Édességek újragondolva, kedvezőbb tápértékű, de megfizethető alapanyagokból.
2013. július 26., péntek
Mákos szelet sütés nélkül
Hozzávalók egy kisebb adaghoz (nálam 12 szelet):
250 ml sovány tej
50 g zabkorpa
35 g darált mák
25 g natúr / vaníliás fehérjepor (ki lehet hagyni)
1 tk. pudingpor (tejszínes vagy vaníliás) vagy étkezési keményítő
csipet só
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta porrá törve)
1 csapott ek. vaníliás xilit, vagy 1 csapott kk. őrölt vanília
ízlés szerint: kevés citromhéj
A túrókrémhez (el lehet nélküle is készíteni a sütit):
100 g sovány / zsírszegény túró
1 ek. joghurt vagy kefir
ízlés szerint: 1-2 teáskanál citromlé
25-35 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 7 tabletta porrá törve)
A díszítéshez, ízlés szerint: egész mák
Elkészítés:
A "tészta" hozzávalóit alaposan összekeverjük, sűrűre főzzük (ha tejsavó fehérjével készítjük, csak a főzés után keverjük hozzá, mivel nagyon könnyen leég). Kb. a "majdnem megáll benne a kanál" sűrűséget kell elérnünk :)) szóval, hogy már melegen se folyjon szét a massza, kézzel tudjuk formázni.
Szilikonos sütőpapírra, vagy alufóliára egy, kb. 13-15 cm oldalú téglalapot alakítunk (vizes kézzel) a masszából. Hagyjuk kihűlni.
Addig elkészítjük a túrókrémet: a túrót botmixerrel pépesítjük vagy villával áttörjük (utóbbi esetben darabosabb marad), és a többi hozzávalóval elkeverjük. A mákos massza tetejére simítjuk, egész mákkal díszíthetjük.
Néhány órát hűtőben pihentetjük szeletelés előtt.
Mák helyett például kókusszal is el lehet készíteni, illetve gyümölcsökkel tálalni (ehhez a mákos változathoz a meggy vagy a málna nagyon jól illik).
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: kb. negyedóra + pihentetés
Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 12 szelet):
Kcal:685,35 Szénhidrát:58,12 g Fehérje:59,83 g Zsír:22,92 g
Egy szelet sütiben:
Kcal:57,11 Szénhidrát:4,84 g Fehérje:4,99 g Zsír:1,91 g
Címkék:
diéta,
fehérjedús sütemény,
fehérjepor,
fitness,
mák,
mákos szelet túrókrémmel,
sütés nélküli receptek,
zabkorpa
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése