2013. március 27., szerda

Zabpiskóta tortakarika alaprecept, és túrótorta zabpiskótából

Többen is írták a zabliszttel készült piskótáról, hogy míg vékony lapnak sütve teljesen jó, vastagabb piskótát nem tudtak sütni a zabpehelylisztből. A vastagabb tortakarika sütésével meg időnként még a tapasztaltabb háziasszonyoknak is meggyűlik a bajuk. Hogy mi a probléma?
A legtöbb recept tojásonként egy, vagy maximum egy púpozott evőkanál lisztet ír. A zablisztnél ez még kisebb mennyiség, hiszen kevésbé tapad össze, így valamivel nagyobb a térfogata, mint a sima lisztnek. De lássuk csak, mit ír a cukrásztankönyvem a keretben készült piskótatésztákról:

" Ha fémkeretben sütjük a piskótát, akkor az egy tojáshoz szükséges liszt mennyisége 25 g, a tészta stabilitása érdekében."

Egy evőkanál zabpehelyliszt, még púpozva is maximum 8-10 g! Tehát nem csoda, ha a tészta így összeesik sütés után, nem stabil. A titok tehát, hogy ne spóroljunk a zabliszttel. Sima fehér liszt esetén nem akkora a különbség, egy púpozott kanál bőven lehet 15-20 g is, amiből már megvan az esélye, hogy kialakul a váz, ami összetartja a tésztát, és ebben az esetben könnyebb, puhább lesz, mint 25 g liszttel - de megvan arra is az esély, hogy mégsem jön össze, sütés után a tészta összeesik, szalonnás lesz. Én nem szoktam kockáztatni, tojásonként 25 g lisztet kimérve sütöm a hagyományos tortákat is. Főleg ha ünnepi alkalmakra süt az ember, érdemes biztosra menni :). A cukrászdában, ahol napi több száz tortakarikát le kellett sütnünk, ugyanezzel a módszerrel dolgoztunk, hiszen a hibalehetőséget minimálisra kellett csökkenteni (a főnökség szerint a nullára :D ).

Tehát, miután a nagy titkot megtudtátok, lássunk neki a zabpiskóta tortakarikának :) Én ma egy fehérjedús, de hagyományosabb típusú, réteges túrótortát készítettem belőle, természetesen annak a receptjét is közlöm.
Én egy kisebb tortakarikát készítettem, kb. 15 centi átmérőjűt, 4 tojásból. A duplája kb. egy 20-22 centis tortaformához elég, míg egy nagyobb, 25-27 centishez a triplája szükséges. A tortakarikát három vékonyabb lapra lehet vágni, kb. 6-7 cm magas. Ha több tojásból készítjük, de kisebb formába, magasabb tortakarikát kapunk.

Zabpiskóta tortakarika, kicsi
Hozzávalók:
 4 tojás (M-es, kb. 50 g)
100 g zabpehelyliszt
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
80 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 18 db édesítőtabletta porrá törve)
ízlés szerint: csipetnyi őrölt vanília, citromhéj

Elkészítés:
A zabpehelylisztet elkeverjük a szódabikarbónával. A tojásfehérjéket a csipet sót is hozzátéve kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tojássárgákat az édesítővel (és ha teszünk bele, akkor a vaníliával, citromhéjjal) kihabosítjuk, majd több részletben, óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjét. Végül a zabpehelylisztet is a masszához forgatjuk, szintén több részletben, rendkívül óvatosan, hogy ne törjük össze a habot, de alaposan elkeveredjen.

Kisebb, kb. 15 centis tortaformába, ennek híján egy hasonló méretű lábosba (ne nevess, én is így sütöttem :D ) tesszük, aminek az alját szilikonos sütőpapírral kibéleltük. Az oldalát ne sütőpapírozzuk, ne is kenjük le semmivel, mert akkor a piskóta közepe fölpúposodik.
Két ütemben sütjük: 175-180 fokon kb. 10 percet, majd mérsékeljük a hőfokot (160-170 fokra), és így további 15-20 percet sütjük a piskótát. Ha nagyobb tortakarikát készítünk, annak valamivel több időre van szüksége, tűpróbával ellenőrizzük mindenképpen.

A formában hagyjuk teljesen kihűlni. Körbevágjuk, kivesszük a sütőformából, és három lapra vágjuk (kezdő konyhatündéreknek inkább a két lapra vágást ajánlom :) Ha később használjuk fel, csak a töltés előtt vágjuk lapokra, mert különben kiszáradhat.



Tápérték adatok (egy 4 tojásos kisebb tortakarikában):
Kcal:656    Szénhidrát:65,8 g    Fehérje:41,4 g    Zsír:30,3 g

És amit én készítettem belőle:


Fehérjedús réteges túrótorta
Hozzávalók:
4 tojásból készült kis zabpiskóta tortakarika 3 lapra vágva

3 dl sovány tej
3 púpozott ek. tejszínes pudingpor (vagy rizsliszt, vagy zabliszt. én azért használom a tejszínes pudingport, mert finom tejszínes ízt ad a krémnek, és ilyen kis mennyiségben súlytartásnál nem számottevő)
200 g sovány / zsírszegény túró
1 kk. őrölt vanília / 1 púpozott tk. vaníliás xilit
50-60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 db tabletta)
fél citrom héja
1 ek. citromlé
25 g semleges ízű, vagy vaníliás fehérjepor

1 tk. zselatin (elhagyható, de szeleteléskor szebben áll tőle a krém)

a díszítéshez használtam még kb. 1 teáskanál keserű kakaóport



Elkészítés:
A tejet a többi hozzávalóval (a zselatin és a túró kivételével) besűrítjük (puding állagúnál is sűrűbb legyen). Langyosra hűlve, hozzáadjuk a villával áttört vagy botmixerrel pépesített túrót. A zselatint 30-40 ml forró vízben feloldjuk, és ezt is a krémhez keverjük. Összetöltjük vele a tortalapokat, majd kívülről is lekenjük a tortát a krémmel, Ízlés szerint díszítjük - én tortacsipkéből vágtam le egy darabot, ezt a tetejére ragasztottam, meghintettem keserű kakaóporral, majd leszedtem a tortacsipkét.

Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük szeletelés előtt.



Tápérték adatok:
Az egész tortában (8 nagyobb tortaszelet méretű szeletre vágva):
Kcal:1132,75    Szénhidrát:95,27 g    Fehérje:104,4 g    Zsír:42,4 g

Egy szeletben:
Kcal:141,59    Szénhidrát:11,91 g    Fehérje:13,05 g    Zsír:5,3 g


13 megjegyzés:

  1. Imàdlak, mondtam màr!!!!? :)))) Köszi a receptet!:)

    VálaszTörlés
  2. ezert a mennnybe mesz minalunk

    VálaszTörlés
  3. Szia! Lenne pár kérdésem: milyen édesítő tablettát használsz? Vagy mindegy, hogy milyen a tabletta csak sütésálló legyen? Próbálkoztál már folyékony édesítővel piskótánál? Előre is köszönöm válaszod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Eddig S-Budget, most éppen Cologran. :D szóval, szacharin-ciklamát alapú, 1200 darabos kiszerelésben forgalmazott édesítőtabletta, nem vettem észre különbséget a márkák között. (az aszpartám alapú édesítőszerek, pl. Canderel nem alkalmas sütéshez - hiába írják rá - mivel elveszti az édesítő erejét)
      Folyékony édesítővel még nem próbálkoztam, de szerintem sikerülne azzal is a piskóta. Azért gondolom, mert a tömege a tablettáknak minimális, így nem számottevő, a folyékony édesítőt meg úgyis kihabosítod a tojássárgájával, szóval nem húzza le az állaga miatt a tésztát.

      Törlés
  4. Köszönöm szépen a válaszod. :)

    VálaszTörlés
  5. Megcsináltam a piskótát mézzel, mert én nem használok édesítot..... eddig jól mutat, teszek bele tolteléket és az ízét is véleményezem! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ez nekem is új :D Azt hinné az ember, hogy a méz lehúzza a piskótát, akkor ezek szerint mégse.
      Várom a véleményezést :) Mivel töltötted amúgy?

      Törlés
  6. Még nem jutottam el az elkészítéséig! Most azon agyalok, hogy itt ugye folyik a túró :D de esetleg több zselatinnal talàn jó lehet! Màr csak annyi a kérdésem, hogy ebben az esetben vàrjak a töltéssel és tegyem hűtőbe a krémet egy kicsit vagy betölthetem-e?! :) Amugy szakàcs vagyok, ha józan paraszti ésszel gondolkozom, akkor hűtöm a krémet, utàna töltöm vele a tortàt! :D Csak gondoltam megbeszélem veled! :)
    Nem hiszed el, itt még a puding is folyik (vagy mondtam màr?) tehàt főzésnél nem sűrűsödik be, hanem hűlés közben egyszer csak megkocsonyàsodik hirtelen!

    Adel Kovàcs, milyen lett mézzel???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Jól gondolod, ha több zselatint teszel bele, csak hűtés után lehet tölteni, mivel egyrészt lehet hogy kifolyna, másrészt átáztatná a piskótát. :D A másik megoldás, ahogy a cukrászdában is készítettük a zselatinos joghurttortákat például: hogy amikor a zselatinos krém szobahőmérsékletű, az egyik piskótalapot visszateszed a tortakarikába, és erre rétegezed a krémet és a többi piskótalapot, ezután mehet a hűtőbe.Így a tortakarika megtartja a krémet, ráadásul szebb,egyenletesebb is lesz a torta.
      Amúgy étkezési keményítőt nem lehet ott kapni? mert végül is abból készül az itteni puding is, csak különféle aromaanyagok hozzáadásával. Mivel akkor azzal lehetne helyettesíteni a pudingport, és hogy még sűrűbb legyen, kicsit többet tenni belőle - nem tudom, mennyire folyik a túró, de lehet hogy ez így meg tudná tartani.

      Törlés
    2. ààààààààà, de jó, van keményítő, nanà, tegnap vettem! és ha azt mondjuk tejszinben oldom fel, nem tejben, krémesebb is lesz :) Ha lecsepegetetem jól és kinyomkodom egész elfogadható àllagù lesz a túró, de érződik rajta hogy vizes, krémesebb! édesítőt nem sikerül kapnom, van stevia, canderel és aszpartam alapú, nah ennek mindnek rossz utóíze van :/

      Törlés
    3. A canderel is aszpartám alapú amúgy - még ha az utóízétől el is tekintünk, sütéshez akkor sem alkalmazható, mert nem marad meg az édes íz, az aszpartám magas hőmérsékleten lebomlik.

      A házi tejből, otthon készített túrót szokták még ajánlani ilyenkor, nem tudom, én még soha nem próbáltam :D meg sok helyen házi tejet sem lehet kapni, és akkor már eleve esélytelen a dolog.

      Törlés
    4. Nah jol van akkor, marad a nàdcukor és a méz :) Hàzitejet itt se nagyon kapni, van egy bolt ahol van normàlis turo, de mindig elkapkodjàk elölünk! :/ Majd egyszer csak összejön hogy kapunk :))

      Törlés