2013. április 5., péntek

Sváb túrótorta

Egy hagyományosabb receptet alakítottam diétásra, a töményebb túrótorták kedvelőinek. Nem is akárhogy: egy szelet mindössze 139 kalóriát, 10,5 g szénhidrátot, 6 g zsírt, emellett 12 g fehérjét tartalmaz. Akik hozzám hasonlóan maguk darálják le a zabpehelylisztet, azoknak külön öröm, hogy ehhez a tortához nem kell ledarálni, mivel a tésztája (ami a múltkori recepthez hasonlóan, szintén tartalmaz túrót) zabpehellyel készül :)

Hozzávalók egy kisebb tortához (kb. 18 cm-es tortaformában készítettem, nagyobbhoz kétszer-háromszor ennyi szükséges):
A tésztához:
100 g zabpehely, teflonserpenyőben megpirítva (nem muszáj megpirítani, de nagyon finom ízt ad a tésztának)
75 g sovány/zsírszegény túró
25 g fehérjepor (én csokisat használtam, ezért lett ilyen sötét színű a tészta)
20 g olvasztott kókuszzsír (vagy 35 g light margarin)
20-30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 5 tabletta porrá törve)
1 tojássárgája
1 ek. citromlé
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
kevés tej vagy víz

A krémhez:
250 g sovány/ zsírszegény túró
1 tojássárgája
2 tojásfehérje
25 g vaníliás pudingpor (lehetőleg diabetikus)
1 kk. őrölt vanília / 1 púpozott tk. vaníliás xilit
80-100 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 25 tabletta porrá törve)
fél citrom héja
csipet só



Elkészítés:
Egy 17-18 cm átmérőjű tortaformát szilikonos sütőpapírral kibélelünk (de a legjobb, ha van szilikonos tortasütőforma, abban a legegyszerűbb elkészíteni).

A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd a többit is hozzáadva, alaposan összegyúrjuk. Annyi tejet/vizet adjunk hozzá, hogy össze tudjuk állítani a tésztát, ne morzsálódjon. Egyenletesen kibéleljük vele a tortaformát (kis adagonként rányomkodva).

A krémhez a tojássárgáját az édesítővel kihabosítjuk, alaposan hozzákeverjük a villával áttört, vagy botmixerrel pépesített túrót, vaníliát, citromhéjat, pudingport, édesítőt. Végül óvatosan, több részletben hozzáforgatjuk a csipet sóval habbá vert tojásfehérjéket. A tésztával kibélelt tortaformába töltjük (a szélekhez igazítsuk, különben a közepe felpúposodhat).

120-130 fokon, kb. egy óra alatt készre sütjük. Kihűlve vesszük ki a formából.


Tápérték adatok:
Egy egész tortában (8 nagyobb szelet):
Kcal:1111,05      Szénhidrát:83,89 g      Fehérje:94,36 g      Zsír:49,12 g

Egy szelet tortában:
Kcal:138,88      Szénhidrát:10,49 g       Fehérje:11,8 g        Zsír:6,14 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése