Egy orosz túrópalacsinta recept ihlette ezt a sütit (a kókusz és a citrom már az én ötletem volt :) ezek nélkül, natúr változatban is el lehet készíteni). A hozzávalókon, arányokon persze elég sokat variáltam, hogy minél több fehérjét, és minél kevesebb szénhidrátot tartalmazzon a tészta (jól sikerült, több mint dupla annyi fehérje, mint szénhidrát van benne) - de emellett ne folyjon szét a serpenyőben ,de ne is töredezzen, könnyen ki lehessen egyben sütni.
És íme az eredmény, a képen látható túrólepénykék: szerintem az íze és az állaga alapján olyasmi, mint egy túrógombóc, ropogós kéreggel :)) Diabetikus baracklekvárral, porrá őrölt xilittel fogyasztható, de magában is nagyon finom!
Hozzávalók kb. 18-20 db tenyérnyi palacsintához:
250 g sovány / zsírszegény túró
20 g zabkorpa
25 g natúr/vaníliás fehérjepor (vagy helyette 12-12 g zabpehelyliszt és zabkorpa)
10 g zabpehelyliszt
12 g olvasztott kókuszzsír
15 g kókuszreszelék
fél citrom héja és leve
1 db tojás
csipet só
egy csapott kk. szódabikarbóna
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
50-70 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam 15 tabletta porrá törve - ha lekvárral vagy xilittel esszük, persze ennél kevesebb kell)
2-3 ek. kefir (ha nem áll össze a tészta)
Elkészítés:
A túrót villával vagy krumplinyomón áttörjük, vagy botmixerrel pépesítjük.
Hozzáadjuk a tojást, citromlevet, majd az (előzetesen elkevert) száraz hozzávalókat, végül a kókuszzsírt. Ha nem áll össze, vagy túl tömör lesz a tészta, kevés kefirrel lazítsunk rajta. Néhány órára hűtőbe tesszük.
A pihentetés után egy pici vízzel (esetleg tejjel, vagy kefirrel) visszahigítjuk az eredeti állagára (maradjon sűrű a tészta, ne legyen folyós). Teflonserpenyőbe (vízbe mártogatott) evőkanál segítségével tenyérnyi, vagy még kisebb lepénykéket készítünk - nem kell túl vékonynak lennie, 1 cm vastagon már jó - és lassú tűzön mindkét oldalukat barnára sütjük (az átfordításnál legyünk óvatosak). Egyszerre két-három palacsintát is süthetünk, úgy hamarabb elkészül. A tészta a benne lévő kókuszzsír miatt nem tapad le, így a serpenyőt nem kell semmivel lekenni sütés előtt.
Magában, diabetikus lekvárral, vagy porrá őrölt xilittel tálaljuk.
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 25-30 perc + pihentetési idő (néhány óra)
Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 20 db, kb. tenyérnyi palacsinta):
Kcal:706,59 Szénhidrát:28,14 g Fehérje:69,14 g Zsír:35,08 g
Egy darabban:
Kcal:35,33 Szénhidrát:1,41 g Fehérje:3,46 g Zsír:1,75 g
Isteni, tegnap csináltam. El is fogyott. Ma csinálom a következő adagot :)
VálaszTörlésSzuper :)
TörlésLáttam, még a kalóriabázis.hu fórumára is linkelted a receptet, köszi! :)
Minden jó dolgot terjesztek :)
TörlésSzia! Te milyen fehérjeport használsz a sütésekhez,?
VálaszTörlés