2013. július 15., hétfő

Ropogós müzli házilag

Ez a recept inkább csak kiegészítőként szükséges a következő sütikhez - persze, ha valaki zabkása helyett szívesebben kezdené a reggelt egy tál házi készítésű ropogós müzlivel, eszerint a recept szerint is el tudja készíteni.
Hozzávalók (a megadott mennyiségű hozzávalókból összesen 30 dkg müzli lesz a sütés után):
300 g zabpehely, lehetőleg apró-, és nagyszemű vegyesen (én 100 g aprószemű zabpelyhet kevertem 200 g nagyszeművel). Másmilyen (pl. búza, árpa, rozs)pehellyel is el lehet készíteni, én most csak zabot használtam.
75 ml víz
80-100 g cukornak megfelelő édesítő ízlés szerint (nálam 25 tabletta porrá törve)
3 ek. (30 g) olvasztott kókuszzsír

Elkészítés:
A pelyheket összekeverjük, és egy nagyobb tepsi alján szétterítjük (nem kell alá sütőpapír). A vízbe belekeverjük az édesítőt és a kókuszzsírt, és a keveréket egyenletesen a zabpehelyre öntjük, majd kicsit átkeverjük, hogy egyenletesen eloszlassuk a folyadékot. Közepes hőfokon aranybarnára sütjük, gyakran átkevergetve. Sütés után nem nyúlunk hozzá, a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Üvegekbe vagy papírzacskóba tesszük (ha nejlonzacskóban tároljuk, megpuhulhat).

Ha müzliként esszük, lehet aszalt gyümölcsökkel vagy olajos magvakkal dúsítani. Az aszalt gyümölcsöket a sütés után, az olajos magvakat még a sütés előtt tegyük a zabpehelyhez. Arra figyeljünk, hogy ha időnként reggeli müzliként is esszük, max. 40-50 grammot tartalmazzon belőle, és mindenképpen valami magas fehérjetartalmú étellel kombináljuk, vagy vízzel / tejjel kikevert fehérjeporral fogyasszuk (maga a müzli nem sok fehérjét tartalmaz, ami pedig a reggelinek fontos része lenne).

Tápérték adatok:
Egy adagban (300 g):
Kcal:1392,6      Szénhidrát:192,9 g      Fehérje:43,2 g      Zsír:50,4 g

100 g-ban:
Kcal:464,2       Szénhidrát:64,3 g         Fehérje:14,4 g      Zsír:16,8 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése