Könnyű, habos, gyümölcsös édesség, kifejezetten a meleg nyári napokra. Az állaga egy plusz hozzávalónak köszönhetően a (diétásnak már kevésbé mondható) tejszínes joghurttortákra emlékeztet, az időnként tömör zselé állagú diétás joghurtos sütik helyett. A tortába tett gyümölcsöket ízlés (és a diéta szigorúsága :) ) szerint rengetegféleképpen lehet variálni.
Hozzávalók egy nagyobb tortához (én egy kb. 25 centi átmérőjű, 10 cm magas, lyukas közepű kuglófformában készítettem, de ha nem áll ilyesmi rendelkezésre, akár egy mélyebb keverőtálban is el lehet készíteni):
500 g 0,1%-os natúr joghurt
200 g sovány / zsírszegény túró
80-120 g cukornak megfelelő édesítő ízlés szerint (nálam 25 tabletta porrá törve)
30-50 g natúr/vaníliás/gyümölcsös fehérjepor (ki lehet hagyni. én most 30 grammot tettem csak bele, a tápértékeket ezzel számoltam)
25 g (egy csomag) zselatin
1 kisebb citrom leve
3 tojásfehérje
csipet só
1 kk. őrölt vanília / 1 ek. vaníliás xilit
kb. fél kg gyümölcs (nálam fele-fele arányban meggy és ribizli, de szinte akármilyen gyümölccsel el lehet készíteni)
Elkészítés:
A gyümölcsöket előkészítjük (megmossuk, kimagozzuk, lecsöpögtetjük stb.). A tortához választott formát alufóliával kibéleljük.
Robotgép segítségével alaposan összeturmixoljuk a joghurtot, a villával áttört vagy botmixerrel pépesített túrót, fehérjeport, citromlevet, vaníliát, édesítőt. A zselatint 100 ml forró vízben feloldjuk (keverjük el alaposan, ne maradjanak csomók). A joghurtos masszából néhány evőkanállal a zselatinhoz keverünk, majd ezt visszaöntjük a joghurtkrémhez, és alaposan összekeverjük.
A tojásfehérjét a csipet sóval gőz fölött kemény habbá verjük (Ellenőrizzük, hogy hőkezelődött-e: ha belenyúlva forrónak érezzük, megfelelő a hőmérséklet).
A joghurtos masszához keverjük a gyümölcsöket, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is (óvatosan, de alaposan: keveredjen el teljesen a tojásfehérjehab a masszával). Az alufóliával bélelt formába töltjük, majd legalább 7-8 órára hűtőbe tesszük.
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 15-25 perc + pihentetés
Tápérték adatok gyümölcs nélkül egy egész tortában:
Kcal:716,95 Szénhidrát:46,43 g Fehérje:114,71 g Zsír:7,11 g
Egy szeletben (18 szeletre vágtam a tortát):
Kcal:39,83 Szénhidrát:2,58 g Fehérje:6,37 g Zsír:0,39 g
Tápérték adatok az általam felhasznált gyümölcsökkel (negyed kiló meggy, negyed kiló ribizli) egy egész tortában (18 szelet):
Kcal:951,95 Szénhidrát:91,43 g Fehérje:118,21 g Zsír:8,86 g
Egy szeletben :
Kcal:52,89 Szénhidrát:5,08 g Fehérje:6,57 g Zsír:0,49 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése