2013. február 14., csütörtök

Kókuszos amerikai palacsinta

Egy kevésbé látványos süti, viszont nagyon finom, puha - szerintem magában a legfinomabb, de lehet rá csurgatni olvasztott magas kakaótartalmú étcsokoládét, vagy diabetikus lekvárt enni hozzá. Nutella-hiányban szenvedőknek a zabpalacsinta variációknál leírt mogyorós krémet ajánlom mellé. Amit még el tudok képzelni hozzá, az a natúr joghurt, édesítve, pár csipetnyi kókuszreszelékkel, pár csepp jamaikai rumaromával, esetleg pár csepp kókuszaromával ízesítve.
Hozzávalók kb. 15 darab tenyérnyi palacsintához (ha egyedül esszük, kisebb adagot készítsünk el, mivel frissen a legfinomabb :) ):
40 g zabpehelyliszt
40 g zabkorpa
30 g kókuszreszelék
2 egész tojás, egy tojásfehérje
175 ml tej
csipet só
1 csapott kk. szódabikarbóna
1 tk. citromlé
kevés citromhéj
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)

Elkészítés: 
A kókuszreszeléket teflonserpenyőben picit megpirítjuk, és kézi mákdarálón, vagy elektromos darálón porrá őröljük (kihagyható ez a lépés, de jobb így a tészta állaga, és intenzívebb a kókuszos íz a frissen darált kókusz miatt).
A száraz hozzávalókat elkeverjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet és a tojássárgákat. Legalább két órára hűtőbe tesszük. A hűtés során a zabkorpa és a zabliszt megduzzad, emiatt a tészta sűrűsödik - ha sűrű palacsintatészta állagnál sűrűbb a hűtés után, pici tejjel vagy vízzel javíthatunk az állagán.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a tésztához forgatjuk, és rögtön meg is kezdjük a sütést. Kb. tenyérnyi, vagy kicsit nagyobb palacsintákat sütünk, teflon serpenyőben, közepes hőfokon, egyesével. Amikor az első fele sül, egy fedővel takarjuk le a serpenyőt, hogy egyenletesen átsüljön.Miután megfordítottuk, nem kell letakarni. (macerásnak hangzik, de nagyon gyorsan elkészül egy palacsinta, szóval nem tart olyan sokáig a sütés).



Tápérték adatok:
Egy adagban (15 tenyérnyi palacsinta):
Kcal:726,8        Szénhidrát:59,48 g       Fehérje:36,84 g       Zsír:38,63 g

Egy darabban:
Kcal:48,45        Szénhidrát:3,97 g         Fehérje:2,46 g         Zsír:2,58 g

6 megjegyzés:

  1. nagyon jól néz ki, hamarosan ki is próbálom!
    Betti, lehetne egy kérdésem? Olajat nem kell önteni a palacsinta alá? Milyen serpenyőben sütötted?
    Köszi előre is, egyébként nagyon jó az oldalad!:)
    Vera

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teflonserpenyőben szoktam sütni, még csak nem is a márkás verzió, hanem egy pár száz forintos, hipermarketben vásárolt változat. Szeptember óta bírja, egy csepp olaj sem kell rá, mégsem ragad le semmi :) Szóval akármilyen teflonserpenyő megfelel a célnak. Jó sütögetést!:)

      Törlés
  2. Kipróbáltam és nagyon finom lett. Nekem is működött olaj nélkül teflon serpenyőben. Imááádom :) Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Tej nélkül vízzel is elkészíthető vajon?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem igen, de elképzelhető, hogy íztelenebb lesz úgy. Laktózérzékenység miatt amúgy? mert akkor különböző növényi tejekkel is el lehet készíteni. illetve, diétában azt hiszem a light szójatejet szokták még ajánlani.

      Törlés