Egy szénhidrátszegény, fehérjedús recept. Néhány szelet ebből a sütiből akár a fogyókúrás diétába is beilleszthető, hiszen egy szelet csak 38 kalóriát tartalmaz. A túrókrémet, hogy dekoratívabbá tegyem a sütit, rendhagyó módon készítettem el: a narancslét nem hozzákevertem, hanem zselésítettem, és kockákra daraboltam, így kevertem a túróhoz - ez a lépés akár el is hagyható. További részletek a bejegyzésben!
Hozzávalók egy nagyobb piskótatekercshez (16 normál szelet):
A piskótához:
3 tojás
3 púpozott ek. zabpehelyliszt (25 g)
1 narancs héja
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
35 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta porrá törve)
A túrókrémhez:
250 g zsírszegény vagy sovány túró
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
1 ek. víz
csipet só
50-60 g cukornak megfelelő édesítő (ízlés szerint,mehet kevesebb is) nálam 12 tabletta porrá törve
A narancszselé-kockákhoz:
2 narancs leve
2 tk. zselatin
(én tettem hozzá pár csepp vérnarancs-aromát a színe miatt, de nyugodtan kihagyható)
A tetejére:
kakaós bevonó (1 ek. keserű kakaópor 2 ek. vízzel sűrűre főzve)
vagy akár díszíthetjük étcsokoládéval is
Elkészítés:
A narancsos zselét néhány órával a süti összeállítása előtt elkészítjük: a narancslevet felforrósítjuk, csomómentesen elkeverjük benne a zselatint, és félretesszük. Amikor kihűlt, hűtőbe tesszük.
A piskótához a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A tojássárgákat az édesítővel kihabosítjuk, hozzáadjuk a narancshéjat, 1-2 percig tovább habosítjuk. Óvatosan, több részletben beleforgatjuk a tojásfehérjehabot, majd a szódabikarbónával elkevert zablisztet. Gáztepsinél valamivel kisebb tepsiben (vagy gáztepsiben, csak kisebb felületen :) ) eloszlatjuk egyenletesen a masszát (szilikonos sütőpapíron), majd 170-180 fokon, 7-8 perc alatt megsütjük. Amint megsült, a sütőpapír segítségével azonnal feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a túrókrémet: a túrót a többi hozzávalóval elkeverve botmixerrel pépesítjük - annyi vizet adjunk hozzá, hogy kenhető állaga legyen. A zselét kis kockákra vágjuk, majd egy kanál segítségével a túrókrémbe keverjük.
Amennyiben a zselét nem szeretnénk külön elkészíteni, a narancslevet ugyanúgy elkeverjük a zselatinnal - kettő helyett csak egy narancs levét használjuk fel! - de azonnal a túrókrémhez keverjük. Ebben az esetben nem kell vizet adni a túróhoz, viszont töltés előtt valamennyit pihentessük - amíg a zselatin szilárdulni nem kezd, hogy ne áztassa el a piskótát.
A kihűlt piskótatekercset "letekerjük", eloszlatjuk rajta a túrókrémet, majd ismét feltekerjük. A tetejét kakaós bevonóval (a hozzávalóknál szerepel pontosan az elkészítése) kenjük le vékony rétegben, vagy étcsokoládéval csíkozhatjuk. Hűtőben pihentetjük néhány órát, utána szeleteljük.
Tápérték adatok:
Egy egész tekercsben (16 szelet):
Kcal:609,85 Szénhidrát:38,94 g Fehérje:66,28 g Zsír:29,88 g
Egy szeletben:
Kcal:38,12 Szénhidrát:2,43 g Fehérje:4,14 g Zsír:1,87 g
Szia! Ez nagyon tetszik. Amint alkalmam nyílik rá ki is próbálom. :)
VálaszTörlésA blogodat meg imádod, főleg az ilyen zablisztes dolgokat. Azon gondolkoztam, hogy zablisztből vajon lehetne e tésztát készíteni? Te mit gondolsz erről? Válaszod előre is köszönöm.
Szia!Mármint,a hagyományos, kiszárítás után főzhető tésztára gondolsz? mivel én - szakmai ártalom valószínűleg :) - a tészta szó alatt az édességek tésztáját értem elsősorban :)
TörlésBiztos vagyok benne, hogy lehet amúgy - ha van elegendő felület a szárításhoz, nyújtáshoz - mondjuk, ha rögtön felhasználod, szárítani nem is nagyon kell. Ha van ilyen konyhai tésztakészítőd, nem tudom mi a pontos neve :DD, na azzal még egyszerűbb lehet. Nokedlit már készítettem zablisztből, az jól sikerült :)
Igen a főzhető tésztára gondoltam. :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésHol szoktad a zablisztet beszerezni?
Szeretnék én is venni, több üzletben is kerestem már, de sehol sem találtam...
Köszi
Szia! Régebben a CBA-ban vettem, de ott már nem látok mostanában. A bioboltokban és drogériákban meg 600 ft kilója, ezért zabpelyhet szoktam (kézi) mákdarálóval ledarálni. Elektromos darálóval persze jóval gyorsabb és egyszerűbb feladat :D Ugyanolyan, mint a boltban kapható zabpehelyliszt. Ugyanezen a módon készítem a rizslisztet, és a barna rizslisztet is.
TörlésHa az ára nem számít, és meg akarod spórolni a darálással járó macerát, akkor Rossmann, DM, Interspar - ezekben szinte mindig látok.
Betti!
VálaszTörlésA rizst is simán ledarálod? na, most megleptél
Ildi
A legegyszerűbb, legolcsóbb kézi mákdaráló is simán porrá őrli :) Szóval feleslegesnek tartom 5-600 forintos áron venni a rizsliszt kilóját, amikor házilag is elő tudok állítani ugyanolyat.
TörlésSzia Betti,
VálaszTörlésez volt az első süti, amit megsütöttem az oldaladról, és holnap folytatom a mákos citromkrémessel :-)
Nagyon hálás vagyok ezért a blogért, tényleg hiánypótló, és nekem egy aranybánya!!! :-) Végtelenül édesszájú vagyok, de ugyanakkor fontos, hogy amennyire lehet, egészségesen étkezzek, és ha nem muszáj, ne is gyarapodjon a súlyom sem.
Én is főleg a zablisztes sütiket szeretem, és nagyon jó ötletet adtál a darálással. Eddig megvettem Herbáriában, de ezentúl darálni fogom!! A rizst is simán ledarálod mák vagy elektromos darálón?? Szuper ötlet!!
Megosztottam a Blogodat Facebookon ismerőseimmel is, had segítse őket is ez a sok szuper recept!! Mégegyszer köszi! Maradok olvasód!! Bea
Szia Bea!
TörlésKöszönöm a pozitív véleményt, és a megosztást,örülök, hogy ennyire hasznosnak találtad az oldalt :)
A rizst egy kicsit nehezebb ledarálni, mint a zabpelyhet, szóval nagyobb mennyiségben ritkábban szoktam, inkább amikor 1-2 evőkanálra van szükség egy krémhez például, akkor szoktam rizst darálni. Elektromos darálóval persze könnyebb, azzal nagyobb mennyiséget is simán lehet készíteni :)
A darálással kapcsolatban egyébként én is az egyik olvasótól kaptam tanácsot :) Régebben volt 380 forintért egy kiló zabliszt a CBA-kban, de sajnos már nem forgalmazzák, egy ideig azt használtam.
További jó sütögetést kívánok :)
Kedves Betti! Szinte elsírtam magam, amikor ráakadtam a süteményeidre. Végre nem kell úgy csinálnom az előre láthatólag jó hosszú fogyókúrámat, hogy egy falat sütit sem ehetek! Köszönöm az isteni recepteket- ezt itt még ma el is készítem, és főleg azt, hogy részletes tápanyagtartalmakat is írsz hozzájuk. Nekem hatalmas segítség, millió puszi érte! Éva
VálaszTörlésKedves Éva!
TörlésKöszönöm a hozzászólásod, meg is hatódtam rajta, jólesnek nagyon az ilyen visszajelzések :))
Sok sikert a fogyókúrádhoz - remélhetőleg így a sütikkel már könnyebb lesz! :)