2013. június 2., vasárnap

Feketeerdő-muffin cseresznyével

Meggyet is lehet hozzá használni, csak most egyelőre a cseresznyének van szezonja, így az enyém azzal készült :)
Hozzávalók 6 nagy muffinhoz:
A tésztához:
100 g zabpehelyliszt
25 g natúr/vaníliás/csokis fehérjepor (vagy helyette zabpehelyliszt)
150 g kefir
10 g keserű kakaópor
1 tojás
50-60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 14 tabletta porrá törve)
csipetnyi szódabikarbóna
csipet só

A krémhez:
100 ml sovány tej
1 púpozott ek. tejszínes pudingpor
25 g natúr/ vaníliás fehérjepor (ki lehet hagyni)
200 g (egy doboz) sovány krémsajt
50-60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 15 tabletta porrá törve)
csipetnyi őrölt vanília / 1 kk. vaníliás xilit

pár csepp rumaroma
1 kk. keserű kakaópor

A cseresznyés zseléhez:
kb. 150 g cseresznye, megmosva, kimagozva
100 ml víz
1 púpozott ek. vaníliás / tejszínes pudingpor
10-15 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 3 tabletta)

A díszítéshez:
étcsokireszelék
cseresznye

Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, hozzáadjuk a kefirt és a tojást is, alaposan összekeverjük. Ha túl tömör lenne, pár csepp tejet adjunk hozzá. Szilikonos muffinsütő formába hatfelé osztjuk, és 170-180 fokon kb. negyedóra alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hűlni hagyjuk.

A krémhez a tejben a tejszínes pudingport elkeverjük, nagyon sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig elkészítjük a cseresznyés zselét: a cseresznyét, vizet, pudingport, édesítőt elkeverjük, és sűrűre főzzük.
A tejszínes pudingot a krémsajttal, fehérjeporral, édesítővel és vaníliával robotgép segítségével alaposan összeturmixoljuk. Kétfelé osztjuk, az egyik feléhez adjuk a pár csepp rumaromát, a másikhoz a kakaóport.

Mielőtt tölteni kezdjük a muffinokat, győződjünk meg róla, hogy minden hozzávaló teljesen kihűlt, különben a meleg tészta vagy cseresznyezselé megolvaszthatja a sajtkrémet, és a muffin széteshet.

A kakaós muffinokat kétfelé vágjuk, az alsó részekre elosztjuk a cseresznyés zselét. Erre rétegezünk, csíkozunk ízlés szerint a kétféle krémből, majd rátesszük a tetejét, krémmel borítjuk, étcsokireszelékkel és cseresznyeszemekkel díszíthetjük (ha nem habzsákkal díszítünk, a muffintetőt már az összeállítás előtt kenjük le a krémmel, hogy a két réteg közül ne nyomódjon ki a krém vagy a zselé).
Lehetőleg 1-2 órás hűtőben pihentetés után fogyasszuk, de akár azonnal is lehet enni :)

A krémet lehet akár dúsítani sovány/zsírszegény túróval is.

Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: kb.  30-40 perc, viszont amíg a hozzávalók kihűlésére várunk töltés előtt, az kb. plusz 20-30 perc



Tápérték adatok:
Egy adagban (6 nagy muffin):
Kcal:1161,92      Szénhidrát:123,14 g      Fehérje:96,71 g      Zsír:30,51 g

Egy nagy muffinban:
Kcal:193,65       Szénhidrát:20,52 g        Fehérje:16,12 g      Zsír:5,09 g

2 megjegyzés:

  1. Hmmm... ha lehet, még az epres amerikai palacsintánál is jobban néz ki, pedig azért az se semmi :))
    Nagyon ügyes vagy...

    VálaszTörlés