2013. június 27., csütörtök

Somlói galuska (mini)torta

Mit is ért a legtöbb ember "somlói" név alatt? A boltok polcain (és néha sajnos a rosszabb cukrászdákban is) fellelhető, híg csokoládépudinggal kevert piskótakockák, növényi zsiradékkal készült habbal megspékelve, korántsem érdemlik meg a somlói galuska elnevezést. Őszintén szólva, a menzás csokiöntetes piskótához közelebb állnak :)
A valódi somlói galuska összetevői a háromféle piskóta, rumos öntettel meglocsolva; az összetöltésre használt vaníliakrém, dió, mazsola, a baracklekvár, és persze az elmaradhatatlan csokoládéöntet és tejszínhab.

Íme tehát a (majdnem) eredeti somlói - az igazi, eredeti receptet nem teszik közzé, ezért csak majdnem :) - cukrásztankönyvem szerinti receptjének diétás változata :) Annyi kompromisszumot kötöttem, hogy egyszerűsítettem a sütési módon: nem külön-külön sütöttem a lapokat, hanem egymás mellé kenve a sütőpapírra, ezért is lett négyszög alakú a torta.

Az elsőre soknak tűnő hozzávaló ne ijesszen el senkit sem, ez azért van, mert külön-külön vettem a háromféle piskóta alapanyagait :) A szirup és a vaníliakrém pedig néhány perc alatt összedobható.


Hozzávalók egy kis (12*12 cm-es négyzet, vagy 15-17 cm átmérőjű tortaforma) tortához:
Az első piskótához:
  • 1 tojás
  • 8 g natúr / vaníliás fehérjepor
  • 7 g zabpehelyliszt
  • pici só (kevesebb, mint egy csipetnyi)
  • 20-25 g cukornak megfelelő édesítő, nálam 5 tabletta porrá törve
  • késhegynyi szódabikarbóna
A második piskótához:
  • 1 tojás
  • 5 g natúr / vaníliás fehérjepor
  • 5 g zabpehelyliszt
  • 5 g darált dió (ha előtte sütőben vagy teflonserpenyőben kicsit megpirítjuk, finomabb)
  • pici só (kevesebb, mint egy csipetnyi)
  • 20-25 g cukornak megfelelő édesítő, nálam 5 tabletta porrá törve
  • késhegynyi szódabikarbóna
A harmadik piskótához:
  • 1 tojás
  • 8 g natúr / vaníliás / csokis fehérjepor
  • 7 g keserű kakaópor
  • pici só (kevesebb, mint egy csipetnyi)
  • 20-25 g cukornak megfelelő édesítő, nálam 5 tabletta porrá törve
  • késhegynyi szódabikarbóna
(fehérjepor helyett mindegyik piskótában lehet használni zablisztet)

A sziruphoz:
  • kb. 50 ml víz
  • fél citrom héja
  • egy narancs héjának kb. egyharmad-egynegyede
  • 1 kk. rumaroma
  • 1 tk. vaníliás xilit / csipetnyi őrölt vanília
  • 30-40 g cukornak megfelelő édesítő, nálam 7 tabletta
A vaníliás krémhez:
  •  2 dl sovány tej
  • 15 g natúr / vaníliás fehérjepor (vagy helyette további 10 g rizsliszt)
  • 15 g rizsliszt
  • fél citrom héja
  • 1 ek. vaníliás xilit / 1 kk. őrölt vanília
  • 30-40 g cukornak megfelelő édesítő, nálam 8 tabletta porrá törve
  • 1 tk. zselatin
  • 20-30 ml. víz
 Ezenkívül:
  • 25 g mazsola
  • 25 g dió, fele durvára vágva, fele darálva
  • 1 tk. kakaópor
  • 10 g diabetikus baracklekvár
  •  1 tojásfehérje
  • pici só
  • pár csepp citromlé
  • 15-20 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 4 tabletta porrá törve)
  • 150 g sovány krémsajt, 20 g natúr/vaníliás fehérjepor (ki lehet hagyni), édesítő, vanília (a habrózsákhoz használtam, de ki is lehet hagyni) 
A csokiöntetet kétféleképpen lehet elkészíteni:
 a fehérjedúsabb változat:
  • (1-2 adaghoz) 20 g csokis fehérjepor, tetszőleges mennyiségű vízzel kikeverve
illetve kakaóporral:
  • (3-4 adaghoz) 1 tk. keserű kakaópor, 1 tk. csokoládés pudingpor 1 dl tejben tetszőleges sűrűségűre főzve 


 Elkészítés:
A mazsolát pár órával az elkészítés előtt beáztatjuk (rumaromát tehetünk az áztatóvízbe, úgy finomabb lesz)

 Először megsütjük a piskótalapokat. A háromfélét egyformán készítjük el: a száraz hozzávalókat az édesítő és a só kivételével elkeverjük, a tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. A sárgáját az édesítővel kihabosítjuk, hozzáforgatjuk a fehérjehabot, majd a száraz alapanyagokat.
 Szilikonos sütőpapírra 12-13 cm oldalú négyszöget alakítunk a tésztából (lehet körformát is, ebben az esetben a sütőpapír másik oldalára rajzoljunk körbe egy 15-16 cm-es tortaformát, így szabályos lesz a kör - viszont ha ilyen formában sütjük, valószínűleg külön kell sütni a lapokat, mert lehet, hogy nem fér el három ekkora kör egyszerre a tepsiben / sütőrácson), figyeljünk, hogy mellette a többinek is hagyjuk helyet (nem baj az sem, ha összeérnek a tészták a tepsiben).

Ugyanígy járunk el a másik két piskóta összetevőivel is, majd 170-180 fokon 8-10 perc alatt (tűpróba szükséges) készre sütjük a többszínű piskótát. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Elkészítjük a szirupot: az összetevőket elkeverjük, felforraljuk, és kb. egy percig kis lángon főzzük. Félretesszük.

A vaníliakrémet is elkészítjük: a zselatin és a víz kivételével a hozzávalókat elkeverjük, sűrűre főzzük. A zselatint a forró vízben feloldjuk, majd a krémhez adjuk, alaposan elkeverjük.

Ha kihűlt a piskóta, elkészítjük a tortát. A piskótalapokat szétválasztjuk, és rétegezzük a következőképpen: az egyik piskótalapot (tetszőleges sorrendben mehetnek, szerintem akkor néz ki a legjobban, ha a kakaós van középen) alaposan átkenjük a sziruppal, szilikon ecset segítségével (ne áztassuk el, de jusson rá bőven szirup), lekenjük a vaníliakrém felével, megszórjuk a darált és a durvára vágott dió felével, majd rászórjuk a (lecsöpögtetett) mazsola felét is. Rátesszük a második lapot, ugyanezt megismételjük. A harmadik lapot szintén lekenjük a sziruppal, majd megkenjük a felmelegített baracklekvárral, és 1 tk. keserű kakaóporral meghintjük.

Legalább fél napot pihentetjük, de még jobb, ha 24 órát van a hűtőben, jobban összeérnek az ízek.

A pihentetés után a díszítéssel, tálalással fejezzük be a munkálatokat:
A tojásfehérjét a sóval, édesítővel, citromlével elkeverjük, és gőz fölött kemény habbá verjük. A sütemény tetejére simítjuk, darált dióval szór(hat)juk.

A krémsajtot a fehérjeporral, édesítővel, vaníliával robotgép segítségével alaposan összekeverjük, majd habzsákból kinyomva díszítjük vele a süteményt (szeletelés után is lehet)

A fehérjés csokiöntethez a fehérjeport kevés vízzel sűrűre keverjük, a "hagyományosabb" öntethez a hozzávalókat kis lángon, kevergetve tetszőleges sűrűségűre főzzük.

Tálaláskor a szeleteket (vághatjuk téglalap, vagy háromszög alakúra is) a sajtkrémmel díszítjük, és a csokiöntettel leöntjük.

Jó étvágyat! :)

Nehézségi fok: közepes
Elkészítési idő: tényleges munkával töltött idő kb. 1 óra, de a pihentetés miatt a kezdéstől számítva legalább fél nap, mire elkészül a sütemény.

Tápérték adatok szósz nélkül:
Egy egész minitortában (8 szelet):
Kcal:1102,4      Szénhidrát:53,79 g      Fehérje:114,06 g      Zsír:46,99 g

Egy szeletben:
Kcal:137,8        Szénhidrát:6,72 g        Fehérje:14,26 g        Zsír:5,87 g

Tápérték adatok fehérjés szósszal, egy szelethez fél adag szószt számítva:
Kcal:176,6        Szénhidrát:6,82 g        Fehérje:23,26 g        Zsír:5,97 g


Tápérték adatok kakaóporos-pudingos szósszal, egy szelethez a szósz harmadát számítva:
Kcal:157,1        Szénhidrát:9,4 g          Fehérje:15,3 g          Zsír:6,36 g

3 megjegyzés:

  1. úúú, ez igazi *nagyvad* :) ti egyébként melyik cukrásztankönyvből tanultatok, a Keményffi Gábor--Tóth Illés-féléből?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, dr. Dunszt Károly és Gyenge Csaba a szerzők - eléggé újnak számít szerintem, 2011-es kiadás. De csak jót tudok róla mondani, áttekinthető, pontos, rendszerezett stb. , igazából többet tanultam belőle, mint a cukrásztanárunktól vagy a gyakorlaton :) (mondjuk utóbbin főleg a mosogatás és takarítás helyes technikáját sajátíthattam el :DD)

      Törlés
    2. ó igen, az egy újabb kiadás. volt a kezemben, de csak belelapoztam, elsőre nagyon alapos munkának tűnt. a *gyakorlatért* nem irigyellek, mert ezt otthon, a négy fal között, tanár nélkül is tökélyre lehet vinni :D

      Törlés