Zsiradék nélkül, zabkorpából készült tésztából, sült tojásfehérjehabbal, diabetikus lekvárral :) Annyiban különbözik az "igazitól", hogy a tojásfehérjehab, mivel nem tartalmaz cukrot, nem lesz olyan ropogós, kemény, mint a hagyományos változatnál. Az elkészítése nem nehéz, ráadásul egy darab csak kb. 21 kalóriát tartalmaz. Eperlekvárral készítettem barack helyett, mivel az volt itthon, de talán még finomabb is volt így :)
Hozzávalók 1 tepsihez (kb. 45-50 kis karika, nekem 46 lett, így 23 db süti lett belőle):
100 g zabkorpa
2-3 ek. kefir
1 tojássárgája
kevés citromhéj
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
egy nagyobb csipetnyi őrölt vanília / 1 púpozott tk. vaníliás xilit
30-35 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta porrá törve)
A tetejéhez:
2 tojásfehérje (másfél is elég egyébként, de ki az aki kimér másfél tojásfehérjét :D én a maradékból "habcsókot" sütöttem)
csipet só
pár csepp citromlé
ízlés szerint édesítő (nálam kb. 2 tk. folyékony édesítő)
1 púpozott ek. tejszínes pudingpor / étkezési keményítő
A töltéshez:
diabetikus lekvár (összesen kb 25-30 g)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, hűtőbe tesszük pihenni kb. 15-20 percre. Ezután 1 tk. kefirrel ismét átgyúrjuk, zabliszttel megszórt nyújtódeszkán nagyon vékonyra (1-2 mm) nyújtjuk, pogácsaszaggatóval karikákat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
A tojásfehérjét a csipet sóval és a citromlével kemény habbá verjük, amikor már majdnem kész, akkor adjuk hozzá az édesítőt is. Végül összeforgatjuk a pudingporral (ha megoldható, szitáljuk át előtte). Egy teáskanál segítségével kis halmokat teszünk a habból a karikákra.
170-180 fokon, résnyire nyitott sütőajtónál (én egy fakanállal szoktam kitámasztani) sütjük, kb. 10-15 percet, amíg a hab meg nem pirul. A sütőben hagyjuk kihűlni.
Ha magas a lakásban a páratartalom, a sütőből kivétel után sajnos "megszívhatja magát" a fehérjehab, ami annyit tesz, hogy sajnos nem lesz ropogós. Télen ez elég sok lakásban előfordul, ezért tartottam fontosnak megemlíteni :)
Kihűlés után kettesével egy pici diabetikus lekvárral összeragasztjuk őket.
Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 23 db süti):
Kcal:491,6 Szénhidrát:70,08 g Fehérje:28,67 g Zsír:13,76 g
Egy darabban:
Kcal:21,37 Szénhidrát:3,05 g Fehérje:1,25 g Zsír:0,6 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése