Ízre és állagra teljesen olyan, mint az igazi, de magas fehérjetartalmú és a diétás, tudatos táplálkozásba beilleszthető desszertet alakítottam belőle :) És nem utolsósorban, nem olyan időigényes, mint az eredeti verzió, mivel a tészta nyújtása-szaggatása kimarad, hogy miért, azt a receptben olvashatjátok.
Hozzávalók 5-6 adaghoz (teljes étkezés, egy egész tányér aranygaluska szósszal együtt):
A tésztához:
200 g durumliszt
50 g natúr vagy vaníliás fehérjepor (vagy helyette durumliszt, vagy a fehérjeporból kevesebb, durumliszttel kiegészítve - ezzel lehet nyugodtan variálni)
15 g friss élesztő
1 kk. cukor / méz
150 ml tej
1 tojás
fél citrom héja
csipet só
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
Az összeállításhoz:
25 g olvasztott kókuszzsír
60 g darált dió, darálás előtt sütőben meg lehet kicsit pirítani (de lehet készíteni mogyoróval is)
100-120 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam 25 tabletta porrá törve)
(én 1 kk. fahéjat is tettem hozzá)
A szószhoz:
Tápérték szempontjából a legjobb, ha vaníliás fehérjeport kevés vízzel/esetleg tejjel pudingosra keverünk, és ezt öntjük a galuskákra, de én készítettem egy másféle vaníliaszószt is:
2 adaghoz:
2 dl sovány tej
20-25 g natúr vagy vaníliás fehérjepor (kihagyható)
1 tk. rizsliszt (ha nem teszünk bele fehérjeport, 1 ek.), de lehet vaníliás pudingport is használni
1 kk. őrölt vanília / 1 csapott ek. vaníliás xilit
pár csepp rumaroma
édesítő ízlés szerint (nálam 6 tabletta, kb. 28 g cukornak felel meg)
Elkészítés:
A durumlisztet, fehérjeport, sót, édesítőt, citromhéjat, vaníliát elkeverjük. Az élesztőt kb. fél dl langyos tejben, amiben feloldottuk az 1 kk. cukrot/mézet, felfuttatjuk. A maradék tejet is langyosra melegítjük. A lisztes keverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, a tejet és a tojást. A robotgép dagasztókarjával (vagy fakanállal) egynemű, a szokásosnál lágyabb kelt tésztát készítünk, kevés langyos víz hozzáadásával (fehérjeportól függ, mennyi, én szójafehérjét használtam és 50 ml víz hozzáadására volt még szükség). 4-5 percet dagasztjuk a robotgéppel. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
A darált diót összekeverjük az édesítővel és a fahéjjal.
Egy kb. 20 centi átmérőjű jénai tálat (vagy hasonló méretű tepsit / süteményes formát) kikenünk olvasztott kókuszzsírral (szilikon ecset segítségével), majd vékonyan megszórjuk a diós keverékkel.
A kelt tésztából egy kókuszzsírba mártogatott evőkanállal kis darabokat (diónyi vagy kisebb) tépkedünk le, a darált diós keverékbe forgatjuk őket (nem kell nagyon belenyomkodni), majd a formába tesszük, több réteg vastagságban. Így egyszerűbb, mint kinyújtani a tésztát és kiszaggatni, és kevesebb zsiradék is szükséges hozzá. Ha kész, letakarjuk a formát, és meleg helyen további félórát kelesztjük.
200 fokon, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (rétegek számától függően, kb. 30-40 perc)
A vaníliaszószhoz a hozzávalókat elkeverjük és kevergetve sűrűre főzzük (amennyiben nem lenne elég sűrű, tegyünk még hozzá rizslisztet)
Még melegen tálaljuk :)
Nehézségi fok: közepes
Elkészítési idő: tényleges munkával töltött idő 30-40 perc + kelesztések, sütés (összesen kb. két-két és fél óra alatt van kész)
Tápérték adatok vaníliaszósz nélkül:
6 adagban (a fent megadott mennyiségekkel sütve):
Kcal:1736,3 Szénhidrát:160,99 g Fehérje:118,36 g Zsír:71,15 g
Egy adagban:
Kcal:289,38 Szénhidrát:26,83 g Fehérje:19,73 g Zsír:11,86 g
Tápérték adatok vaníliaszósszal, egy adag (az aranygaluska egyhatoda, a szósz felével):
Kcal:395,93 Szénhidrát:34,23 g Fehérje:34,55 g Zsír:13,51
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése