2013. július 10., szerda

Sárgabarackos-csokis krémes

Könnyű, gyümölcsös süti: vékony kakaós tésztalap vastag, krémes barackhabréteggel. Nemcsak barackkal, szinte bármilyen idénygyümölccsel elkészíthető.


Hozzávalók egy kisebb tepsihez (20-22 cm oldalú, 16 kocka süti jön ki így):
A tésztához:
  • 175 g sovány/ zsírszegény túró
  • 30 g natúr / csokis/ vaníliás fehérjepor (vagy helyette zabliszt és zabkorpa fele-fele arányban)
  • 25 g zabpehelyliszt
  • 25 g zabkorpa
  • 10 g keserű kakaópor
  • 45-55 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta porrá törve)
  • csipet só
  • késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez:
  • 20-25 dkg sárgabarack (én 20 dkg-mal készítettem)
  • 2 tojásfehérje
  • csipet só
  • 1 tk. citromlé
  • ízlés szerint édesítő ( nálam 20 tabletta porrá törve, kb. 90 g cukornak felel meg)
  • 2 dl sovány tej
  • 25 g vaníliás pudingpor (legjobb, ha diabetikus)
  • ízlés szerint 1 tk. vaníliás xilit vagy egy csipetnyi őrölt vanília
  • 1 púpozott tk. zselatin
  • 50 ml forró víz
 A díszítéshez: ízlés szerint, magas kakaótartalmú étcsokoládé reszelék, kakaópor, sárgabarack darabok stb.

Elkészítés:
 A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd összegyúrjuk a túróval. Ha nem áll össze, 1-2 ek. kefirral segítsünk rajta. Szilikonos sütőpapírral bélelt, 20-22 cm oldalú, magasabb oldalú (a krém miatt) tepsiben egyenletesen elosztjuk a tésztát, és 180 °C-on kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Figyeljünk, hogy ne süssük túl, mert nehezebb lesz szeletelni a sütit.

A sárgabarackot turmixgépben pépesítjük, és az eperhabnál leírtak szerint a tojásfehérje, citromlé, só és édesítő felhasználásával barackhabot készítünk. Félretesszük.

A tejet elkeverjük a pudingporral és a vaníliával, és folyamatos kevergetés mellett alaposan besűrítjük. A zselatint az 50 ml forró vízben feloldjuk, és jól elkeverjük a pudingos masszával. Hozzáadjuk a barackhabot is, a következőképpen: a habból egy keveset (kb. az egynegyedét) a pudingkrémbe forgatjuk, hogy ezzel fellazítsuk, majd ezt a pudingos-habos keveréket a maradék habhoz öntjük, és óvatos mozdulatokkal, de alaposan összeforgatjuk. A tésztára önjük, egyenletesen elosztjuk, majd amikor szobahőmérsékletűre hűlt, hűtőbe tesszük. Legalább 5-6 órát pihentetjük, de a legjobb, ha mondjuk éjszakára a hűtőben hagyjuk.

A tetejét díszíthetjük csokireszelékkel, kakaóporral, sárgabarack darabokkal, de enélkül is mutatós és finom a süti :)

Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 25-30 perc+pihentetés

Tápérték adatok:
Egy egész tepsi sütiben (16 kocka):
Kcal:813,45      Szénhidrát:90,41 g      Fehérje:80,4 g      Zsír:12,65 g

Egy kocka sütiben:
Kcal:50,84        Szénhidrát:5,65 g        Fehérje:5,02 g      Zsír:0,79 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése