2013. február 27., szerda

Habos-mákos kölesszelet sütés nélkül

Jobban mondva mákos-narancsos, bár a vékony narancszseléréteg a képeken sem észrevehető :) A kölest amiatt a tulajdonsága miatt használtam fel, amiért a kókuszgolyónál is: megfelelően főzve formázható masszává áll össze, mindenféle segédanyag nélkül.
Hozzávalók 16 kisebb kockához:
A kölestésztához:
80 g köles
4 dl víz
csipet só
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)
fél narancs héja
fahéj ízlés szerint (nálam 1 kk.)
30 g darált mák (frissen darált mákkal a legfinomabb)

A narancszseléhez:
1 narancs leve
1 ek. vaníliás / tejszínes pudingpor

A habhoz:
2 tojásfehérje
csipet só
ízlés szerint édesítő

Elkészítés:
A kölest a 4 dl vízben a csipet sóval addig főzzük, amíg az összes vizet be nem szívja. Ekkor hozzákeverjük a többi alkotórészt, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A kölestésztából egy 15-20 cm oldalú négyzetet készítünk (hasonló méretű, magasabb falú edénybe a legjobb, mert szabályosabbra lehet készíteni, de tálcára, vagy akár tányérra is lehet tenni)

A narancslevet besűrítjük a pudingporral, és elkenjük a kölesréteg tetején.  Hideg helyre tesszük.

A tojásfehérjéket a csipet sóval gőz fölött kemény habbá verjük ( a vége felé adjuk hozzá az édesítőt is ) Amint szobahőmérsékletűre hűlt, a sütemény tetejére simítjuk. Azonnal szeletelhető, de ha csak később esszük, a tojás miatt fontos a hűtőben tárolni.



Tápérték adatok:
Egy adagban (16 pici kocka):
Kcal:522,7       Szénhidrát:70,62 g      Fehérje:24,17 g      Zsír:16,03 g

Egy darabban:
Kcal:32,67       Szénhidrát:4,41 g        Fehérje:1,51 g        Zsír:1 g


4 megjegyzés:

  1. Ez a recept is nagyon jó, bár én hiányolom kicsit a zablisztes kelt tésztákat. :3 :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg eléggé "el lettek hanyagolva" a kelt tészták, jó hogy eszembe juttattad :)Túrós és pudingos táskát(/batyut, ki hogy hívja :D ) sütök legközelebb szerintem, pár napon belül megpróbálkozom vele :)

      Törlés
  2. Sikerült pont belőni a kedvencemet :DD pudingos táska - imádom :)) nagyon várom már a recepted :D

    VálaszTörlés
  3. És örülnék neki ha esetleg lennének fázis fotók is. :) Mondjuk, hogy milyen a tészta kelesztés előtt és után. :D

    VálaszTörlés