A tésztája nem sikerült ropogósra, inkább puha lett a süti. Ostyaszerű tésztát szerettem volna készíteni, viszont a krém megpuhította a lapokat, így nem sikerült - de talán így finomabb is lett :) Ez a szokásostól eltérően egy nagyobb adag - 16 nagyobb szelet - mivel a tésztához szükséges egy darab tojást nem tudtam tovább osztani :D Kicsit macerásabb az elkészítése, mint az itt található sütik nagy részének, ennek ellenére megéri elkészíteni, a különleges, tejszínes-csokis-mogyorós ízvilág miatt :)
Hozzávalók egy nagyobb adag sütihez (16 nagy kocka):
A tésztához:
100 g zabpehelyliszt
1 tojás
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)
A tejszínkrémhez:
2 dl sovány tej
2 púpozott ek. tejszínes pudingpor
25-30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 6 tabletta)
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
A mogyorós csokikrémhez:
2 egész tojás
2 tojásfehérje
50 g török-,vagy földimogyoró
20 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
2 ek. keserű kakaópor
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta)
A tetejére:
1 ek. keserű kakaópor, 2 ek. forró víz
vagy
magas kakaótartalmú étcsokoládé
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá (folyamatos keverés mellett - lehetőleg robotgéppel) hogy csomómentes, sűrűbb palacsintatészta állagot kapjuk. A tészta egyharmadát felhasználva, tepsibe helyezett sütőpapírra kb. 25 cm oldalú négyzet vagy téglalap alakú lapot kenünk (nem baj, ha kisebbet sikerül csak). 180 fokon sütjük, a sütőajtót résnyire kitámasztva. Ha elég vékonyan kentük, ropogós lesz, ha nem, az sem gond - a krém úgyis megpuhítja a lapokat. Kb. 8-10 perc a sütési idő, vagy amíg a tészta szélei erősen barnulni nem kezdenek. Ugyanezzel a módszerrel még két, ugyanekkora méretű lapot sütünk.
A tejszínes krém hozzávalóit csomómentesen elkeverjük, és takaréklángon, kevergetve besűrítjük. Az egyik lapon egyenletesen elkenjük, egy másikkal beborítjuk.
A mogyorós krémhez a tojásokat és a tojásfehérjéket egy tálba tesszük, beletesszük a csipet sót, és gőz fölött, habverővel vagy robotgéppel folyamatosan keverve kihabosítjuk. Hozzáadjuk a kakaóport és az olvasztott étcsokit, elkeverjük benne, levesszük a gőzről, és szobahőmérsékletre hűlésig habosítjuk a robotgéppel. A mogyoró felét ledaráljuk, a másik felét darabokra vágjuk, mindkettőt a krémbe forgatjuk.
A krémet elterítjük a tejszínkrémmel töltött tésztalapokon, majd a harmadik lappal lefedjük. Erre tehetünk kakaós bevonót (1 ek. kakaópor 2 ek. forró vízzel, édesítővel sűrűre főzve), vagy akár díszíthetjük étcsokoládéval is. Szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni, majd néhány órára hűtőbe tesszük, ezután szeleteljük.
Tápérték adatok:
Egy adagban (16 nagyobb kocka):
Kcal:1114,8 Szénhidrát:95,8 g Fehérje:53.55 g Zsír:60,88 g
Egy szeletben:
Kcal:69,68 Szénhidrát:5,99 g Fehérje:3,35 g Zsír:3,81 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése