Azért kapta ezt a nevet a süti, mert egy hirtelen ötlettől (vagy inkább az egyre csak fokozódó melegtől :)) ) vezérelve, néhány óra hűtés után kb. másfél-két órára a mélyhűtőbe tettem, így a belseje fagyihoz hasonló lett, és ennyi idő alatt nem is fagyott túl keményre. Simán kihűtve is lehet enni persze, de ilyen időben ebben a formában jobban esik :)
Hozzávalók egy kisebb (20 cm kb., és 7-8 cm magas) süteményhez:
A piskótához:
2 tojás
20 g zabpehelyliszt
20 g natúr/vaníliás/csokis fehérjepor (vagy helyette zabpehelyliszt)
10 g keserű kakaópor
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 9 tabletta porrá törve)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
A "töltelékhez":
100 ml sovány tej
150 ml főzött kávé
2 púpozott ek. karamellás pudingpor
200 g sovány / zsírszegény túró
250 g 0,1%-os natúr joghurt, vagy kefir
20 g natúr/vaníliás fehérjepor (ki lehet hagyni)
80-100 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam 22 tabletta porrá törve)
kevés rumaroma, ízlés szerint (nálam 1 kk)
1 púpozott ek. zselatin
100 ml forró víz
Elkészítés:
A tésztához a száraz hozzávalókat a só és az édesítő kivételével összekeverjük. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat az édesítővel kihabosítjuk, hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot, majd óvatosan a zablisztes keveréket is.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben vékony zabpiskótalapot sütünk a tésztából, akkorát, amekkorával ki tudunk bélelni egy kb. 20 centis őzgerinc-vagy gyümölcskenyérformát (utóbbit könnyebb :) ), és a krém beborítására, a forma lezárására is maradjon a piskótalapból. Külön is meg lehet sütni a két lapot, én egyben készítettem. 170-180 fokon 6-7 perc alatt megsütjük (sütőtől függően ez lehet kicsit több is - tűpróbával ellenőrizzük). Hagyjuk kihűlni.
A krémhez a kávé és a tej keverékét a pudigporral csomómentesen elkeverve, folyamatos kevergetés mellett pudingnál sűrűbb állagúra főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Robotgép segítségével összeturmixoljuk a villával áttört túróval, a zselatin és a víz kivételével a többi összetevőt is fokozatosan hozzáadjuk. A zselatint a forró vízben feloldjuk majd ezt is a masszához csorgatjuk, alaposan elkeverjük. Kicsit hűtőbe tesszük a krémet (hogy a zselatin ne áztassa át a piskótát), majd a piskótával bélelt őzgerinc formába töltjük. A maradék piskótalappal (az sem baj, ha darabokban van) lezárjuk a formát.
Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, ha még hidegebben szeretnénk enni, ezután 1-2 órára tegyük a mélyhűtőbe.
Nehézségi fok:könnyű
Elkészítési idő: kb. 45 perc+hűtés
Tápérték adatok:
Egy adagban (14 szeletre vágtam):
Kcal:893,65 Szénhidrát:67,75 g Fehérje:107,74 g Zsír:19,92 g
Egy szelet sütiben:
Kcal:63,83 Szénhidrát:4,84 g Fehérje:7,7 g Zsír:1,42 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése