2013. július 26., péntek

Mákos szelet sütés nélkül



Hozzávalók egy kisebb adaghoz (nálam 12 szelet):
250 ml sovány tej
50 g zabkorpa
35 g darált mák
25 g natúr / vaníliás fehérjepor (ki lehet hagyni)
1 tk. pudingpor (tejszínes vagy vaníliás) vagy étkezési keményítő
csipet só
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta porrá törve)
1 csapott ek. vaníliás xilit, vagy 1 csapott kk. őrölt vanília
ízlés szerint: kevés citromhéj

A túrókrémhez (el lehet nélküle is készíteni a sütit):
100 g sovány / zsírszegény túró
1 ek. joghurt vagy kefir
ízlés szerint: 1-2 teáskanál citromlé
25-35 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 7 tabletta porrá törve)

A díszítéshez, ízlés szerint: egész mák

Elkészítés:
A "tészta" hozzávalóit alaposan összekeverjük, sűrűre főzzük (ha tejsavó fehérjével készítjük, csak a főzés után keverjük hozzá, mivel nagyon könnyen leég). Kb. a "majdnem megáll benne a kanál" sűrűséget kell elérnünk :)) szóval, hogy már melegen se folyjon szét a massza, kézzel tudjuk formázni.

 Szilikonos sütőpapírra, vagy alufóliára egy, kb. 13-15 cm oldalú téglalapot alakítunk (vizes kézzel) a masszából. Hagyjuk kihűlni.
Addig elkészítjük a túrókrémet: a túrót botmixerrel pépesítjük vagy villával áttörjük (utóbbi esetben darabosabb marad), és a többi hozzávalóval elkeverjük. A mákos massza tetejére simítjuk, egész mákkal díszíthetjük.

Néhány órát hűtőben pihentetjük szeletelés előtt.

Mák helyett például kókusszal is el lehet készíteni, illetve gyümölcsökkel tálalni (ehhez a mákos változathoz a meggy vagy a málna nagyon jól illik).

Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: kb. negyedóra + pihentetés

Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 12 szelet):
Kcal:685,35      Szénhidrát:58,12 g      Fehérje:59,83 g      Zsír:22,92 g

Egy szelet sütiben:
Kcal:57,11        Szénhidrát:4,84 g        Fehérje:4,99 g        Zsír:1,91 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése