A tésztájához a múltkori zabkekszet vettem alapul, de ha valaki például Korpovit kekszből készítené (vagy előre elkészít egy nagyobb adag zabkekszmorzsát, ahogy én), a sütőt sem kell bekapcsolni az elkészítéshez :)
A rétegek közül a legfelső, tejszínhabos réteg okozott némi fejtörést, mivel a tejszín nem jöhet szóba, a különböző habporok meg tele vannak cukorral - így maradt a "másik fajta" hab, amit a cukrászatban használunk, a tojásfehérjehab. A zsíros, tejszínes íz így hiányzik, viszont az eredetihez hasonlóan egy könnyed, túrós-vaníliás süteményt kapunk, amiből egy átlagos szelet mindössze 58 kalóriát, 6 g szénhidrátot, 5 g fehérjét és másfél g zsírt tartalmaz!
Hozzávalók egy kisebb tepsihez (gáztepsi kétharmada kb.):
125 g zabkekszmorzsa (a keksztekercsnél leírtak szerint készítve, 125 grammot mérünk le a kész morzsából. ezekkel a mennyiségekkel kb. 250 g kekszünk lesz, szóval a morzsa másik felét például a holnap érkező Sport-szelet recepthez lehet felhasználni)
kevés langyos tej az összeállításához
A túrós-tejszínes réteghez:
150 ml sovány tej
50 ml víz
2 púpozott ek. tejszínes pudingpor
200 g zsírszegény / sovány túró
30-40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 9 tabletta)
A vaníliakrémhez:
3 dl sovány tej
3 púpozott ek. zabliszt (vagy rizsliszt)
1 tk. őrölt vanília vagy 1 ek. vaníliás xilit
30-40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta)
A habhoz:
3 tojásfehérje
pár csepp citromlé
csipet só
édesítő ízlés szerint
A díszítéshez:
kb. 10 g magas kakaótartalmú étcsoki, lereszelve
Elkészítés:
A kekszmorzsát kevés tejjel tésztává állítjuk össze, amit a tepsiben szétnyomkodva egyenletesen eloszlatunk. (ha sütőpapírral kibéleljük előtte, könnyebb lesz kiszedni szeleteléskor).
A túrókrémhez a tej és víz keverékét a pudingporral és az édesítővel elkeverve sűrűre főzzük, majd amikor langyosra hűlt, alaposan elkeverjük benne a villával áttört túrót. A krémet a kekszrétegen eloszlatjuk.
A vaníliakrém hozzávalóit összekeverjük és sűrűre főzzük, majd amikor langyosra hűlt (de még nem szilárdult meg), a túrókrém tetejére kenjük.
A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a csipet sót és a citromlevet, majd gőz fölött kemény habbá verjük (az édesítőt menet közben hozzáadva). A sütemény tetejére kenjük.
Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük (de még jobb, ha például éjszakára állni hagyjuk), szeletelés előtt megszórjuk az étcsokoládé reszelékkel, vízbe mártott éles késsel szeleteljük.
Tápérték adatok:
Egy adagban (egy kisebb tepsi sütemény, 20 kocka):
Kcal:1156,55 Szénhidrát:124,3 g Fehérje:94,34 g Zsír:30,28 g
Egy kocka süteményben:
Kcal:57,83 Szénhidrát:6,21 g Fehérje:4,72 g Zsír:1,51 g
Ez hihetetlen, tobzódok a receptek között!Mostantól ismét minden hétvégén sütök valamit, de csakis erről a blogról! Köszönöm!
VálaszTörlésNagyon szívesen :) Jó sütögetést!
TörlésCirmi:Én is naponta jövök,lélegzetvisszafojtva olvaslak.Nem vagyok egy konyhatündér,de könnyű receptjeidet mindig kipróbálom.Hála,és köszönet Neked.
VálaszTörlésKöszi, igyekszem ezek után is minél több könnyen elkészíthető receptet is feltölteni :)
Törlés