2013. március 15., péntek

Máglyarakás

A máglyarakás almás rétege a legtöbb recept szerint szeletekre vágott almából készül. Én reszelt almával készítettem, jobban ízlett így, krémesebbnek éreztem az almás réteget. Mint utólag barátomtól megtudtam, nekik a szakácsvizsgán szintén reszelt almával kellett készíteni, szóval tudok valamit :D

A képen szereplő máglyarakás egy elég hardcore verzió, mivel se diót se diabetikus lekvárt nem tettem bele, viszont a tejbe egy adag fehérjeport kevertem - a receptben és a tápértékadatoknál természetesen a diós,lekváros, fehérjepor nélküli verzió is szerepel.

Hozzávalók kb. fél tepsihez (ha nem készíted ilyen magasra, kb. háromnegyed tepsi jön ki belőle):
180 g kornspitz / teljes kiőrlésű pékáru (a kornspitz a legtöbb helyen 60 grammos, ebből kell három darab)
200 ml sovány tej
50 ml víz
1 tojássárgája
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta)
fél citrom héja
1 kk. őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
30 g vaníliás fehérjepor (kihagyható)

4-5 darab alma
ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, édesítő, citromlé
15 g darált dió (kihagyható)
15 g diabetikus lekvár (kihagyható)

3 tojásfehérje
csipet só
pár csepp citromlé
édesítő
1 csapott ek. tejszínes pudingpor


Elkészítés:
Az almát lereszeljük vagy vékony szeletekre vágjuk, és a fűszerekkel, édesítővel, és 1 ek. citromlével ízlés szerinti puhaságúra pároljuk.

A vízzel elkevert tejet felforraljuk, hozzákeverjük az édesítőt, citromhéjat, vaníliát, majd kis hűlés után a tojássárgát és a fehérjeport is.

A kornspitzet / kenyeret vékony szeletekre vágjuk.

Rétegezzük a süteményt (szilikonos sütőpapírra): a kenyérszeletek felét a tejbe mártjuk, ebből rakjuk ki az alsó réteget. Erre tesszük az alma felét, amit a darált dióval megszórunk (ha teszünk a sütibe), Erre jön még egy réteg tejbe mártott kenyér vagy kornspitz szelet, majd az alma másik fele. Előmelegített sütőben, 170-180 fokon 15-20 percet sütjük.

A tojásfehérjét a csipet sóval és citromlével kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk az édesítőt is, majd óvatosan hozzáforgatjuk a pudingport. A sütemény tetejét felmelegített diabetikus lekvárral megkenjük - amennyiben teszünk rá - és rásimítjuk a tojásfehérjehabot. Visszatesszük a sütőbe, aminek az ajtaját résnyire kitámasztjuk, és amíg a hab teteje színt kap, addig sütjük. Teljesen kihűlve, vízbe mártott késsel szeleteljük.

Ez az édesség szerintem inkább egyfajta édes főételként fogyasztható a diétában, mint desszertként, így a tápérték adatoknál nagyobb adagokkal számoltam, kb. 8x8 cm-es, 12 centi magas kockákat vágtam a sütiből. 


Tápérték adatok - fehérjeporral, lekvár, dió nélkül ("gyúrós" verzió :D ):
Egy adagban ( 6 nagy kocka):
Kcal:880         Szénhidrát:120,1 g        Fehérje:63,05 g        Zsír:17,08 g

Egy kocka sütiben:
Kcal:146,68    Szénhidrát:20,02 g        Fehérje:10,51 g        Zsír:2,85 g


Tápérték adatok - lekvárral, dióval, fehérjepor nélkül
Egy adagban ( 6 nagy kocka):
Kcal:867,2      Szénhidrát:123,65 g      Fehérje:41,9 g         Zsír:23,85 g

Egy kocka sütiben:
Kcal:144,53    Szénhidrát:20,61 g        Fehérje:6,98 g         Zsír:3,97 g


8 megjegyzés:

  1. Nagyon jó recept! Már meg is sütöttem, és mindenkinek nagyon ízlett. :) Köszönjük a receptet. Szeretnék érdeklődni, hogy nem tervezel e valamikorra kenyér/zsemle vagy esetleg kalács receptet?

    Ui: mi már nagyon kíváncsiak vagyunk a csigák pizzás változatára is. :d

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kalácsrecept a napokban jön valamikor, ma sütöttem meg, de mivel a Metálozott testek oldalra kerül föl cikként, nem tudom pontosan, mikor lesz feltöltve.
      A csigákat is elkészítem nemsokára, csak olyan sok kérést kapok mostanában, hogy muszáj volt elhalasztani a projektet :D de nem felejtettem el :)

      Törlés
  2. Kipróbáltam, nagyon finom volt! Most készítem majd el másodszorra is! Nagyon jók a receptjeid! <3 Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen :) Örülök, hogy ennyire ízlett a süti, hogy másodszorra is megsütöd :) (én eddig semmit sem készítettem el kétszer (ami miatt egy-két süti esetén tényleg fáj a szívem :DD ), mert mindig inkább újdonságokat próbálok kikísérletezni az oldalra :) )

      Törlés
    2. És mi miatt "fáj a szíved"? Neked mik a kedvenceid? :)

      Törlés
    3. Hűha, elég sok ilyen volt már (legutóbb a túrós-mákos-meggyes) :)) a legnagyobb kedvenceim a mákos sütik, de a csokitortát is szerettem nagyon (mondjuk lehet, hogy az idézte fel most, hogy pont itt van a képe a komment mellett jobb oldalt a torták rovatnál :D ) ja, meg az aranygaluska.most így hirtelen ennyi jutott eszembe :)

      Törlés
  3. Szia! Meg tudnád mondani a tepsi méretét, amiben elkészítetted?
    Annyira jól néz ki, hogy mindenképpen ki szeretném próbálni.

    Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  4. Szia! Gáztepsi fele, ha jól emlékszem :) Jó sütögetést!

    VálaszTörlés