2013. március 6., szerda

Mákos tészta házi tésztából, zabpehelylisztből

A stíriai metéltnél említettem a bevezetőben a mákos tésztát, egy hozzászólónak egyből meg is tetszett az ötlet :) Ezenkívül már régebben is felmerült a kérdés, hogy lehetséges-e zabpehelylisztből tésztát készíteni. Ma le lett tesztelve az ötlet, a végeredmény a rendes tésztához hasonló állagú, mellékíz nélküli "zabtészta". Persze nemcsak mákkal lehet enni, ha néhány ek. joghurtot (a tejfölt helyettesítendő) és túrót keverünk hozzá, vagy sovány sajtot reszelünk rá, fehérjedús, főételként is fogyasztható fogást kapunk. De mivel a blog alapvetően az édes ételekkel foglalkozik, most csak a mákos tésztáról írok bővebben :)
A tojás "oszthatatlansága" miatt minimum dupla adag tészta készíthető, a másik felét el lehet fogyasztani egy másik étkezésként (én csipetkét szaggattam belőle, amit a tojásos nokedlihez hasonlóan készítettem el két tojással összesütve, és jégsalátával ettem). A maradék tésztát ki is lehet szárítani (formázás után persze :) ) és később felhasználni, ez esetben a főzési idő kicsivel több lesz. 
Hozzávalók két adag tésztához:
125 g zabpehelyliszt
1 tojás
csipet só
víz

Elkészítés:
A zabpehelyliszthez hozzákeverjük a sót, majd a tojást. Kézzel gyúrjuk tovább, a vizet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg rugalmas, nyújtható tésztát kapunk (nem kell sok víz hozzá). Vékonyra nyújtjuk, tetszőleges, de nagyjából azonos méretű csíkokra / kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben kifőzzük. Gyorsabban megfő, mint a száraz tészta, néhány perc elég neki.

A tészta feléhez 15 g frissen darált mákot kevertem, kevés folyékony édesítőt kevertem hozzá. Akik fogyókúrás diétát folytatnak, vagy egyszerűen csak kisebb az étvágyuk :), nekik ennek az adagnak a felét ajánlom.

Tápérték adatok egy adagban (a tészta fele, 15 g mákkal elkeverve):
 Kcal:355,55     Szénhidrát:43,45 g     Fehérje:15,96 g     Zsír:12,67 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése