Kelt tésztákat leginkább nyáron érdemes készíteni (még ha a sütő bekapcsolásának gondolata is heves ellenérzéseket kelt bennünk), mert a 25 fok feletti hőmérséklet ideális az élesztő működésbe lépéséhez. (Télen a piskótákat, tojásfehérjehabbal készülő sütiket, és a kekszeket könnyebb elkészíteni, de erről majd akkor :) )
A karlsbad-i túróst hagyományosan mazsolával díszítik, és ezt most meggyre cseréltem. El lehet készíteni persze mazsolával, cseresznyével, eperrel, málnával, vagy akár ezek nélkül is.
Hozzávalók 5 darabhoz:
160 g durumliszt
40 g fehérjepor (részben vagy teljesen helyettesíthető durumliszttel)
12 g friss élesztő
100 ml sovány tej
1 kk. cukor vagy méz
1 kisebb tojás
10 g olvasztott kókuszzsír / 20 g light margarin
35-45 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
fél citrom héja
csipet só
A töltelékhez:
250 g sovány / zsírszegény túró
fél citrom héja
1 púpozott tk. zabkorpa
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
50-60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 14 tabletta porrá törve)
1 tk. citromlé
A tetejére:
süteményenként 4-6 szem magozott, lecsöpögtetett meggy (én összesen 50 grammot használtam fel)
A kenéshez:
villával felvert egész tojás
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral elkevert 50 ml meleg tejben felfuttatjuk.
A durumlisztet, sót, fehérjeport, édesítőt, vaníliát, citromhéjat egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, majd a tojást. A briós-vagy kalácstésztánál valamivel lágyabb, de kézzel formálható kelt tésztává gyúrjuk (a fehérjepor típusától függően szükség lehet kevés langyos víz vagy durumliszt hozzáadására), majd a kókuszzsírt / light margarint hozzáadjuk. A robotgép dagasztókarjával sima, fényes felületű tésztát dagasztunk (5-6 perc), ami elválik az edény falától. Durumliszttel megszórjuk, letakarva duplájára kelesztjük.
Elkészítjük a túrótölteléket: a túrót villával áttörjük vagy botmixerrel pépesítjük, a többi hozzávalóval elkeverjük.
A tésztát 5 gombócra osztjuk, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a közepétől indulva szétnyomkodjuk úgy, hogy a szélein maradjon egy kis pereme (ne tegyük őket túl közel egymáshoz, mert a tepsiben még kelnek). Letakarva még 10-15 percet kelesztjük. Ezután elosztjuk bennük a túrótölteléket, belenyomkodjuk a meggyszemeket, a sütik peremét tojással lekenjük.
Amíg a sütő felmelegszik, tovább kelesztjük a süteményt, majd 200 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Nehézségi fok: közepes
Elkészítési idő: tényleges munkával töltött idő 25-30 perc + kelesztés + sütés
Tápérték adatok:
Egy adagban (5 darab):
Kcal:1229,9 Szénhidrát:140,02 g Fehérje:103,13 g Zsír:27,53 g
Egy darabban:
Kcal:245,98 Szénhidrát:28 g Fehérje:20,63 g Zsír:5,51 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése