A máglyarakás almás rétege a legtöbb recept szerint szeletekre vágott almából készül. Én reszelt almával készítettem, jobban ízlett így, krémesebbnek éreztem az almás réteget. Mint utólag barátomtól megtudtam, nekik a szakácsvizsgán szintén reszelt almával kellett készíteni, szóval tudok valamit :D
A képen szereplő máglyarakás egy elég hardcore verzió, mivel se diót se diabetikus lekvárt nem tettem bele, viszont a tejbe egy adag fehérjeport kevertem - a receptben és a tápértékadatoknál természetesen a diós,lekváros, fehérjepor nélküli verzió is szerepel.
Hozzávalók kb. fél tepsihez (ha nem készíted ilyen magasra, kb. háromnegyed tepsi jön ki belőle):
180 g kornspitz / teljes kiőrlésű pékáru (a kornspitz a legtöbb helyen 60 grammos, ebből kell három darab)
200 ml sovány tej
50 ml víz
1 tojássárgája
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta)
fél citrom héja
1 kk. őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
30 g vaníliás fehérjepor (kihagyható)
4-5 darab alma
ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, édesítő, citromlé
15 g darált dió (kihagyható)
15 g diabetikus lekvár (kihagyható)
3 tojásfehérje
csipet só
pár csepp citromlé
édesítő
1 csapott ek. tejszínes pudingpor
Elkészítés:
Az almát lereszeljük vagy vékony szeletekre vágjuk, és a fűszerekkel, édesítővel, és 1 ek. citromlével ízlés szerinti puhaságúra pároljuk.
A vízzel elkevert tejet felforraljuk, hozzákeverjük az édesítőt, citromhéjat, vaníliát, majd kis hűlés után a tojássárgát és a fehérjeport is.
A kornspitzet / kenyeret vékony szeletekre vágjuk.
Rétegezzük a süteményt (szilikonos sütőpapírra): a kenyérszeletek felét a tejbe mártjuk, ebből rakjuk ki az alsó réteget. Erre tesszük az alma felét, amit a darált dióval megszórunk (ha teszünk a sütibe), Erre jön még egy réteg tejbe mártott kenyér vagy kornspitz szelet, majd az alma másik fele. Előmelegített sütőben, 170-180 fokon 15-20 percet sütjük.
A tojásfehérjét a csipet sóval és citromlével kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk az édesítőt is, majd óvatosan hozzáforgatjuk a pudingport. A sütemény tetejét felmelegített diabetikus lekvárral megkenjük - amennyiben teszünk rá - és rásimítjuk a tojásfehérjehabot. Visszatesszük a sütőbe, aminek az ajtaját résnyire kitámasztjuk, és amíg a hab teteje színt kap, addig sütjük. Teljesen kihűlve, vízbe mártott késsel szeleteljük.
Ez az édesség szerintem inkább egyfajta édes főételként fogyasztható a diétában, mint desszertként, így a tápérték adatoknál nagyobb adagokkal számoltam, kb. 8x8 cm-es, 12 centi magas kockákat vágtam a sütiből.
Tápérték adatok - fehérjeporral, lekvár, dió nélkül ("gyúrós" verzió :D ):
Egy adagban ( 6 nagy kocka):
Kcal:880 Szénhidrát:120,1 g Fehérje:63,05 g Zsír:17,08 g
Egy kocka sütiben:
Kcal:146,68 Szénhidrát:20,02 g Fehérje:10,51 g Zsír:2,85 g
Tápérték adatok - lekvárral, dióval, fehérjepor nélkül
Egy adagban ( 6 nagy kocka):
Kcal:867,2 Szénhidrát:123,65 g Fehérje:41,9 g Zsír:23,85 g
Egy kocka sütiben:
Kcal:144,53 Szénhidrát:20,61 g Fehérje:6,98 g Zsír:3,97 g
Nagyon jó recept! Már meg is sütöttem, és mindenkinek nagyon ízlett. :) Köszönjük a receptet. Szeretnék érdeklődni, hogy nem tervezel e valamikorra kenyér/zsemle vagy esetleg kalács receptet?
VálaszTörlésUi: mi már nagyon kíváncsiak vagyunk a csigák pizzás változatára is. :d
Kalácsrecept a napokban jön valamikor, ma sütöttem meg, de mivel a Metálozott testek oldalra kerül föl cikként, nem tudom pontosan, mikor lesz feltöltve.
TörlésA csigákat is elkészítem nemsokára, csak olyan sok kérést kapok mostanában, hogy muszáj volt elhalasztani a projektet :D de nem felejtettem el :)
Kipróbáltam, nagyon finom volt! Most készítem majd el másodszorra is! Nagyon jók a receptjeid! <3 Ági
VálaszTörlésKöszi szépen :) Örülök, hogy ennyire ízlett a süti, hogy másodszorra is megsütöd :) (én eddig semmit sem készítettem el kétszer (ami miatt egy-két süti esetén tényleg fáj a szívem :DD ), mert mindig inkább újdonságokat próbálok kikísérletezni az oldalra :) )
TörlésÉs mi miatt "fáj a szíved"? Neked mik a kedvenceid? :)
TörlésHűha, elég sok ilyen volt már (legutóbb a túrós-mákos-meggyes) :)) a legnagyobb kedvenceim a mákos sütik, de a csokitortát is szerettem nagyon (mondjuk lehet, hogy az idézte fel most, hogy pont itt van a képe a komment mellett jobb oldalt a torták rovatnál :D ) ja, meg az aranygaluska.most így hirtelen ennyi jutott eszembe :)
TörlésSzia! Meg tudnád mondani a tepsi méretét, amiben elkészítetted?
VálaszTörlésAnnyira jól néz ki, hogy mindenképpen ki szeretném próbálni.
Köszönöm. :)
Szia! Gáztepsi fele, ha jól emlékszem :) Jó sütögetést!
VálaszTörlés