2013. február 18., hétfő

"Marcipán"-bonbonok

Valószínűleg a blog történetének legegyszerűbben elkészíthető receptje :D
A cukrászdában - ahol a szakmai gyakorlatot töltöttem - a többkilós marcipántömböket néhány kupaknyi alkoholos ital, általában Amaretto hozzáadásával tettük gyúrhatóbbá, formálhatóvá.  Ez egy kisebb adagra leosztva elhanyagolható mennyiség, annyira kevés, hogy fel sem kellett tüntetni a sütemények leírásában. A különböző aromák, mint például a zöld mandulaaroma, ízesítőanyagok etilalkoholban feloldva. Innen jött az ötlet, hogy a darált mandulát talán cukor hozzáadása nélkül is össze lehetne állítani formálható masszává, pár csepp mandulaaroma hozzáadásával, és lőn... :)
Hozzávalók 12-13 kis golyóhoz:
 50 g őrölt mandula (ha otthon őröljük, botmixerrel finomítsunk még az állagán)
mandulaaroma (pár csepp is elég, de ha élénkebb színűre, és intenzívebb ízűre szeretnénk, akár 1 kávéskanállal is tehetünk bele)
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (körülbelül a mandulával megegyező mennyiséget tegyünk bele)

a forgatáshoz:
kakaópor
fahéj
olvasztott étcsoki
étcsoki reszelék
őrölt mandula
kókuszreszelék



Elkészítés:
A hozzávalókat - kézzel! - marcipánállagú masszává gyúrjuk. A mandula zsírtartalma miatt ez viszonylag gyorsan kialakul.
Golyókat, vagy tetszőleges formájú bonbonokat formálunk, és keserű kakaóporba, fahéjba, étcsoki reszelékbe, őrölt mandulába, vagy kókuszreszelékbe forgatjuk, avagy étcsokoládéval bevonjuk őket.



Tápérték adatoknak csak a mandula adatait tudom megadni, mivel a bevonóanyagok olyan csekély mennyiségűek, hogy nem igazán lehet számolni velük.

12 golyóban (50 g mandulából): Kcal:313    Szénhidrát:3,4 g    Fehérje:13,8 g    Zsír:26,1 g

1 golyóban:                               Kcal:26,08 Szénhidrát:0,28 g  Fehérje:1,15 g    Zsír:2,18 g



2 megjegyzés:

  1. szia Betti!
    milyen édesítőt ajánlasz a golyókhoz?
    szuperek a receptek, köszi szépen!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Szacharin-ciklamát alapú édesítőt használok, tablettás vagy folyékony kiszerelésben. Ajánlani viszont inkább stevia alapú édesítőszert, eritritet vagy xilitet ajánlok.
      A golyókhoz, ha eritritet vagy xilitet használsz (mivel ezek kristályos állagúak), előtte porrá kell őrölni mindenképpen. A xilitet, azt hiszem, por formában is lehet kapni, de nem tudom, ez mennyire elterjedt.

      Törlés