Ennek a sütinek akkor érdemes nekiállni, ha a szokásosnál kicsit több időt tudunk rászánni. Az összeállítás nem nehéz, viszont a kekszmorzsához való zabkekszet meg kell sütni, majd hűlni hagyni - optimális esetben egy-két napot, vagy legalább egy éjszakát. Célszerű többszörös mennyiséget legyártani a kekszmorzsából, és későbbi használatra félretenni - nemsokára Sport-szelet recept is lesz a blogon, például ahhoz, vagy egy újabb adag keksztekercshez :)
Mivel a krémmel kicsit elszámoltam magam, és nagyobb mennyiségű lett a tervezettnél, vastagabbra sikerült csak feltekerni. Ez látszik a képeken is - de a receptbe már a javított adatok kerültek.
Hozzávalók 2 nagy, vagy 3 kicsi tekercshez (én hármat készítettem, különböző színű krémmel):
A zabkekszhez:
100 g zabpehelyliszt
100 g zabkorpa
30 g vaníliás, vagy semleges ízű fehérjepor (ki lehet hagyni)
kb. 4 ek. kefir
1 tojás
fél citrom héja
1 tk. vaníliás xilit / csipetnyi őrölt vanília
csipet só
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)
A kekszmorzsás tészta összeállításához:
1,25 dl főzött kávé
rumaroma ízlés szerint (én egy teáskanállal tettem bele)
2 ek. keserű kakaópor (15 g)
kevés langyos tej
édesítő ízlés szerint
A krémhez:
2 dl sovány tej
3 púpozott ek. zabpehelyliszt
50-60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta)
30 g vaníliás, vagy semleges ízű fehérjepor (innen is ki lehet hagyni)
40 g kókuszreszelék
150 g sovány vagy zsírszegény túró (ez sem gond, ha kimarad, de szerintem finomabb így, és a tápértéke is jobb a sütinek)
A krém színezéséhez mandula és vérnarancs aromákat használtam.
Elkészítés:
A keksz hozzávalóit összegyúrjuk, kefirből annyit adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Többféleképpen is elkészíthetjük a kekszeket: a legegyszerűbb, ha kinyújtjuk 2-3 mm vékonyra a tésztát, derelyevágóval felkockázzuk, majd szilikonos sütőpapírra téve a kekszeket, kisütjük. Mivel úgyis ledaráljuk őket, teljesen mindegy, milyen formájúak. Ha nincs ennek megfelelő nagyságú munkafelület szabadon a konyhában - ahogy nálam se volt - diónyinál valamivel kisebb darabkákat tépkedünk le a tésztából, a tenyerünkkel kilapítjuk, és mehet is a sütőpapírra. 170-180 fokon ropogósra sütjük (7-8 perc).Hagyjuk teljesen kihűlni, ha lehet, legalább egy éjszakát "pihentessük". Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én épphogy megvártam amíg kihűl, de így nehezebb dolgom volt a darálással.
A krém hozzávalóit a túró, fehérjepor, kókuszreszelék kivételével elkeverük, és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a kimaradt három összetevőt is, a túrót előtte villával áttörjük.
A kekszeket darabokra tördeljük, majd darálógéppel vagy kézi darálóval (most nem a mák, hanem a diódarálóról van szó :) ) kekszmorzsát készítünk belőle.
A morzsát a kávéval, kakaóporral, rumaromával, édesítővel, és annyi langyos tejjel, amennyivel rugalmas tésztává áll össze, összegyúrjuk. Két vagy három részre osztjuk, téglalapokat nyújtunk (célszerű két sütőpapír között, úgy nem ragad le, és lisztezni sem kell), amit megkenünk a krémmel és szorosan feltekerünk. A tekercseket alufóliába csomagoljuk, és néhány órára hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.
Tápérték adatok:
Egy adagban (2 nagy, vagy 3 kisebb tekercs, összesen 30 szeletre vágtam őket):
Kcal:1755,45 Szénhidrát:169,57 g Fehérje:128,37 g Zsír:61,19 g
Egy szeletben:
Kcal:58,52 Szénhidrát:5,65 g Fehérje:4,28 g Zsír:2,04 g
Nagyon szépen köszönjük,újra és újra!Megint nagyot alkottál!
VálaszTörlésHűha, nagy szavak ezek :D Köszönöm szépen :)
Törlészabkorpa helyett jó a búzakorpa is?? csakmert az jóval olcsóbb...te hol veszed a zabkorpát?
VálaszTörlésHa jó lenne helyette, én is azt használnám, pont az általad említett okból :) de teljesen más a kettő, a búzakorpa száraz, kicsit fűrészpor szerűvé válik a sütikben, míg a zabkorpa megszívja magát nedvességgel és megpuhul (emiatt alkalmas krémekhez is).
TörlésÉn a Nagycsarnokban veszem a Vámház körúton, 680 ft/kg áron kimérve (egy bio, reform cuccokat, magvakat áruló standnál), de különböző bio webáruházakban is elérhető kb. ennyiért.