2013. február 24., vasárnap

Fehérjeporos keksz mézes süti ízben

Nem éppen egy "tavaszköszöntő" recept, inkább a karácsonyi fűszeres kekszek ízvilágát idézi, de nézzétek el légyszi :) Ebben az esős időben szerintem jól is esik egy ilyen süti, meleg tea vagy kávé mellé, amikor hazaér az ember, vagy akár reggelire (nekem is csuromvizesen, átfagyva hazaérve pattant ki a fejemből az ötlet :) ).
Ez egy ropogósabb keksz, majdnem ugyanakkora fehérje-, mint szénhidráttartalommal, ráadásul, mivel zabkorpával készül, a szénhidráttartalmának a jelentős része fel nem szívódó rostokból áll. Egy darab keksz mindössze 18 kalóriát tartalmaz!

Testbuilder nicknéven kommentelő olvasóm figyelmébe ajánlom, hogy a süti csokis Power Proteinnel készült, és egyáltalán nem lehetett érezni rajta, :)Szóval, szinte akármilyen fehérjepor jó hozzá.


Hozzávalók 25 darab kekszhez (1 tepsi):
60 g zabkorpa
10 g darált mandula (vagy egyéb olajos mag)
30 g csokis vagy vaníliás, vagy egyéb semlegesebb ízvilágú fehérjepor
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
ízlés szerint édesítő (nálam 9 db édesítőtabletta porrá törve, ami kb. 40 g cukornak felel meg)
kevés citrom-, és narancshéj
fűszerek ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs, kardamom, édeskömény, szerecsendió, koriander, fehérbors (utóbbi kettőből nagyon kevés)
A fűszerek közül nyugodtan ki lehet hagyni néhányat, vagy 1 ek. mézessütemény fűszerkeveréket tenni helyettük a sütibe.
3-4 ek. kefir

Elkészítés:
A szilárd hozzávalókat elkeverjük, és annyi kefirt adunk hozzá, hogy nyújtható, jó állagú tésztát kapjunk. Vékonyra nyújtjuk (3-4 mm), és tetszés szerinti formákkal kekszeket szúrunk ki. Szilikonos sütőpapírra tesszük, és 170-180 fokon, 8-10 perc alatt megsütjük. Ha rövidebb ideig sütjük, a kihűlés után omlós, ha picivel hosszabb ideig, ropogósabb kekszeket kapunk.

Aki a szárazabb kekszeket nem szereti magában enni, annak - ahogy a bevezetésben is említettem :) - tea, vagy kávé mellé ajánlom, illetve lehet rákenni rizsliszttel vagy zabliszttel főzött krémet, vagy akár diabetikus lekvárt.



Tápérték adatok:
Egy adagban (25 db keksz):
Kcal:450,8      Szénhidrát:41,88 g      Fehérje:39,76 g      Zsír:13,62 g

Egy darabban:
Kcal:18,03    Szénhidrát:1,68 g         Fehérje:1,59 g       Zsír:0,54 g

13 megjegyzés:

  1. szia! ezt kipróbálnám, bár nem vagyok testbuilder :) szerinted mit használhatnék fehérjepor helyett? simán csak kakaóport? köszi,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Kakaóport is akár, de semmiképpen se 30 grammot :) 1-2 teáskanál bőven elég ehhez a mennyiséghez.
      Akkor sincsen gond, ha nem helyettesíted semmivel, ebben az esetben kicsit kevesebb kefirre lesz szükség.
      Akár plusz 10 g darált olajos magot is tehetsz helyette a kekszbe, kevésbé lesz száraz.
      Ezek az ötletek jutottak eszembe így hirtelen :)A legtöbb fehérjeporos receptből egyébként ki lehet hagyni nyugodtan, mivel általában nem alapanyagként, csak járulékos anyagként szerepel.

      Törlés
  2. 15 perc hírnév... :D Ezt én is megcsinálom hétvégén. Majd beszámolok, de biztos finom lesz. Akartam is írni, hogy hiába van pár sütiben viszonylag sok szénhidrát, mert általában zabból, vagy valamilyen jobb szénhidrátforrásból készíted őket és az sem mindegy.
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel pont azt tárgyaltuk a kommentekben - többek között - hogy mennyire érezhető a fehérje íze a sütiben, fontosnak tartottam megemlíteni :D
      Igen, szinte csak zabliszttel, zabpehellyel vagy rizsliszttel dolgozok :) Időnként kisebb mennyiségben pudingpor is előfordul, de max. 1-2 evőkanálnyi. A lassan felszívódó szénhidrátokra pedig (versenydiéta vagy ketogén diéta kivételével :D ) szükségünk van, ezekkel szerintem - bizonyos határig :D - nincsen gond.

      Törlés
    2. Olyan jó az összetétele, hogy már ma meg akarom csinálni, de úgyis szörnyű félrekajálásnak nézek elébe szombaton, úgyhogy kivárom. :) Most nagyon óvatos vagyok minden táplálékkal, ami nem a kijelölt félrekajálós napokon van, mert egy hónapja lett vége egy 20 hetes diétámnak és lassan emelgetem a ch-t egy "szinten tartó" értékig, hogy megmaradjon a forma.
      A "kijelölt félrekajálós napok"-ról egy kicsit bővebben, hogy ne legyen félreértés. :D Szóval ezek 2-3-4 hetente vannak és egy napig tartanak. Ha mérsékelt ch-on vagy, akkor úgy vettük észre (edzőtárs, versenyzők, akik betöltenek verseny előtt :D, én), hogy nem tudsz annyi szénhidrátot megenni ébrenléted alatt, ami zsírban raktározódna el. Másnap betöltődnek az izmaid és kicsit vizesebb leszel, de NEM zsírosabb. Szóval ezt jelenti nálam egy félrekajálós nap.
      Én a ropogósabb verzióra fogok szavazni, és fehérjébe fogom mártogatni, mert ahogy a PP is pudingos állagú, úgy az én borsóproteinem is az, ha kevés vízzel "mixelem".

      Törlés
  3. És ti milyen fehérjeport használtok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sütikhez most éppen ízesítetlen szójaizolátumot, és tejsavó koncentrátumot (Natura márkájú), ennél olcsóbbat nem is nagyon láttam eddig (szója: 2600 ft egy kg, tejsavó:4500 körül). Az meg a sütikészítésnél nem hátrány, inkább előny, ha nincs külön ízesítve :)
      Ezenkívül a következő fehérjeporokat fogyasztom: edzés után VPX Syngex tejsavófehérje, reggel egy adag Power Protein.

      Törlés
  4. Megsütöttem, és finom lett. :)
    Azt megkérdezhetem, hogy hány napig áll el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Szerintem a magas fehérje-, és alacsony zsiradéktartalom miatt valamivel kevesebb ideig, mint egy hagyományos keksz, én 3-4 napnál tovább nem tartogatnám. Igazából maximum 1-2 nap alatt el szoktam fogyasztani ezeket a sütiket :D, szóval csak feltételezni tudom ezt az összetétel alapján, tapasztalatokról nem tudok beszámolni.

      Törlés
  5. Szia Betti! :) Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted az úgy működőképes, hogy amennyivel több fehérjeport rakok a sütikhez annyival csökkentem a liszt mennyiségét? Nem akarnám lecserélni az egész liszt mennyiséget fehérjeporra, csak mondjuk kb. a felét... Lehetséges?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Ez receptfüggő, a piskóta jellegű tésztáknál (amihez felverve adod a tojáshabot) pl. minden további nélkül lehetséges :) kicsit szárazabb lesz a tészta. A kekszeknek is módosít az állagán, puhább, és kicsit rágósabb lesz valószínűleg. Ha ez nem gond, akkor nyugodtan lehet akár a lisztmennyiség felét is fehérjére cserélni :) (egyharmad résznél pl., persze kevésbé lehet észrevenni a változásokat ) A kelt tésztáknál viszont a receptben megadott mennyiség fölé nem érdemes menni a fehérjével, max. ha 1-2 teáskanál búzasikért is hozzáadsz, de sajnos így sem kel meg olyan szépen a tészta. A keverteknél (pl. muffintészta) is lehet akár a liszt/korpa felét is fehérjeporral helyettesíteni szerintem, de picivel több szódabikarbónát adj hozzá, hogy ne legyen túl tömör, feljöjjön a sütésnél.
      Remélem, tudtam segíteni, ha kérdésed van még, írj nyugodtan :)

      Törlés
    2. Igen, nagyon is! :) Köszönöm szépen a részletes választ! Még azt szeretném kérdezni, hogy magával a sikérporral próbáltál már sütni? Aztán többet nem fárasztalak! :D

      Törlés
    3. Nem fárasztasz, örülök ha segíteni tudok :) Még nem próbáltam a sikérporral sütni, mivel mikor a kelt tésztákhoz használtam, és utánaolvastam ennek, azt találtam mindenhol hogy vigyázni kell vele, mert nagyobb mennyiségben használva mellékízt okozhat a sütiben. Szóval óvatosabb voltam vele, az meg fel sem merült bennem, hogy magában is lehetne használni. De jó ötlet amúgy, egy próbát mindenképpen megér, köszi a tippet :)

      Törlés