Ezt a sütit, ha nem magam készítettem volna el kicsivel korábban, beleharapva el sem hittem volna, hogy diétás :) Előnye, hogy az ízek összhatása miatt töménynek érzi az ember, akár egy szelettel is jól lehet lakni.
Hozzávalók egy kisebb pitéhez (18-20 cm átmérőjű pite-, vagy tortaformában sütve):
A tésztához:
150 g sovány / zsírszegény túró
50 g zabkorpa
30 g natúr / vaníliás fehérjepor (vagy helyette zabkorpa)
20 g darált mandula (vagy mogyoró)
1 kk. fahéj (ki lehet hagyni)
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)
pici csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
A banánkrémhez:
2 db banán
1 púpozott ek. xilit vagy eritrit
A "karamellhez":
250 g, hozzáadott cukor nélküli, zsírcsökkentett sűrített tej (Aldiban kapható)
késhegynyi só
25-35 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 7 tabletta)
15 g fehérjepor (natúr / vaníliás), kihagyható
1-2 tk. rizsliszt (a fehérjepor típusától függ, fehérjepor nélkül kb 1 ek. rizslisztre lesz szükség)
A díszítéshez (nálam):
10 g durvára vágott, teflonserpenyőben megpirított mogyoró
2-3 g étcsokoládé
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, és a túrót hozzáadva tésztává gyúrjuk (ha nem áll össze, 1-2 tk. kefirt adhatunk hozzá). Szilikonos sütőpapírral kibélelt, 18-20 cm átmérőjű pite-,vagy tortaformát egyenletesen kibélelünk a tésztával (a szélek elég, ha 2-3 cm magasak). 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
A xilitet egy kisebb lábosban megolvasztjuk, rátesszük a villával péppé nyomkodott banánokat, elkeverjük, összeforraljuk, és néhány percig főzzük. A keveréket a pitetésztára öntjük, egyenletesen eloszlatjuk a mélyedésben.
A karamellhez a sűrített tejet az édesítővel és a sóval elkeverjük,
felforraljuk, és takaréklángon kevergetve addig főzzük, amíg a tejcukor
karamellizálódik. Ezt kóstolással tudjuk megállapítani (10-15 percig
tart kb.). Ekkor levesszük a tűzről, hozzákeverjük a fehérjeport, és kiskanalanként a rizslisztet: szójafehérje esetén kevesebbre, tejsavófehérje használatakor valamivel többre van szükség. Visszatesszük a gázra, kevergetve felforraljuk, és ha még nem érte el a kellő sűrűséget (nem túl folyós, de azért még rá lehessen csorgatni a pitére - szóval kb. puding sűrűségű), az előzőek szerint 1 kk. rizslisztet keverünk hozzá. Ezt annyiszor megismételjük, amíg a krém kellően sűrűvé nem válik. Ekkor a banánkrém tetejére csorgatjuk, tetszés szerinti formában (csíkozás, rácsozás stb.).
Én a tetejét durvára vágott, pirított mogyoróval szórtam, és még melegen néhány gramm étcsokit reszeltem rá - a csoki így megolvadt, és foltokban dermedt rá a hűtés során a süti tetejére.
Néhány órára hűtőbe tesszük. (akár azonnal is fogyasztható, amint kihűl, de pihentetés után sokkal finomabb)
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 25-30 perc
Tápérték adatok:
Egy egész pitében (8 normál szelet):
Kcal:1258,65 Szénhidrát:139,39 g Fehérje:95,99 g Zsír:34,66 g
Egy szeletben:
Kcal:157,33 Szénhidrát:17,42 g Fehérje:12 g Zsír:4,33 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése