2013. július 13., szombat

Csokis és vaníliás sárgabarackos minicsigák

Hozzávalók kb. 20 db mini csigához (10 csokis, 10 vaníliás):
A tésztához:
  • 150 g sovány / zsírszegény túró
  • 60 g zabpehelyliszt
  • 60 g zabkorpa
  • 30 g natúr / vaníliás fehérjepor (vagy helyette zabliszt és zabkorpa fele-fele arányban)
  • 2-3 tk. kefir
  • 50-60 g cukornak megfelelő édesítő ízlés szerint (nálam 15 tabletta porrá törve)
  • 1 tojás
  • fél citrom héja
  • csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
  • csipet só
  • 1 csapott kk. szódabikarbóna
A csokis krémhez:
  • 1 dl sovány tej
  • 1 tk. keserű kakaópor
  • 1 tk. csokoládés pudingpor
  • 1 tk. rizsliszt 
  • 20-30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 7 tabletta porrá törve)
  • 5 g natúr/vaníliás/csokis fehérjepor (ki lehet hagyni)
A vaníliakrémhez:
  • 1 dl sovány tej
  • 1 púpozott tk. rizsliszt
  • 1 púpozott tk. vaníliás pudingpor
  • 1 kk. őrölt vanília / 1 ek. vaníliás xilit
  • 20-30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 7 tabletta porrá törve)
  • 5 g natúr/vaníliás fehérjepor (ki lehet hagyni)
Ezenkívül:
  • kb. 15 dkg sárgabarack
  • kevés langyos tej

Elkészítés:
 A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd összegyúrjuk a villával áttört túróval, tojással, és annyi kefirrel, hogy puha, rugalmas tésztát kapjunk. Amíg a krémekkel és a barack előkészítésével foglalkozunk, alufóliába csomagolva hűtőben pihentetjük.

Egyesével megfőzzük a kétféle krémet, az elkészítés módja ugyanolyan: a hozzávalókat alaposan összekeverjük, és takaréklángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Puding állagúnál sűrűbb krémet kell kapnunk, ha ez nem jön össze, nyugodtan keverhetünk hozzá még néhány csipetnyi rizslisztet (a gázról levéve belekeverjük, majd visszatesszük).
A barackot megmossuk, kimagozzuk, és kis kockákra vágjuk (max. fél centi).

A tésztát átgyúrjuk (ha nagyon tömör, kevés kefirt adjunk hozzá), majd kétfelé osztjuk. Sütőpapíron, kevés zablisztet alászórva kinyújtjuk az egyik felét, ízlés szerint 2-4 mm vékonyra (egy kb. 15-18 centi oldalú téglalapot kapunk). Egyenletesen megkenjük a vaníliás krémmel, amin elosztjuk a barackdarabkák egyik felét. A sütőpapír segítségével óvatosan, de szorosan feltekerjük. Éles késsel 10 kb. másfél centis szeletet vágunk belőle. A csigákat (vagyis a szeleteket, csak már elfordítva :)) ) szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Ugyanezt elvégezzük a tészta másik felével is, csak a lekenéshez a csokikrémet használjuk.

A csigákat langyos tejjel lekenjük sütés előtt (elsősorban a lisztmaradványok eltüntetése miatt :) ), majd 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük őket. Figyeljünk, hogy ne süssük túl (ha világosbarna a széle, és a közepe is átsült (ezt tűpróbával ellenőrizzük), akkor már jó), mert akkor megkeményedik.

Ha közvetlenül sütés után is lekenjük kevés langyos tejjel, majd pár percre a (már kikapcsolt, de még meleg) sütőbe visszatesszük, még puhábbak lesznek a csigák.

Nehézségi fok: közepes/könnyű
Elkészítési idő: 30-40 perc+sütés


Tápérték adatok:
Egy adagban (20 db csiga, a fele csokis, a fele vaníliás):
Kcal:1087,69      Szénhidrát:125,6 g      Fehérje:92,84 g      Zsír:21,73 g

Egy db vaníliás csigában:
Kcal:54,23          Szénhidrát:6,34 g        Fehérje:4,59 g        Zsír:1,06 g

Egy db csokis csigában:
Kcal:54,53          Szénhidrát:6,23 g        Fehérje:4,69 g        Zsír:1,11 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése