2013. június 29., szombat

Fehérjedús Mozart-golyó - négyféle változatban

Ismét egy sütés nélkül elkészíthető édesség fehérjepor felhasználásával - magas kakaótartalmú étcsokoládéval bevonva akár gasztroajándéknak is alkalmas :)
Sima, meggyes, narancsos és dupla mogyorós változatban készítettem el (részletek a bejegyzésben), de saját változatokat is ki lehet találni, másféle olajos magvak vagy gyümölcsök felhasználásával.


Hozzávalók 12 nagy (kb. 4 centi átmérőjű) vagy 15-16 kisebb (3 centi átmérőjű - kb. a normál Mozart-golyó méret) golyóhoz:
A hamis marcipán masszához:
  • 50 g darált mandula (ha lehet, már daráltan vegyük, mert sokkal finomabbra van így őrölve, mint házilag készítve - persze le lehet darálni otthon is)
  • 22 g natúr/vaníliás/marcipános (van egyáltalán ilyen? :D update: van, a kommentekben olvashatjátok,milyen márkájú) fehérjepor
  • 45-55 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 13 tabletta porrá törve)
  • zöld mandulaaroma ízlés szerint (én kb. 2 teáskanállal tettem bele)
  • pár ek. víz az összeállításhoz
 A mogyorós masszához:
  • 150 ml sovány tej
  • 35 g darált mogyoró, teflonserpenyőben kicsit megpirítva (a darálás előtt vagy után is piríthatjuk, igazából mindegy)
  • 1 púpozott ek. (10 g ) keserű kakaópor
  • 20 g zabkorpa
  • 22 g fehérjepor (legjobb a csokis vagy csokis-mogyorós, de lehet natúr, vaníliás, vagy mogyorós is)
  • 45-55 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 13 tabletta porrá törve)
A forgatáshoz:
keserű kakaópor, vagy darált/durvára vágott olajos magvak
vagy olvasztott magas kakaótartalmú étcsokoládé (golyónként kb. 5 grammot számoljunk, ha vékonyan tudjuk bevonni)

A különböző változatokhoz:
magozott, lecsöpögtetett meggyszemek a golyók közepébe
narancszselé:fél narancs leve 1 tk. pudingporral pudingállagúnál is sűrűbbre főzve, lehűtve
 a közepébe akár egész mogyorót vagy mandulaszemet is lehet tenni


Elkészítés:
Először megfőzzük a mogyorós masszát: a száraz hozzávalókat a fehérjepor kivételével elkeverjük, majd a tejjel összekeverve pudingnál sűrűbb állagúra főzzük. Félretesszük hűlni.

 A marcipánmassza hozzávalóit összegyúrjuk, néhány evőkanál vizet adjunk hozzá, ha nem áll össze (aki nem fél a zsiradéktól, tehet hozzá akár 1-2 tk. kókuszzsírt is, szerintem nem szükséges, így is viszonylag magas a süti zsiradéktartalma az olajos magvak miatt). Töredezésre hajlamosabb, mint a hagyományos marcipán, így jobban járunk, ha a golyók belsejét készítjük belőle (bevonni nehezebb vele). Tehát kis golyókat formálunk belőle, annyit, amennyi darab bonbont készíteni szeretnénk (de a legjobb ha 12 és 16 között marad ez a szám :) ). Ha meggyeset készítünk, akkor a meggyszemeket óvatosan a két tenyerünk között kilapított marcipánba burkoljuk, amit nyomkodjuk össze alaposan, hogy ne törjön annyira a massza.

A kihűlt mogyorós masszához hozzákeverjük a fehérjeport, kézzel is átgyúrjuk. Annyi felé osztjuk, ahány golyót készítünk (lehet találomra is venni belőle, de akkor az utolsó golyóknál meglepetés érhet :)) ). A két tenyerünk között kilapítjuk a darabkákat, és beburkoljuk vele a marcipángolyókat. Ha narancsosat készítünk, a hozzávalók között is említett narancsszósszal (fél narancs leve 1 tk. pudingporral pudingállagúnál is sűrűbbre főzve, lehűtve) kenjük meg a mogyorós tésztát, mielőtt a marcipángolyót óvatosan belecsomagoljuk.

Kakaóporba, darált vagy durvára vágott mogyoróba/dióba/mandulába forgathatjuk, illetve olvasztott magas kakaótartalmú étcsokoládéval is bevonhatjuk (tipp:ha félig vonjuk csak be csokival, vagy mintázzuk, a kalóriaérték is kevesebb, és a golyók is látványosabbak :) )  A csokibevonatnál viszont gyorsabb megoldás, ha reszelt étcsokoládéba forgatjuk.

Akár azonnal is lehet enni, de a legjobb, ha néhány órát a hűtőben pihen (természetesen, ha csokival vonjuk be, mindenképpen pihentessük amíg ez megszárad).

Elkészítési idő: 20-30 perc
Nehézségi fok:könnyű

Tápérték adatok (keserű kakaóporba forgatva a golyókat):
Egy adagban:
Kcal:865,07      Szénhidrát:37,97 g      Fehérje:66,69 g      Zsír:51,35 g

Egy darabban, ha 12 nagyobb golyót készítünk:
Kcal:72,09        Szénhidrát:3,16 g        Fehérje:5,56 g        Zsír:4,28 g

Egy darabban, ha 16 közepes golyót készítünk:
Kcal:54,07        Szénhidrát:2,37 g        Fehérje:4,17 g        Zsír:3,21 g

Egy darabban, ha meggyet teszünk bele:
Kcal:54,24        Szénhidrát:2,41 g        Fehérje:4,17 g        Zsír:3,21 g

Egy darabban, ha durvára vágott mogyoróba forgatjuk:
Kcal:55,33       Szénhidrát:2,4 g           Fehérje:4,2 g          Zsír:3,32 g

5 megjegyzés:

  1. A Biotech-nél van csoki-marcipán ízű fehérjepor, Nitro Gold Pro Enzy Fusion

    VálaszTörlés
  2. Csak a mandulás részt csináltam meg csokis fehérjeporral, kókuszreszelékbe forgatva - szuper lett így is, köszi ezt a receptet is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egy ennél is diétásabb verzió :)) örülök hogy ízlett így is, köszi a visszajelzést!

      Törlés