Én most ribizlivel készítettem, de akármilyen bogyós gyümölccsel finom ez az egyszerű, fehérjedús sütemény.
Hozzávalók egy kb. 20 cm átmérőjű pite-, vagy tortaformához:
175 g sovány / zsírszegény túró
30 g kókuszreszelék
30 g zabkorpa
30 g natúr / vaníliás / csokis-kókuszos / csokis fehérjepor (vagy helyette zabkorpa)
10 g keserű kakaópor
15 g puha vagy olvasztott kókuszzsír (vagy 30 g light margarin)
fél citrom leve és héja
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
60-70 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta porrá törve)
1 tk. zabkorpa
20-25 dkg málna/ribizli/eper/szeder/erdei gyümölcs keverék stb. (nálam 20 dkg ribizli)
édesítő a gyümölcshöz, ha túl savanykás lenne - ízlés szerint
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit (a plusz egy tk. zabkorpa kivételével) elkeverjük, hozzáadjuk a citromlevet, túrót, kókuszzsírt is, és alaposan összegyúrjuk.
Körülbelül 20 cm átmérőjű pite-, vagy tortaformát szilikonos sütőpapírral kibélelünk, vagy kókuszzsírral kikenünk és zabliszttel / zabkorpával szórunk. A tészta kétharmadával egyenletesen kibéleljük a formát, néhány centis peremet is készítve az oldalán.
Az egy teáskanálnyi zabkorpával megszórjuk, elosztjuk rajta a(z ízlés szerinti mennyiségű édesítővel elkevert, ha szükséges) gyümölcsöt (előtte természetesen megmossuk, kimagozzuk ha szükséges, stb.), és rámorzsoljuk a maradék tésztát.
170-180 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük.
Lehetőség szerint, friss gyümölccsel tálaljuk.
Tipp: a pitébe tett gyümölcshöz keverhetünk magas kakaótartalmú étcsoki darabokat, még jobban feldobja a sütit :) esetleg a tetejét is lehet olvasztott étcsokoládéval csíkozni, amit kókuszreszelékkel szórhatunk.
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 15-20 perc + sütés
Tápérték adatok kókuszzsírral készítve, 200 g ribizlivel:
Egy egész pitében (8 normál szelet):
Kcal:792,75 Szénhidrát:40,44 g Fehérje:61,02 g Zsír:41,9 g
Egy szeletben:
Kcal:99,09 Szénhidrát:5,05 g Fehérje:7,63 g Zsír:5,24 g
Tápérték adatok light margarinnal készítve, 200 g ribizlivel:
Egy egész pitében (8 normál szelet):
Kcal:689,31 Szénhidrát:40,44 g Fehérje:61,02 g Zsír:29,9 g
Egy szeletben:
Kcal:86,16 Szénhidrát:5,05 g Fehérje:7,63 g Zsír:3,74 g
Gyümölcs nélkül is megadom az adatokat, hogy tetszőleges gyümölcs hozzáadásával is ki tudjátok őket számolni.
Tápérték adatok kókuszzsírral készítve, gyümölcs nélkül:
Egy egész pitében (8 normál szelet):
Kcal:716,75 Szénhidrát:26,44 g Fehérje:59,82 g Zsír:41,5 g
Egy szeletben:
Kcal:89,59 Szénhidrát:3,3 g Fehérje:7,48 g Zsír:5,19 g
Tápérték adatok light margarinnal készítve, gyümölcs nélkül:
Egy egész pitében (8 normál szelet):
Kcal:613,31 Szénhidrát:26,44 g Fehérje:59,82 g Zsír:29,5 g
Egy szeletben:
Kcal:76,66 Szénhidrát:3,3 g Fehérje:7,48 g Zsír:3,69 g
Szió!
VálaszTörlésEz a következő áldozatom. :))
Azt szeretném kérdezni, hogy a kókuszzsír helyett lehetne használni kókuszolajat? Az van most itthon. Annyira talán nem hígítaná fel, de amit Te mondasz. Te vagy a szakértő. :)
Kedves Detti!
TörlésIgazából most én is kókuszolajat használok, hiába kókuszzsír van a dobozra írva :)) (ti. 25 fokon olvad, efölött van olaj állaga, és most, sajnos vagy nem sajnos de jóval magasabb a hőmérséklet) Viccet félretéve, ha nem extra szűz kókuszolajról van szó, ugyanarról beszélünk: nem tudom, milyen megfontolásból írnak kókuszzsírt vagy kókuszolajat a csomagolásra, ez ugyanaz a termék. Az extra szűz kókuszolaj alacsonyabb hőmérsékleten dermed csak meg, de természetesen azt is lehet használni a süteménybe.
Jó sütögetést! :)
Jaj de jóóóó! :) Akkor holnap elkészítem. :) Most délelőtt vettem a piacon két nagy dobozka óriási, gyönyörűséges szedret. :)
TörlésIsteni lett!!! Ajánlom bátran!! :D
VálaszTörlésKöszönet! :)
Reni