Sima, meggyes, narancsos és dupla mogyorós változatban készítettem el (részletek a bejegyzésben), de saját változatokat is ki lehet találni, másféle olajos magvak vagy gyümölcsök felhasználásával.
Hozzávalók 12 nagy (kb. 4 centi átmérőjű) vagy 15-16 kisebb (3 centi átmérőjű - kb. a normál Mozart-golyó méret) golyóhoz:
A hamis marcipán masszához:
- 50 g darált mandula (ha lehet, már daráltan vegyük, mert sokkal finomabbra van így őrölve, mint házilag készítve - persze le lehet darálni otthon is)
- 22 g natúr/vaníliás/marcipános (
van egyáltalán ilyen? :Dupdate: van, a kommentekben olvashatjátok,milyen márkájú) fehérjepor - 45-55 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 13 tabletta porrá törve)
- zöld mandulaaroma ízlés szerint (én kb. 2 teáskanállal tettem bele)
- pár ek. víz az összeállításhoz
- 150 ml sovány tej
- 35 g darált mogyoró, teflonserpenyőben kicsit megpirítva (a darálás előtt vagy után is piríthatjuk, igazából mindegy)
- 1 púpozott ek. (10 g ) keserű kakaópor
- 20 g zabkorpa
- 22 g fehérjepor (legjobb a csokis vagy csokis-mogyorós, de lehet natúr, vaníliás, vagy mogyorós is)
- 45-55 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 13 tabletta porrá törve)
keserű kakaópor, vagy darált/durvára vágott olajos magvak
vagy olvasztott magas kakaótartalmú étcsokoládé (golyónként kb. 5 grammot számoljunk, ha vékonyan tudjuk bevonni)
A különböző változatokhoz:
magozott, lecsöpögtetett meggyszemek a golyók közepébe
narancszselé:fél narancs leve 1 tk. pudingporral pudingállagúnál is sűrűbbre főzve, lehűtve
a közepébe akár egész mogyorót vagy mandulaszemet is lehet tenni
Elkészítés:
Először megfőzzük a mogyorós masszát: a száraz hozzávalókat a fehérjepor kivételével elkeverjük, majd a tejjel összekeverve pudingnál sűrűbb állagúra főzzük. Félretesszük hűlni.
A marcipánmassza hozzávalóit összegyúrjuk, néhány evőkanál vizet adjunk hozzá, ha nem áll össze (aki nem fél a zsiradéktól, tehet hozzá akár 1-2 tk. kókuszzsírt is, szerintem nem szükséges, így is viszonylag magas a süti zsiradéktartalma az olajos magvak miatt). Töredezésre hajlamosabb, mint a hagyományos marcipán, így jobban járunk, ha a golyók belsejét készítjük belőle (bevonni nehezebb vele). Tehát kis golyókat formálunk belőle, annyit, amennyi darab bonbont készíteni szeretnénk (de a legjobb ha 12 és 16 között marad ez a szám :) ). Ha meggyeset készítünk, akkor a meggyszemeket óvatosan a két tenyerünk között kilapított marcipánba burkoljuk, amit nyomkodjuk össze alaposan, hogy ne törjön annyira a massza.
A kihűlt mogyorós masszához hozzákeverjük a fehérjeport, kézzel is átgyúrjuk. Annyi felé osztjuk, ahány golyót készítünk (lehet találomra is venni belőle, de akkor az utolsó golyóknál meglepetés érhet :)) ). A két tenyerünk között kilapítjuk a darabkákat, és beburkoljuk vele a marcipángolyókat. Ha narancsosat készítünk, a hozzávalók között is említett narancsszósszal (fél narancs leve 1 tk. pudingporral pudingállagúnál is sűrűbbre főzve, lehűtve) kenjük meg a mogyorós tésztát, mielőtt a marcipángolyót óvatosan belecsomagoljuk.
Kakaóporba, darált vagy durvára vágott mogyoróba/dióba/mandulába forgathatjuk, illetve olvasztott magas kakaótartalmú étcsokoládéval is bevonhatjuk (tipp:ha félig vonjuk csak be csokival, vagy mintázzuk, a kalóriaérték is kevesebb, és a golyók is látványosabbak :) ) A csokibevonatnál viszont gyorsabb megoldás, ha reszelt étcsokoládéba forgatjuk.
Akár azonnal is lehet enni, de a legjobb, ha néhány órát a hűtőben pihen (természetesen, ha csokival vonjuk be, mindenképpen pihentessük amíg ez megszárad).
Elkészítési idő: 20-30 perc
Nehézségi fok:könnyű
Tápérték adatok (keserű kakaóporba forgatva a golyókat):
Egy adagban:
Kcal:865,07 Szénhidrát:37,97 g Fehérje:66,69 g Zsír:51,35 g
Egy darabban, ha 12 nagyobb golyót készítünk:
Kcal:72,09 Szénhidrát:3,16 g Fehérje:5,56 g Zsír:4,28 g
Egy darabban, ha 16 közepes golyót készítünk:
Kcal:54,07 Szénhidrát:2,37 g Fehérje:4,17 g Zsír:3,21 g
Egy darabban, ha meggyet teszünk bele:
Kcal:54,24 Szénhidrát:2,41 g Fehérje:4,17 g Zsír:3,21 g
Egy darabban, ha durvára vágott mogyoróba forgatjuk:
Kcal:55,33 Szénhidrát:2,4 g Fehérje:4,2 g Zsír:3,32 g
A Biotech-nél van csoki-marcipán ízű fehérjepor, Nitro Gold Pro Enzy Fusion
VálaszTörlésKöszi az infót :)
TörlésSzívesen! :)
VálaszTörlésCsak a mandulás részt csináltam meg csokis fehérjeporral, kókuszreszelékbe forgatva - szuper lett így is, köszi ezt a receptet is!
VálaszTörlésAz egy ennél is diétásabb verzió :)) örülök hogy ízlett így is, köszi a visszajelzést!
Törlés