A beigli élesztős-omlós tésztájának elkészítéséhez is durumlisztet használtam, tökéletesen megállta a helyét :)
Nehezen szántam rá magam a beiglikészítésre, kellemetlen emlékeket idézett bennem :D A cukrászdában, ahol a szakmai gyakorlatomat töltöttem, november végétől karácsonyig folyamatosan, hatalmas mennyiségben gyártottuk a beiglit, megrendelésektől függően napi sok száz darabot. Ezt úgy kell elképzelni, hogy nem az elejétől végéig kíséred a munkafolyamatot, hanem annak egy részét kapod meg, és azzal elvagy egész nap (például a tésztarész teljesen szabályos, egy kartonpapír sablonnal azonos méretű téglalap alakúra nyújtása). Nem is ezzel volt a fő probléma. De az, hogy hiába az egy hónapig tartó mindennapos kapcsolatom a beiglivel, azokon a példányokon amiket otthon sütöttem karácsonyra a családnak, hatalmas repedések keletkeztek a sütés alatt... hát, egy darabig nem akartam beiglit látni :D
Ezek a diétás, durumlisztes, alternatív módon elkészített beiglik viszont gyönyörűen megsültek, eszükbe sem jutott megrepedni :) Az ízük teljesen megegyezik a hagyományos beiglivel. Én most csak mákosat készítettem, de a receptben leírt darált mákot ugyanakkora mennyiségű darált dióval helyettesítve diós beiglit is lehet sütni.
Hozzávalók (5 darab mini beiglihez (én ilyeneket készítettem) vagy 2 nagyobbhoz):
A tésztához:
180 g durumliszt
10 g élesztő
50 ml tej
1 csapott tk. cukor vagy 1 kk. méz
30 g kókuszzsír (vagy light margarin)
20 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 5 tabletta porrá törve)
10 g semleges ízű, vagy vaníliás fehérjepor (ha nem használunk fehérjeport, 4 g sovány tejporral helyettesítsük)
csipet só
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
fél citrom héja
A töltelékhez:
75 g darált mák (frissen darált mákkal a legfinomabb )
35 g zabkorpa
25 g kornspitz-morzsa (akármilyen teljes kiőrlésű pékáruból lehet készíteni - kiszárítjuk, majd ledaráljuk -, én kornspitzből szoktam, ezért kapta ezt a nevet :) )
20 g semleges ízű, vagy vaníliás fehérjepor (kihagyható)
ízesítéshez: édesítő, citromhéj, narancshéj, vanília, fahéj - ízlés szerint
kevés tej az összeállításhoz
A kenéshez: tojás
..és nem repedtek meg!!:)
A cukorral vagy mézzel elkevert langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a kókuszzsírral, hozzákeverjük a többi összetevőt, majd az élesztős tejet, legutoljára a fehérjeport. Összegyúrjuk - ha nem állna össze, kevés langyos vízzel vagy tejjel segíthetünk rajta. Ötfelé osztjuk (konyhai mérleg segítségével a legegyszerűbb), a darabokat kigömbölyítjük, majd 10-15 percig pihenni hagyjuk.
Elkészítjük a tölteléket: az összetevőket alaposan elkeverjük, és annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon. Nagyon oda kell figyelni, hogy ne tartalmazzon túl sok folyadékot a töltelék, hiszen ez az egyik felelős a beigli kirepedéséért. Akkor jó, ha olyan állagú, hogy a kezünkkel morzsolva, majd a tésztára rányomkodva tudjuk eloszlatni (tehát késsel kenni még nem). A tölteléket is ötfelé osztjuk.
Az egyik tésztadarabból 3-4 mm vastag téglalapot nyújtunk (nem ragad le, nekem nem is kellett lisztezni alatta a munkafelületet - nem is érdemes, mert akkor feltekerés közben megrepedezhet a beigli), és eloszlatjuk rajta a töltelék egyötöd részét. Óvatosan, de lehetőleg minél szorosabban feltekerjük. Ezt a többi tésztadarabbal is megismételjük.
Ha márványozottra szeretnénk a tetejét, először tojásfehérjével, majd miután ez megszikkadt, tojássárgájával kenjük le. Gyorsabb, és egyszerűbb, ha villával felvert egész tojással kenjük meg a rudakat, viszont így a beiglink teteje nem lesz márványos (én is az utóbbi módszert alkalmaztam, mert nem volt idő várni a tojásfehérje száradására - szerintem nem rontott a beigli esztétikai értékén különösebben). Két helyen megszúrjuk a beigliket sütés előtt (fogpiszkálóval, vagy hurkapálcával mondjuk).
200 fokos sütőben, 20 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után szeleteljük.
Tápérték adatok:
Egy adagban (5 mini beigli, darabonként 9 másfél centis szelet):
Kcal:1647 Szénhidrát:183,3 g Fehérje:74,27 g Zsír:66,48 g
Egy kis szeletben:
Kcal:36,6 Szénhidrát:4,07 g Fehérje:1,65 g Zsír:1,48 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése