2013. március 9., szombat

Citromos-kakaós szelet zabpehelyből

Hozzávalók 8 nagyobb szelethez:
A tésztához:
100 g zabpehely
30 g csokis vagy egyéb semlegesebb ízű fehérjepor (ha nem használunk fehérjeport, plusz 25 g zabpehely és 5 g kakaó, vagy akár valamilyen darált olajos mag)
1 citrom héja,leve
1 púpozott ek. keserű kakaópor (10 g)
1 tk. fahéj (kihagyható)
csipet só
50-60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta porrá törve)
3-4 ek. kefir

A krémhez:
2 dl sovány tej
1 citrom leve
kevés citromhéj
2 púpozott ek. tejszínes pudingpor
30-35 g cukornak megfelelő édesítő - nálam 8 tabletta
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
ízlés szerint a krémbe is tehetünk egy adag fehérjeport, ha tovább akarjuk a fehérjetartalmát növelni - én nem tettem

A tetejére:
1 kk. keserű kakaópor

Elkészítés:
A tésztához való citrom héját és levét egy mélyebb keverőtálba tesszük. A zabpelyhet teflonserpenyőben megpirítjuk, majd a citromléhez keverjük. Hozzáadjuk a fehérjeport, kakaót, sót, fahéjar, édesítőt, majd fokozatosan annyi kefirt adunk hozzá, hogy gyúrható, puhább tésztaszerű masszát kapjunk. A masszából szilikonos sütőpapírra 3 darab, kb. 10x18 cm-es téglalapot készítünk (persze lehet más, hasonló méret is, csak hosszúkás szeleteket szerettem volna vágni, ezért ilyen formában készítettem el). 180 fokon 5-6 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert nem fog megpuhulni, és nehéz lesz szeletelni.

A krém hozzávalóit összekeverjük, majd kevergetve sűrűre főzzük (a pudingnál sűrűbb kell, hogy legyen az állaga). A forró krémmel óvatosan összetöltjük a lapokat (még összerakás előtt kenjük le mindegyiket, hogy ne folyjon ki a krém, ezután tegyük egymásra). A tetejét keserű kakaóporral hintjük, majd most jön a legnehezebb rész: 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megpuhuljanak a lapok, ezután szeleteljük :)



Tápérték adatok:
Egy adagban (8 nagy szelet):
Kcal:724,28          Szénhidrát:86,51 g        Fehérje:50,88 g        Zsír:15,4 g

Egy szeletben:
Kcal:90,54            Szénhidrát:10,81 g        Fehérje:6,36 g          Zsír:1,93 g


2 megjegyzés:

  1. Szia,

    Több receptben is említed a fehérjeport. Megtennéd, hogy megirod milyen márkát/termékcsaládot használsz?

    Ebben egyáltalán nincs tapasztalatom.

    Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Én általában natúr, ízesítetlen fehérjeporral sütök: Natura márkájú tejsavó koncentrátummal, vagy szójaizolátummal (magamnak szójással általában, a rendelt sütiket szoktam tejsavóval, ha úgy kérik). Bioboltokban, vagy webáruházakban lehet kapni (én pl. a biobazar.hu-ról szoktam rendelni) Árban ezzel jövök ki a legjobban, és mivel nincs íze, sós és édes sütikbe egyaránt tudom tenni.

      Ízben, ha sütibe teszem, nincs nagy különbség a kétféle fehérje között, élettani hatásaikról pl. itt olvashatsz:
      http://shop.builder.hu/enciklopedia_reszletes.htm4?id=96 (szójafehérje)
      http://shop.builder.hu/enciklopedia_reszletes.htm4?id=14 (tejsavó fehérje)


      A különböző ismertebb táplálékkiegészítő-forgalmazó cégek fehérjeporaival sincsen probléma, nyugodtan lehet használni azokat is a sütikbe. Csak nekem ez éri meg a leginkább - főleg, hogy a rendeléses sütikhez is elég nagy mennyiségben fogy a fehérjepor, és a megrendelőknek sem mindegy, milyen áron tudom adni a süteményeket :)

      Remélem, tudtam segíteni, ha kérdésed lenne még, írj nyugodtan!

      Törlés