2013. február 8., péntek

Epres-kókuszos linzerkarika zabpehelylisztből

Amikor még gyerekcipőben járt az oldal, és még csak inkább kísérletezgettem a sütikkel, tettem egy ilyen kijelentést az egyik bejegyzésben - azt hiszem, a Spekulatius keksznél: a hagyományos omlós kekszhez hasonlót sajnos hozzáadott zsiradék (margarin/vaj pl.) nélkül nem lehet létrehozni. Tévedtem, hiszen ennek a linzernek a tésztája teljesen a hagyományoshoz hasonlóan "viselkedik" - a kefirrel nagyon jó állagú masszát lehet létrehozni, az utóbbi recepteknél - Rákóczi-túrós, Non plus ultra - is ezt a kefires-tojássárgájás omlós tésztát használtam.
A recept alapján természetesen "hagyományos" linzer is készíthető, ha a tésztában található kókuszreszeléket mandulára/mogyoróra/dióra cseréljük, és a linzereket diabetikus baracklekvárral töltjük.
A tetejét akár porrá őrölt xilittel is megszórhatjuk, mintha porcukrozva lenne.

Hozzávalók egy kisebb adaghoz (16 karika, összetöltve 8 darab (nagyobb fajta) linzer):
90 g zabliszt
20 g kókuszreszelék
kb. 40-45 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)
1 tojás sárgája
2 ek. kefir
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
kevés citromhéj
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só

A töltéshez, kenéshez:
kevés tojásfehérje
néhány csipetnyi kókuszreszelék
diabetikus eperlekvár (én 35 grammot használtam fel a 8 db linzerhez)


Elkészítés:
A kókuszreszeléket porrá őröljük (én kézi mákdarálóval csináltam, elektromos darálóval is lehet persze), elkeverjük a többi száraz hozzávalóval, hozzáadjuk a tojássárgáját, és annyi kefirt, hogy rugalmas, nyújtható, könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, és linzer kiszúróval 8 aljat, és 8 tetőt szúrunk ki (ha nincs ilyen, én a (nagyobb szájú) pohár + feles pohár/üdítős kupak megoldást szoktam alkalmazni :) ). Szilikonos sütőpapírra tesszük, a tetőket tojásfehérjével lekenjük, és néhány csipetnyi kókuszreszelékkel díszítjük. 160-170 fokon sütjük, 8-10 percet (ha pirulni kezd a széle, kész van).

A lekvárt felforrósítjuk, így töltjük össze vele a linzereket - ezáltal szinte rögtön megpuhul. Ha "ropogósabban" szeretjük, ne melegítsük fel a lekvárt töltés előtt.


Tápérték adatok:
Egy adagban (8 nagy linzerkarika)
Kcal:625,1        Szénhidrát:71,67 g       Fehérje:22,87 g        Zsír:27,13 g

Egy darabban:
Kcal:78,14        Szénhidrát:8,96 g         Fehérje:2,86 g          Zsír:3,39 g


4 megjegyzés:

  1. Nemrég találtam rá a blogodra és teljesen rákattantam, köszi! :))) Egy diétázónak ez valóságos kincsestár!

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen, örülök, hogy tetszik a blog! :) Na ja, lényegesen megkönnyíti a diétát, ha nem kell, hogy teljesen lemondjon az édességekről az ember :))

    VálaszTörlés
  3. Remélem mindennap teszel föl új receptet,már sütöttem belőle,és finom.Nagyon örülök én is hogy megosztod velünk.Köszi.Az őrölt vaniliát a rúdból készited?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindennap újfajta sütit kitalálni és megsütni durva lenne azért :) egy idő után ki is fogynék az ötletekből, így is már várom a gyümölcsszezont, mert akkor azért többféle hozzávalóból gazdálkodhatok :) mondjuk most is legalább minden másnap felteszek valamit.
      Az őrölt vaníliát fűszeresboltban veszem, azt hiszem 20 g 800 forint, én elég sok mindenbe használom, de már másfél hónapja bírja egy csomag, szóval megéri az árát. :D (Ázsia Bt., a Nagycsarnok melletti fűszeresbolt - ha nem budapesti vagy, akkor talán bioboltban lehet beszerezni) Egész vaníliarúdból még nem próbáltam elkészíteni, de valószínűleg megfelelő darálóval el lehet.

      Törlés