2013. július 3., szerda

Kinder paradiso szelet

Könnyű, tejszínes-citromos-vaníliás ízvilágú, fehérjedús sütemény, ezúttal tojás nélkül.
Hozzávalók egy kisebb adaghoz (10 db normál Kinder Paradiso méretű szelet):
A tésztához:
  • 175 g natúr kefir (egy kis pohár)
  • 70 g zabkorpa
  • 30 g natúr vagy vaníliás fehérjepor (vagy helyette zabpehelyliszt)
  • 20 g zabpehelyliszt
  • 50-60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 13 tabletta porrá törve)
  • fél citrom leve és héja
  • csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
  • egy csapott kk. szódabikarbóna
  • csipet só

A krémhez:
  • 1 dl sovány tej
  • 1 ek. tejszínes pudingpor (lehet helyettesíteni vaníliás pudingporral, vagy rizsliszttel akár)
  • 200 g (egy doboz) sovány krémsajt - vagy helyette sovány/zsírszegény túró,villával áttörve
  • 45-55 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta)
  • 20 g natúr / vaníliás fehérjepor (ki lehet hagyni)
  • fél citrom héja
  • csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
  • pár csepp rumaroma, ízlés szerint
  • 1 púpozott tk. zselatin
  • 50 ml forró víz 
A szóráshoz: porrá őrölt xilit vagy eritrit

Elkészítés:
 A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet és a kefirt is. Alaposan összekeverjük, majd szilikonos sütőpapírral bélelt 20-22 cm oldalú kis tepsiben egyenletesen eloszlatjuk. 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a krémet: a tejet a pudingporral, citromhéjjal, vaníliával pudingnál is sűrűbb krémmé főzzük. Hűlni hagyjuk, majd robotgép segítségével összeturmixoljuk a krémsajttal (vagy túróval), hozzáadva a fehérjeport, az édesítőt és a rumot is. A zselatint az 50 ml forró vízben feloldjuk, hozzákeverünk egy kicsit a krémből, majd a krémes-zselatinos masszát alaposan elkeverjük a krém többi részével. Kicsit hűtőbe tesszük, hogy megfelelő állagú legyen a töltéshez, ne folyjon ki a lapok közül.

Ha a tésztalap kihűlt, és a krém is kenhető állagúra dermedt, összeállítjuk a sütit: a tésztalapot függőlegesen kettévágjuk, a két részt a krémmel összetöltjük (a felső lapot megfordítva borítsuk rá, úgy egyenletesebb lesz a teteje). Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.

Szeletelés előtt porrá őrölt xilittel vagy eritrittel szórjuk.

Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: tényleges munkával töltött idő kb. 15-20 perc + pihentetések (félóra, majd 4-5 óra)

Tápérték adatok krémsajttal készítve:
Egy adagban (10 szelet):
Kcal:907,25      Szénhidrát:80,25 g      Fehérje:91,22 g      Zsír:30,02 g

Egy szelet sütiben:
Kcal:90,73        Szénhidrát:8,03 g        Fehérje:9,12 g        Zsír:3 g

Tápérték adatok zsírszegény túróval készítve:
Egy adagban (10 szelet):
Kcal:903,25      Szénhidrát:80,65 g       Fehérje:100,22 g    Zsír:25,62 g

Egy szelet sütiben:
Kcal:90,33        Szénhidrát:8,07 g         Fehérje:10,02 g      Zsír:2,56 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése