2013. február 11., hétfő

Mákos keksz citromos krémmel töltve

A hagyományos sütemények után ezzel a recepttel azoknak szeretnék kedvezni, akik a különlegesebb ízeket, újításokat részesítik előnyben. A kekszek tölteléke egy tojásalapú, citromos krém (gasztronómiában jártas olvasók kedvéért: hasonló (erős jóindulattal :) ), mint a lemon curd, de vajat, cukrot nem tartalmaz), ami a mák édeskés ízét remekül kiegészíti.
A mákos kekszeket magukban is lehet enni, esetleg diabetikus lekvárral, vagy édesítővel főzött rizslisztes, vagy zablisztes vaníliakrémmel összetölteni, úgy jóval egyszerűbbé válik az elkészítés.
Hozzávalók - 1 tepsi kekszhez (28 darab, összetöltve 14)
A tésztához:
75 g zabpehelyliszt
35 g (lehetőleg frissen darált :) ) mák
1 tojássárgája
2 ek. kefir
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
fél citrom héja
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
35-40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta porrá törve)

A citromos tojáskrémhez:
fél citrom héja
egy citrom leve
2 tojás
a tésztából kimaradt 1 db tojásfehérje
1 tk. rizsliszt
csipet só
25-30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 6 tabletta porrá törve)


Elkészítés:

Először elkészítjük a citromkrémet. Az összetevőket habverővel homogén masszává keverjük, és gőz fölött, FOLYAMATOS keverés mellett (még mindig a habverővel) besűrítjük. Fontos, hogy egy másodpercre se hagyjuk abba a keverését, mert a tojásfehérje kicsapódik.Félretesszük hűlni.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, zabliszttel szórt deszkán kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, tetszőleges formákat szaggatunk, amelyeket szilikonos sütőpapírra helyezünk. 160-170 fokon, 7-8 perc alatt megsütjük a kekszeket (ha a szélük pirulni kezd, már jó).

A kekszeket összetöltjük a krémmel. Ez a krém kb. dupla ennyi mennyiségű kekszhez elég, szóval szerintem érdemes két adagot sütni, vagy a kekszeket a krémbe mártogatva enni (én az utóbbi megoldást választottam :) )

Tápérték adatok:
Egy adagban (14 töltött keksz)
Kcal:723,45               Szénhidrát:59,98 g          Fehérje:41,32 g        Zsír:37,75 g

Egy töltött kekszben:
Kcal:51,68                 Szénhidrát:4,28 g            Fehérje:2,95 g          Zsír:2,7 g

9 megjegyzés:

  1. Ezt mák helyett kókusszal vagy dióval meg lehet csinálni? A párom nem szereti a mákot. Köszönöm, Timmus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg lehet szerintem, kókuszos kekszet terveztem is feltölteni mostanában ami hasonló tésztából készül :) Szerintem, ha ledarálod kézi vagy elektromos (mák)darálóval a kókuszreszeléket, jóval intenzívebb az íze a tésztában.
      Még egy tipp: a diót sütőben, a kókuszreszeléket serpenyőben picit megpirítva még finomabb lesz a keksz. Ja, és a dióshoz szerintem a citromhéj mellett/helyett narancshéjat, és egy pici fahéjat is lehetne tenni :)

      Törlés
    2. Diós- citromos-narancsos szív alakú kekszek lesznek. Rizsliszt helyett jó a vaníliás pudingpor?

      Törlés
    3. Elkészültek!
      Ez a krém valami fantasztikus!!!!! Szerintem életemben nem ettem/készítettem még ilyen finomat! Diós narancsos lett a keksz, a krém citromos-narancsos. Valami eszméletlenül finom! Köszi a receptet!

      Törlés
  2. Mennyire ragadós a tészta nyújtáskor?

    VálaszTörlés
  3. Nekem nem ragadt, jobb volt az állaga, mint a hagyományos omlós tésztáknak. Ami fontos, hogy zabliszttel megszórt deszkán legyen kinyújtva, szükség szerint közben is lehet lisztezni. Egyébként a gyúrásnál kell odafigyelni, mivel a tojássárgák különböző méretűek, a kefir mennyiségét csak körülbelül tudom megadni - annyit kell hozzáadni, hogy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk, és akkor a nyújtásnál sincs gond :)

    VálaszTörlés
  4. Én zabliszt helyett finomra aprított zabpelyhet (amennyire egy botmixerrel a motor leégetése nélkül finomra lehet aprítani...) és joghurtot használtam. (Nagyon megtetszett a recept, muszáj volt megcsinálni, és ezek voltak itthon.)
    Az én mérlegem elég hanyag, ezért az én adagomból nem lett gyúrható tészta, úgyhogy csak belepottyantottam a tepsibe kanállal. Mivel nem lettek túl vékonyak, és nem akartam elégetni őket,ezért kicsit gumis állagot kaptak, viszont ízlik nagyon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem készen vásárolt zabpehelylisztet használok, hanem kézi mákdarálóval darálom le.
      Ha legközelebb ezt, vagy valamelyik másik kekszreceptet készíted, fokozatosan próbáld adagolni a kefirt / az összeállításhoz szükséges hozzávalót. Így nem lesz folyós a tészta, mivel annyit szükséges csak hozzáadni belőle, amennyivel rugalmas, nyújtható tésztává áll össze a massza. Talán ezen a módon ki lehet cselezni a hanyag mérleget :))
      Annak viszont örülök, hogy ízlett a süti :)

      Törlés