2013. június 4., kedd

Eperhab

A blogon szereplő receptek közül eddig ez a legkevesebb kalóriát tartalmazó édesség. A hab állaga miatt hamar teltségérzetet, jóllakottságot okoz, ami még egy előny a diéta szempontjából.
Hozzávalók 8 nagy adaghoz:
250 g eper
2 tojásfehérje
csipet só
1 tk. citromlé
ízlés szerint édesítő (nálam 16 tabletta porrá törve, kb. 70 g cukornak felel meg)

A díszítéshez: például eperszeletek,  mogyoró vagy manduladarabkák teflonserpenyőben pirítva, kókuszreszelék, kakaópor, étcsokoládé, stb :)

Elkészítés:
A szobahőmérsékletű tojásfehérjét félgömb alakú, nagy fémtálba tesszük (rengeteget növekszik a térfogata, szóval legalább másfél-két literes legyen a tál), hozzáadjuk a sót, édesítőt, citromlevet. Egy lábosban kb. fél liter vizet forralunk (akkora legyen az edény pereme, hogy a fémtálat rátéve, ne érjen bele az alja a vízbe). Az epret darálóval vagy botmixerrel pépesítjük, félretesszük.

Ha felforrt a víz, takarékra vesszük alatta a lángot, rátesszük a tálat, és botmixerrel habosítani kezdjük a tojásfehérjét. Kemény habbá verjük, levesszük a tűzről, hozzákeverjük az eperpépet is. Visszatesszük a gőz fölé, és addig habosítjuk, amíg ismét kemény hab nem lesz belőle (annyira, hogy a fémtálat fejjel lefele fordítva sem folyik ki belőle).

Tálakba tesszük, vagy poharakba rétegezzük, ízlés szerint díszítjük. Ha néhány órával később esszük, előtte keverjük át újra a robotgéppel.

Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 15-20 perc

Tápérték adatok:
Egy nagy tál habban, a fent leírt mennyiségekkel készítve (8 nagy adagra osztható):
Kcal:128,7      Szénhidrát:18,42 g      Fehérje:8,79 g      Zsír:1,12 g

Egy nagy adagban:
Kcal:16,09     Szénhidrát:2,3 g          Fehérje:1,1 g         Zsír:0,14 g

3 megjegyzés:

  1. Meg is csináltam gyorsan desszertnek egy fél adagot, isteni és nagyon gyors :) (Majdnem) bármilyen gyümölccsel elkészíthető, ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy ízlett :) Igen, szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető, de aminek nagyon magas a folyadéktartalma, pl. citrusfélék, abból szerintem kevesebbet lehet csak beletenni. De málnával, szederrel, ribizlivel például, szerintem lehet akár ugyanezeket az arányokat alkalmazni :)

      Törlés
  2. nagyon finom lett és sárgabarackkal csináltam! :)

    VálaszTörlés