A legjobb receptek sokszor nem megtervezve, hanem spontán, véletlenül születnek. Egy tészta, krém, hozzávaló nem a vártaknak megfelelően "viselkedik":), ezért rögtönözni kell, és az is lehet, hogy az eredeti ötlettől teljesen eltérő süti jön létre. Mivel a főzéssel ellentétben a cukrászkodás nagyrészt kémia, sokkal nehezebb menet közben változtatni az elkészítésen. Viszont épp ebben rejlik a szépsége, és abban, hogy kihívást jelent - főleg, hogy a fitness sütik világa még elég új, ismeretlen terület a cukrászaton belül.
A mai süti például, töltött omlós kiflinek indult :) Erről hamar lemondtam, a tészta a túrótartalom miatt nem igazán volt összetekerhető, így jött a következő terv: a rácsos linzer. Viszont a túrós omlós tészta omlósabbra sikeredett a vártnál. A csíkokat a töltelék tetejére lehetetlen volt kialakítani, de jobb ötletem támadt: a máktöltelékre morzsoltam a maradék tésztát - így talán még tetszetősebb is lett, mint rácsozással.
Még egy dolog, amit fontos megemlítenem: új alapanyaggal kezdtem el kísérletezni, a kókuszzsírral. Sokan ajánlották már, ezért érdemesnek láttam kipróbálni. A neve ellenére nincs tőle senkinek félnivalója :)itt olvashattok róla például:
http://body.builder.hu/magazin.htm4?url=/gasztro/milyen-olajjal-fozzunk
Az eddigi észrevételeim szerint, kis mennyiség hozzáadása is sokat javít a tészták ízén, állagán. Illetve, aminek sokan fognak örülni szerintem : rendkívül laktatóvá teszi a sütiket, néhány darabbal eltelik az ember, nem érzi úgy, hogy az egész tepsit a magáévá akarja tenni :D
Magában teljesen íztelen, viszont a süteménytészták ízét karakteresebbé teszi. Krémbe még nem próbáltam, de eljön annak is az ideje nemsokára.
A mai süti tésztája a tésztába gyúrt kókuszzsírnak köszönhetően teljesen a hagyományos omlós tésztákra emlékeztet, még a hozzáadott túrót sem igazán lehet rajta érezni.
Hozzávalók 1 kisebb tepsihez (az enyém kb. a gáztepsi kétharmada):
A tésztához:
75 g zabkorpa
50 g zabpehelyliszt
30 g semleges ízű vagy vaníliás fehérjepor (kihagyható)
170 g sovány/zsírszegény túró
20 g kókuszzsír
1 kk. őrölt vanília / 1 púpozott tk. vaníliás xilit
fél citrom héja
kb. 50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta porrá törve)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
A töltelékhez:
50 g darált mák (frissen darálttal a legfinomabb)
1 alma
30-40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta porrá törve)
fahéj, citromhéj, fél citrom leve, csipetnyi őrölt vanília
1 ek. zabkorpa
Elkészítés:
A tölteléket készítjük el először, hogy az összeállításkor már kéznél legyen. A mákot elkeverjük a többi összetevővel az almát kivéve, amit lereszelve megpárolunk. A mákos keveréket kevés vízzel leforrázzuk (annyival, hogy sűrű krémmé tudjuk keverni. vigyázzunk, nehogy túlhigítsuk) Hozzáadjuk az almát is, félretesszük.
A szilárd hozzávalókat elkeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, és a kókuszzsírt. A kókuszzsírt kicsit melegítsük meg előtte, hogy puhább legyen az állaga, és a tésztához tudjuk gyúrni. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd a kétharmadát kinyújtjuk, és szilikonos sütőpapírra helyezzük (valószínűleg csak darabokban, összefoltozva fog sikerülni, mivel nagyon omlós, töredezős a tészta). Ráterítjük a tölteléket egyenletesen, majd a maradék tésztát a tetejére morzsoljuk.
180 fokon sütjük, amíg megpirul, kb. 10-15 percig. Lehetőleg még melegen szeleteljük fel, mert később már törik, morzsálódik felvágáskor.
Ugyanezzel a tésztával túrós morzsasütit is lehet készíteni, ha a máktölteléket botmixerrel pépesített, 1-2 ek. joghurttal vagy kefirrel és 1-2 tk. zabkorpával elkevert, édesített, vaníliával és citromhéjjal fűszerezett túróval helyettesítjük. Illetve lehet párolt reszelt almával is tölteni a sütit.
Tápérték adatok:
1 adagban (16 nagy kocka):
Kcal:1194,55 Szénhidrát:100,7 g Fehérje:79,35 g Zsír:53,51 g
1 nagy kocka sütiben:
Kcal:74,66 Szénhidrát:6,29 g Fehérje:4,96 g Zsír:3,34 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése