás, tojáshabos öntetben megsütve. Nokedlit már készítettem zabpehelylisztből, így a túróval készülő tészta sem jelentett akadályt. Még az is lehet, hogy a zablisztből gyúrt tésztából készült mákos tészta lesz a következő - úgyis érkezett már ezzel kapcsolatos kérdés :)
Diabetikus baracklekvár ajánlott hozzá (ebben az esetben kevesebb édesítő is elég bele).
Hozzávalók (egy jénai tálhoz elegendő mennyiség, 4 nagyobb adagra osztható fel):
A tésztához:
250 g sovány/zsírszegény túró
75 g zabliszt
1 tojássárgája
20-30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 5 tabletta porrá törve)
csipet só

A krémhez:
3 tojásfehérje
2 tojássárgája
1 dl kefir
1 tk. őrölt vanília / 1 ek. vaníliás xilit
fél citrom héja, leve
35-45 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)
egy csipet só
1 adag vaníliás fehérjepor (elhagyható).

Ezenkívül:
1 ek. zabkorpa



Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne - ez a túró állagától függ - kevés zabliszttel javíthatunk rajta. Kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kisujjnyi szélességű csíkokra vágjuk, majd a csíkokat nudli méretűre szabdaljuk.

Vizet forralunk, és két részletben kifőzzük a túrós metéltet (ha mind feljött a tetejére, szűrővel szedjük ki). Hideg vízzel óvatosan leöblítjük, majd félretesszük.

Az krémhez először a tojásfehérjéket verjük kemény habbá a csipet sóval, majd félretesszük. A többi hozzávalót alaposan elkeverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk először a tojásfehérjehabot, majd a kihűlt túrós metéltet. (Ha fehérjeport is teszünk bele, annak fajtájától függően (a szójából készültek sűrűbb állagúak például), elképzelhető, hogy valamivel több kefirre lesz szükség. Én tejsavófehérjét használtam, ennél elég volt az 1 dl)

Szilikonos sütőpapírral bélelt jénai tálba tesszük a keveréket. A tál aljára, a sütőpapírra szórjunk 1 ek. zabkorpát (hogy a felesleges folyadékot beszívja). 180 fokon kb. félóra alatt aranybarnára sütjük. Kihűlve szeleteljük.

A rendkívül dekoratív, sütőpapírral bélelt jénai :D


Tápérték adatok:
Fehérjeporral, az egész tál sütiben (4 adag):
Kcal:903,2       Szénhidrát:70,4 g       Fehérje:91,05 g       Zsír:34,83 g

Fehérjeporral, egy adagban:
Kcal:225,8       Szénhidrát:17,6 g       Fehérje:22,76 g       Zsír:8,71 g
(megjegyzés: az adatok fehérjeportól függően minimálisan eltérhetnek, én VPX Syngex tejsavófehérjét használok, ennek az adataival számoltam)

Fehérjepor nélkül, az egész tál sütiben (4 adag):
Kcal:798,2       Szénhidrát:68,4 g       Fehérje:71,05 g       Zsír:33,34 g

Fehérjepor nélkül, egy adagban:
Kcal:199,55      Szénhidrát:17,1 g      Fehérje:17,76 g       Zsír:8,33 g

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó. :)
    De valahogy most a mákos tészta keltette fel az érdeklődésemet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemsokára próbálkozom vele szerintem, nem kell rá sokat várni :)
      Addig is durum tésztából készítve, frissen darált mákkal, édesítővel eszem a mákos tésztát. így se rossz azért, de a házi készítésű tésztával összehasonlíthatatlan :)

      Törlés
  2. Nagyon finom! Megcsináltam ebére. Nekem ez a zabos tészta verzió még jobban is ízlik, mint az eredeti. A fehérjeport kihagytam, annyira nem szeretem, és féltem, hogy elrontja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök hogy ízlett! :)
      Igen, ezért írom inkább csak lehetőségként a fehérjeport a receptekbe, mert sokan nem szeretik, és általában ugyanúgy elkészíthető nélküle is a süti. Viszont sokan meg fehérjeporos recepteket szeretnének, ezért oldottam meg így a dolgot :)

      Törlés