2013. február 22., péntek

Narancsos túrómuffin

Avagy hogyan dobjuk fel a megszokott túróvacsorát :)
Hozzávalók 3 db sütihez (egy "vacsorányi" túróból készítettem :)) ):
150 g sovány / zsírszegény túró
1 púpozott ek. zselatin
1 dl víz
1 narancs leve
a narancs héjának a fele (a másik felét akár félretehetjük sütibe)
csipetnyi vaníliaaroma / 1 tk. vaníilás xilit
ízlés szerint édesítő (nálam 6 tabletta, ami kb. 28 g cukornak felel meg)

A tetejéhez (lehagyható róla, én csak a díszítés kedvéért tettem rá):
1 narancs leve (max. 1 dl)
1 púpozott tk. zselatin
(tettem bele a színe miatt még pár csepp vérnarancs aromát)


Elkészítés:
A zselatint a forró (de még nem forrásban lévő) vízben feloldjuk (akkor jó, amikor már a zselatin darabkái egyáltalán nem látszanak). Hozzáadjuk a narancshéjat, levet, édesítőt, vaníliás, majd hozzákeverjük a villával áttört túrót. Félretesszük hűlni. Amikor félig-meddig megszilárdult, átkeverjük még egyszer (ez azért fontos, hogy a túró ne ülepedjen le az aljára), és szilikon muffinformába háromfelé osztjuk. Hűtőbe tesszük.

A tetejéhez a narancslevet felforrósítjuk, csomómentesen elkeverjük benne a zselatint, és miután szobahőmérsékletűre hűlt a folyadék, a túróra öntjük (nekem így pont a formák tetejéig ért, ha valakinek máshogy jönne ki, értelemszerűen több/kevesebbfelé kell osztani a túrós masszát, hogy maradjon hely a narancsos tetőnek). Ismét hűtőbe tesszük - célszerű néhány órával fogyasztás előtt elkészíteni, nincs sok munka vele, csak előrelátónak kell lenni :)








Tápérték adatok:
Egy adagban (3 db):
Kcal:227,3       Szénhidrát:11,65 g      Fehérje:38,6 g     Zsír:5,42 g

Egy darabban:
Kcal:75,77       Szénhidrát:3,88 g        Fehérje:12,87 g   Zsír:1,81 g

(A fehérjetartalmat a túrón kívül a zselatin felhasználása is emeli, mivel körülbelül 85%-a fehérje.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése