2013. február 6., szerda

Rákóczi-túrós

Ismét egy túrós süti, ráadásul ez a múltkorinál gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető.
Hozzávalók (kb. egy fél tepsihez - 12 kisebb, vagy 9 nagy kocka):
A tésztához:
75 g  zabkorpa (lehet zablisztből is készíteni, ez esetben kicsivel kevesebb kefir kell hozzá)
1 tojássárgája
2-3 ek. kefir
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
kevés citromhéj
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
kb. 20-25 g cukornak megfelelő édesítő - nálam 6 tabletta porrá törve

A túrókrémhez:
500 g zsírszegény / sovány túró, villával áttörve, vagy botmixerrel pépesítve
fél citrom héja
2 tk. citromlé
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
50 g teljes kiőrlésű búzadara, vagy 55 g zabkorpa
80-100 g cukornak megfelelő édesítő - ízlés szerint (nálam 20 tabletta porrá törve)
1 tojássárgája

A tetejére, és a kenéshez:
2 tojásfehérje
csipet só
pár csepp citromlé
ízlés szerint édesítő
1 púpozott ek. tejszínes/vaníliás pudingpor, vagy étkezési keményítő
diabetikus lekvár (összesen kb 45-50 g)


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kanállal elkeverjük, a gyúrt linzertésztánál valamivel lágyabb tésztát kapunk. Szilikonos sütőpapírra tesszük, eloszlatjuk (a kezünkkel nyomkodva, nagyjából egyenletesen) 1-2 mm vastagon. Nagyjából fél gáztepsi méretűre lehet szétteríteni.
150 fokra előmelegített sütőben, 5 percig elősütjük. Ezalatt kikeverjük a túrótölteléket: a hozzávalókat villával alaposan elkeverjük, majd a kezünkkel összedolgozzuk.
A lekvárból 1 púpozott teáskanálnyit felforrósítunk (mikróban).
A tésztát a lekvárral megkenjük, majd a kezünkkel elterítjük rajta, és egyenletesen rányomkodjuk a túrótölteléket. Amíg a fehérjehabbal elkészülünk, visszatesszük a sütőbe.

A tojásfehérjét a csipet sóval és a citromlével kemény habbá verjük, az édesítőt akkor adjuk hozzá, amikor már majdnem kemény a hab. Hozzáforgatjuk a (lehetőleg átszitált) pudingport, majd habzsákba töltjük (aki nem akar ezzel bajlódni, csak simán oszlassa el a süti tetején :) )
Kivesszük a tepsit a sütőből, a fehérjehabból csíkokat nyomunk a tetejére, átlósan mindkét irányban, hogy kockás mintázat alakuljon ki (persze lehet csak egy irányba csíkozni is). Visszatesszük a sütőbe, résnyire nyitott sütőajtónál (kitámasztjuk pl. egy fakanállal) a hab pirulásáig szárítjuk. A sütőben hagyjuk kihűlni, ezután a habcsíkok között lévő réseket diabetikus lekvárral kitöltjük (habzsákból, vagy kávéskanállal). Forró vízbe mártott, éles késsel szeleteljük.


Tápérték adatok:
1 adagban (12 kisebb, vagy 9 nagy szelet):
Kcal:1083,1       Szénhidrát:109,07 g       Fehérje:106,5 g      Zsír:35,49 g

1 szeletben (12 szelet esetén):
Kcal:90,26        Szénhidrát:9,09 g            Fehérje:8,88 g        Zsír:2,96 g

1 szeletben (9 szelet esetén):
Kcal:120,34       Szénhidrát:12,12 g         Fehérje:11,83 g      Zsír:3,94 g





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése