Egy kevésbé látványos süti, viszont nagyon finom, puha - szerintem magában a legfinomabb, de lehet rá csurgatni olvasztott magas kakaótartalmú étcsokoládét, vagy diabetikus lekvárt enni hozzá. Nutella-hiányban szenvedőknek a zabpalacsinta variációknál leírt mogyorós krémet ajánlom mellé. Amit még el tudok képzelni hozzá, az a natúr joghurt, édesítve, pár csipetnyi kókuszreszelékkel, pár csepp jamaikai rumaromával, esetleg pár csepp kókuszaromával ízesítve.
Hozzávalók kb. 15 darab tenyérnyi palacsintához (ha egyedül esszük, kisebb adagot készítsünk el, mivel frissen a legfinomabb :) ):
40 g zabpehelyliszt
40 g zabkorpa
30 g kókuszreszelék
2 egész tojás, egy tojásfehérje
175 ml tej
csipet só
1 csapott kk. szódabikarbóna
1 tk. citromlé
kevés citromhéj
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)
Elkészítés:
A kókuszreszeléket teflonserpenyőben picit megpirítjuk, és kézi mákdarálón, vagy elektromos darálón porrá őröljük (kihagyható ez a lépés, de jobb így a tészta állaga, és intenzívebb a kókuszos íz a frissen darált kókusz miatt).
A száraz hozzávalókat elkeverjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet és a tojássárgákat. Legalább két órára hűtőbe tesszük. A hűtés során a zabkorpa és a zabliszt megduzzad, emiatt a tészta sűrűsödik - ha sűrű palacsintatészta állagnál sűrűbb a hűtés után, pici tejjel vagy vízzel javíthatunk az állagán.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a tésztához forgatjuk, és rögtön meg is kezdjük a sütést. Kb. tenyérnyi, vagy kicsit nagyobb palacsintákat sütünk, teflon serpenyőben, közepes hőfokon, egyesével. Amikor az első fele sül, egy fedővel takarjuk le a serpenyőt, hogy egyenletesen átsüljön.Miután megfordítottuk, nem kell letakarni. (macerásnak hangzik, de nagyon gyorsan elkészül egy palacsinta, szóval nem tart olyan sokáig a sütés).
Tápérték adatok:
Egy adagban (15 tenyérnyi palacsinta):
Kcal:726,8 Szénhidrát:59,48 g Fehérje:36,84 g Zsír:38,63 g
Egy darabban:
Kcal:48,45 Szénhidrát:3,97 g Fehérje:2,46 g Zsír:2,58 g
nagyon jól néz ki, hamarosan ki is próbálom!
VálaszTörlésBetti, lehetne egy kérdésem? Olajat nem kell önteni a palacsinta alá? Milyen serpenyőben sütötted?
Köszi előre is, egyébként nagyon jó az oldalad!:)
Vera
Teflonserpenyőben szoktam sütni, még csak nem is a márkás verzió, hanem egy pár száz forintos, hipermarketben vásárolt változat. Szeptember óta bírja, egy csepp olaj sem kell rá, mégsem ragad le semmi :) Szóval akármilyen teflonserpenyő megfelel a célnak. Jó sütögetést!:)
TörlésKipróbáltam és nagyon finom lett. Nekem is működött olaj nélkül teflon serpenyőben. Imááádom :) Köszi!
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök hogy ízlett :)
TörlésTej nélkül vízzel is elkészíthető vajon?
VálaszTörlésSzerintem igen, de elképzelhető, hogy íztelenebb lesz úgy. Laktózérzékenység miatt amúgy? mert akkor különböző növényi tejekkel is el lehet készíteni. illetve, diétában azt hiszem a light szójatejet szokták még ajánlani.
Törlés