A blogon szereplő receptek közül eddig ez a legkevesebb kalóriát tartalmazó édesség. A hab állaga miatt hamar teltségérzetet, jóllakottságot okoz, ami még egy előny a diéta szempontjából.
Hozzávalók 8 nagy adaghoz:
250 g eper
2 tojásfehérje
csipet só
1 tk. citromlé
ízlés szerint édesítő (nálam 16 tabletta porrá törve, kb. 70 g cukornak felel meg)
A díszítéshez: például eperszeletek, mogyoró vagy manduladarabkák teflonserpenyőben pirítva, kókuszreszelék, kakaópor, étcsokoládé, stb :)
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű tojásfehérjét félgömb alakú, nagy fémtálba tesszük (rengeteget növekszik a térfogata, szóval legalább másfél-két literes legyen a tál), hozzáadjuk a sót, édesítőt, citromlevet. Egy lábosban kb. fél liter vizet forralunk (akkora legyen az edény pereme, hogy a fémtálat rátéve, ne érjen bele az alja a vízbe). Az epret darálóval vagy botmixerrel pépesítjük, félretesszük.
Ha felforrt a víz, takarékra vesszük alatta a lángot, rátesszük a tálat, és botmixerrel habosítani kezdjük a tojásfehérjét. Kemény habbá verjük, levesszük a tűzről, hozzákeverjük az eperpépet is. Visszatesszük a gőz fölé, és addig habosítjuk, amíg ismét kemény hab nem lesz belőle (annyira, hogy a fémtálat fejjel lefele fordítva sem folyik ki belőle).
Tálakba tesszük, vagy poharakba rétegezzük, ízlés szerint díszítjük. Ha néhány órával később esszük, előtte keverjük át újra a robotgéppel.
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 15-20 perc
Tápérték adatok:
Egy nagy tál habban, a fent leírt mennyiségekkel készítve (8 nagy adagra osztható):
Kcal:128,7 Szénhidrát:18,42 g Fehérje:8,79 g Zsír:1,12 g
Egy nagy adagban:
Kcal:16,09 Szénhidrát:2,3 g Fehérje:1,1 g Zsír:0,14 g
Meg is csináltam gyorsan desszertnek egy fél adagot, isteni és nagyon gyors :) (Majdnem) bármilyen gyümölccsel elkészíthető, ugye?
VálaszTörlésÖrülök hogy ízlett :) Igen, szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető, de aminek nagyon magas a folyadéktartalma, pl. citrusfélék, abból szerintem kevesebbet lehet csak beletenni. De málnával, szederrel, ribizlivel például, szerintem lehet akár ugyanezeket az arányokat alkalmazni :)
Törlésnagyon finom lett és sárgabarackkal csináltam! :)
VálaszTörlés