Hozzávalók 16-18 darabhoz (nekem 16 lett, kicsit nagyobb fajta kekszeket készítve):
100 g zabpehely
1citrom
kb. 3 ek. kefir
1 tk. őrölt vanília / 1 ek. vaníliás xilit
ízlés szerint 10-20, vagy akár 30 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (én 20 grammot tettem bele, ami a legtöbb táblás csoki esetében 1 sor, vagyis 3 kocka), nagyobb darabokra vágva
(esetleg egy kis gyömbér is mehet bele)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna (el is hagyható, ez esetben kicsit tömörebb lesz a keksz)
kb. 50-60 g cukornak megfelelő édesítő
Elkészítés:
A citrom héját lereszeljük, egy tálba tesszük. Belefacsarjuk a citrom levét is.
A zabpelyhet teflonserpenyőben kicsit megpirítjuk, majd hozzákeverjük a citromos keverékhez: nem szükséges állni hagyni, mivel forró a zabpehely, rögtön beszívja a citrom levét. Hozzákeverjük a többi alkotóelemet is (kanállal mindenképpen, mert ragad nagyon) - a kefirből annyit, hogy összeálljon a tészta. Vizes kézzel kekszeket formázunk (golyót formálunk, majd ellapítjuk), szilikonos sütőpapírra tesszük őket. 170-180 fokon sütjük, amíg kicsit meg nem pirul (kb 10-15 perc).
Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 16 db keksz):
Kcal:557 Szénhidrát:80,76 g Fehérje:18,8 g Zsír:15,6 g
Egy darabban:
Kcal:34,81 Szénhidrát:5,05 g Fehérje:1,18 g Zsír:0,98 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése