A Milky Way Minute elnevezésű szelet ihlette ezt a sütit. Nem olyan kényes, mint az oldalon található édességek jó része, egy egynapos túrára / nyaralásra hűtés nélkül is simán magunkkal vihetjük :)
Hozzávalók 8 nagyobb (10 cm kb.) szelethez:
50 g rizsliszt
50 g zabkorpa
20 g kókuszzsír (vagy 35 g light margarin)
30 g natúr / vaníliás fehérjepor ( vagy helyette rizsliszt és zabkorpa fele-fele arányban
55-65 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 14 tabletta porrá törve)
4-5 ek. kefir
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
pici só (kevesebb, mint egy csipetnyi)
késhegynyi szódabikarbóna
A joghurtkrémhez:
150 g natúr 0,1%-os joghurt (olyan fajtát válasszunk, aminél már kitapasztaltuk, hogy nem savanyodik meg nagyon a melegítés hatására: én vagy a Lidl, vagy az Aldi 0,1%-os saját márkás (Linessa / New lifestyle) termékét használom, egyiknél sem tapasztaltam ilyesmit)
10 g tejszínes (esetleg vaníliás ) pudingpor
20 g natúr / vaníliás fehérjepor (ki lehet hagyni) - ha szója alapú a fehérjepor, elég 6 g pudingpor is a krémbe
25-35 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 7 tabletta porrá törve)
Díszítésnek (nálam):
10 g zabmüzli
10 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
Ezt a sütit amúgy rengetegféleképpen lehet variálni: kezdve a tésztával: 5-5 g zabkorpát és rizslisztet helyettesíthetünk összesen 10 g kakaóval, így egy kakaós alapot adva a szeletnek. A krémnél a pudingpor és a fehérjepor ízesítésével tudunk variálni, illetve szintén lehet kakaóport hozzáadni. A tetejére zabmüzli helyett, vagy mellett, lehet durvára vágott olajos magvakat szórni, a csokit pedig akár ki is lehet hagyni.
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, hozzáadjuk a kókuszzsírt, és annyi kefirt, amennyi szükséges ahhoz, hogy formázható tésztává álljon össze. Szilikonos sütőpapírra megformázzuk a hosszúkás szeleteket, közepükön kis mélyedéssel a joghurtos résznek (én úgy csináltam, hogy téglalapokat alakítottam ki, és a tenyerem élével formáztam meg a mélyedéseket, de kinek hogy kényelmes :) ) 170-180 fokon megsütjük (15-20 perc). Ha ropogósra szeretnénk, tovább süssük, ha inkább omlósra, kicsit kevesebb ideig (a képeken látható szín már a ropogós kategória :) ha omlósra szeretnénk, elég nagyon halvány barnára).
Elkészítjük a krémet: a hozzávalókat összekeverjük, és sűrűre főzzük. Félretesszük kicsit hűlni, mielőtt töltjük vele a kekszeket.
A töltés során a kekszek mélyedéseiben elosztjuk a joghurtkrémet, megszórjuk a zabmüzlivel, és ízlés szerint csíkozzuk az étcsokoládéval. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém és a csoki.
(A süti, ha megoldható, a többihez hasonlóan szintén a hűtőben tárolandó, a bevezető szövegben leírtak arra vonatkoznak, hogy akkor sem lesz baja, ha esetleg egy napig szobahőmérsékleten tartjuk)
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: összesen 25-30 perc, plusz sütés, plusz amíg a tészta és a krém kihűlésére várunk (függ a lakás hőmérsékletétől :) de max. félóra)
Tápérték adatok:
8 szeletben:
Kcal:968,22 Szénhidrát:103,21 g Fehérje:68,34 g Zsír:30,39 g
1 szeletben:
Kcal:121,03 Szénhidrát:12,9 g Fehérje:8,54 g Zsír:3,8 g
Szia Betti! A rizslisztet lehet valami mással helyettesíteni? Zabpehelyliszttel például? köszi előre is.
VálaszTörlésAngi
Szia Angi! Lehet zabpehelyliszttel is persze (mondjuk én ilyenkor inkább zabliszt-zabkorpa keveréket szoktam fele-fele arányban, de a sima zabpehelyliszt is jó), csak úgy kevésbé lesz ropogós, "kekszes" a süti, kicsit jobban megpuhul.
TörlésKöszi szépen :) Zapliszt-zapkorpa keverékkel fogom megsütni, de még az is lehet, hogy addigra sikerül rizslisztet beszereznem. Több receptedben is láttam, szóval kell :) Angi
Törlés