Könnyű, habos, kakaós sütemény.
Hozzávalók kb. egy fél tepsihez (gáztepsi kétharmada nagyságú tepsit használtam, annak a feléről van szó, szóval elég kis adag):
A tésztához:
3 tojássárgája
80 g zabpehelyliszt
25 g fehérjepor (csokis lehetőleg)
10 g keserű kakaópor
60-70 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 15 tabletta porrá törve)
6-7 ek. sovány tej
csipetnyi szódabikarbóna
csipet só
(lehet bele tenni 1-2 habbá vert tojásfehérjét is, ha éppen van felesleg, vagy ha tudunk mit kezdeni a sárgájával :) )
A habhoz:
4 tojásfehérje
csipet só
pár csepp citromlé
édesítő ízlés szerint (folyékony édesítőt szoktam belecsorgatni habverés közben, ezért nem tudom megmondani, pontosan mennyi. 70-80 g cukornak megfelelő mennyiség szükséges körülbelül.)
A tetejére:
keserű kakaópor, vagy reszelt étcsokoládé
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, és annyi tejet, hogy összeálljon a tészta - olyan állaga legyen, hogy a sütőpapíron könnyen el tudjuk oszlatni, de ne folyjon szét.
Szilikonos sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk a masszát: kb. a tepsi felét töltse ki, ha egész tepsivel sütünk, dupla adaggal számoljunk. Közepes hőfokon (megint gázsütőnk van, szóval pontos hőfokot nem tudok írni), 8-10 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A tojásfehérjéket a csipet sóval és a citromlével gőz fölött kemény habbá verjük, a habverés vége felé az édesítőt is hozzáadjuk. A tojáshabot a kakaós tésztalapon egyenletesen elterítjük. A tetejét kakaóporral, vagy reszelt étcsokoládéval hintjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk. Vízbe mártott, éles késsel szeleteljük.
Tápérték adatok:
Egy adagban (fél tepsi sütemény, 20 kocka)
Kcal:684,53 Szénhidrát:58,38 g Fehérje:60,08 g Zsír:26,75 g
Egy kocka sütiben:
Kcal:34,23 Szénhidrát:2,92 g Fehérje:3 g Zsír:1,34 g
Szia Betti,
VálaszTörlésMúlt szombaton elkészítem ezt a sütidet. Nagyon szeretem a Néger kockát, az igazit, így kíváncsi voltam mi lesz ebből.
Nos, volt csalódás, majd sikerélmény egyaránt, de szép sorjában.
A tészta elkészítésénél kezdődtek a gondjaim. Én eléggé recept követő vagyok, ha először készítek egy receptet, mert szentül hiszem, hogy nem véletlenül írják meg az arányokat, persze volt, hogy már befürödtem ezzel a hozzáállással, de akkor volt biztosan tudtam legalább, hogy nem én szúrtam el a dolgokat. Na itt most sikerült, mert a "annyi tejet, hogy összeálljon a tészta - olyan állaga legyen, hogy a sütőpapíron könnyen el tudjuk oszlatni, de ne folyjon szét." nem jött össze. Olyan állaga lett, mint egy hagyományos piskótának. Ez még nem is lett volna gond, mert szépen megsült. Viszont a méretek... Direkt dupla adagot készítettem, hogy ne kelljen vacakolnom a fél tepsis megoldással, meg egyébként is szeretjük ezt a sütit, gondoltam nagy baj nem lehet. Nem lett, csak éppen a tészta nem lett igazán vastag. Ha a képen látható sütik tésztája kb. 2 cm, akkor az enyém jóindulattal 1,5 cm-re volt tehető.
Ez még nem is jelentett akkora gondot, de a tojásfehérje hab... Ez meghaladta a képességeimet. A receptben leírtak szerint elkészített hab katasztrófa lett, így kénytelen voltam az eredeti, nagymamámtól származó Néger kocka recept habját elkészíteni persze normál cukor helyett xylitollal. Így már abszolút ehető lett a süti. Végül a tetejére szintén a nagyi receptje szerinti csokimáz került (xylitol, sovány tej 0,1% és kókuszzsír felhasználásával).
Nem tudom mi volt a hiba, de már nem érdekel annyira, bár akkor bevallom nagyon elkeseredtem...
Sebaj, nem adom fel tovább próbálgatom a receptjeidet. :)
Üdv,
Regi
Szia!
TörlésA tepsinél én követtem el hibát: van egy tepsim, ami kb. a gáztepsi kétharmada méretű, és annak a felébe volt elég a tészta. Az összes többi hasonló receptnél odaírom, ennél valamiért kimaradt - pótoltam, de ez utólag persze már nem sokat számít.
A fehérjehabbal sejtem, mi lehetett a gond. 8 tojásfehérjét gőz felett csak úgy szabad habosítani, ha előtte legalább félig kihabosítod, úgy teszed a gőz fölé, aztán folytatod a habverést. Máskülönben egy részének nincs "ideje" kihabosodni, megfő, darabos lesz, tönkreteszi a habot. A receptben írt négy tojásfehérje pont a határeset, de persze az is fontos, hogy maximum takarékláng menjen az edény alatt, amiben a vizet forraljuk (de a legjobb, ha elzárjuk a gázt, utána kezdjük el - úgy, hogy a tojásfehérjés üst légmentesen lezárja a vizes edényt - a habverést). A cél, hogy azután főjön meg a tojásfehérje, hogy kihabosodott (Az emeletes élvezet süti teteje is hasonlóan készül, kaptam is jópár visszajelzést, hogy jól sikerült) Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalataidat, remélem nem kedvetlenített el ez az élmény, és sok sikert a további sütikhez! :) (Ha kérdésed lenne akármelyikkel kapcsolatban, tedd fel nyugodtan, igyekszem válaszolni minél hamarabb)
Szia,
VálaszTörlésElőször is köszi a gyors válaszokat.
Szerencsére van olyan edényem, ami dupla falú (mint a tejforraló), így legalább azzal nem kell megküzdenem.
A tepsi méretet azért így utólag is jó tudni, mert legalább van elképzelésem melyiket használjam a jövőben. :)
Üdv,
R