Folytattam a kísérletezést a zabpehelylisztes kelt tésztával, ezúttal egy péksüteményt átalakítva. Tömörebb, mint az "eredeti" verzió, kb. annyira, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, de éppen emiatt elég laktató :) Diabetikus lekvárral megkenve, vagy kávé / tea / neadjisten, édesítővel készített kakaó :)) mellé tökéletes. Kevés vízzel pudingosra kikevert fehérjeporba mártogatva meg már egy komplett étkezés :D
A tetejét mák és szezámmag helyett xilittel is meg lehet szórni,úgy még jobban hasonlít a valódi briósra.
Hozzávalók 8-9 db brióshoz:
200 g zabliszt
2 ek. búzasikér
1 cs. instant szárított élesztő
1 tojás
fél citrom héja
1 csapott kk. őrölt vanília / 1 csapott ek. vaníliás xilit
csipet só
50-60 g cukornak megfelelő édesítő (ha magában eszed - ha édes krémmel, vagy diabetikus lekvárral, lehet kevesebb is. Nálam 12 tabletta porrá törve)
1,5 dl langyos tej
A kenéshez, szóráshoz:
tojás (jóval kevesebb kell, mint egy egész tojás, azért nem írtam mennyiséget. a maradékot el lehet használni rántottába, vagy valamibe, én például reszelt sovány sajttal és kevés tk. liszttel kevertem be, fűszereztem, golyókat formáltam amiket kicsit kilapítottam, és teflonserpenyőben megsütöttem mindkét oldalon. Hátha valaki ihletet nyer ebből :D mesedélután vége)
1-2 csipetnyi egész mák, szezámmag, vagy xilit
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, tejet is. A robotgép dagasztó karjával kb. 10 percet dagasztjuk (ha túl kemény lenne a tészta, pici langyos vizet adjunk hozzá
Letakarva, meleg (30-40 fokos) helyen egy órát kelni hagyjuk. (Aki az eddigi recepteket nem olvasta, leírom ide is a kedvéért: sütő 50 fokra felmelegít, kikapcsol, tészta be, egy óráig ne bolygassuk :D )
Tetszőleges módon megformáljuk a briósokat (az egyszerűbb feltekeréstől a fonásig jópár mód létezik, én eszerint az ábra szerint készítem általában.) Ismét letakarjuk, és magas hőmérsékleten még egy órát kelesztjük. Majd villával felvert egész tojással lekenjük - szilikon ecset segítségével - és mákkal, szezámmaggal vagy xilittel díszítjük.
200 fokon sütjük, kb. 15-20 percet.A színén látni egyébként, mikor jó, ha nem vagyunk biztosak magunkban, végezzünk tűpróbát.
Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 9 briós)
Kcal:1006 Szénhidrát:149,9 g Fehérje:53,1 g Zsír:22,33 g
Egy darabban:
Kcal:111,78 Szénhidrát:16,66 g Fehérje:5,9 g Zsír:2,48 g
Szia! Ez nagyon jól néz ki. Azon gondolkoztam miközben ezeket a csodás briósokat nézem, hogy egy "igazi" húsvéti foszlós kalács milyen lenne, így zablisztből. :)
VálaszTörlésSzuper lenne, de mindenképpen kísérletezgetni kell még vele, hiszen ez egyelőre csak egy tömörebb kelt tészta, foszlósnak sajnos nem mondható :)) De húsvétig még van idő, hátha addig sikerül alkotni valamit :D
TörlésÉs mondjuk egy kakaós ostoros kalács milyen lenne? :)
VálaszTörlés