2013. június 30., vasárnap

Ribizlis morzsatorta túrókrémmel

Egy hagyományos sváb recept átalakításával készült ez a torta (a túrókrém már az én ötletem volt, a fehérjetartalom növelésére, és hogy kevésbé legyen tömény a süti). Szokatlan, különleges az ízvilága, inkább a savanykás, nem túl édes torták közé tartozik - de aki például a Feketeerdő-tortát szereti, annak biztos vagyok benne, hogy ez is be fog jönni :)
Hozzávalók egy kisebb (18-20 cm-es) tortához:
35-40 dkg ribizli
3 db szikkadt vagy sütőben kiszárított kornspitz kifli, lereszelve vagy ledarálva (én 60 g-os kornspitzeket használtam, szóval nálam 180 g)
20 g natúr vagy vaníliás fehérjepor (ki lehet hagyni)
150 ml langyos tej
1 egész tojás
2 tojásfehérje
egy pici citrom héja, leve
25 g kókuszzsír / 40 g light margarin
1 kk. őrölt vanília / 1 csapott ek. vaníliás xilit
75-85 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 18 tabletta porrá törve)
csipet só
csipetnyi szódabikarbóna vagy 1 púpozott tk. sütőpor

A túrókrémhez:
10-15 dkg ribizli
1 tk. vaníliás vagy tejszínes pudingpor
200 g sovány / zsírszegény túró
kevés citromhéj és vanília, ízlés szerint
50-60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta porrá törve)
20 g natúr/vaníliás fehérjepor (opcionális)

A díszítéshez:
porrá őrölt xilit vagy eritrit
ribizli

Elkészítés:
A konspitz-morzsát félórára a tejbe áztatjuk.

A tojásfehérjéket a csipet sóval habbá verjük, félretesszük. A kókuszzsírt/light margarint, tojássárgáját, édesítőt robotgéppel habosra keverjük, hozzáadjuk a citromlevet is.  A sütőport/szódabikarbónát, fehérjeport, citromhéjat, vaníliát elkeverjük.ezt és a morzsás masszát is hozzáadjuk a keverékhez, végül több adagban hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. Ezután óvatosan elkeverjük benne a megmosott, lecsöpögtetett ribizlit is. Szilikonos sütőpapírral bélelt, vagy kókuszzsírral kikent és zabliszttel szórt kis (18-20 cm) tortaformában egyenletesen eloszlatjuk a masszát.

Előmelegített sütőben (180-190°C) 40-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, hagyjuk még benn a sütőben kb. 10 percet (nyitott sütőajtónál, a sütőt elzárva).

Elkészítjük a túrókrémet: a ribizlit turmixgéppel vagy darálóban pépesítjük, a pudingporral sűrűre főzzük a pépet. Ha kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a villával áttört, vagy botmixerrel pépesített túrót, fehérjeport, ha teszünk bele, és az egyéb ízesítőanyagokat (édesítő, vanília, citromhéj). Ha fehérjeport is adunk hozzá, 1-2 ek. joghurttal lazíthatunk a krémen (a keverésnél kiderül, mennyi kell belőle).

Ha kihűlt a tésztalap, kettévágjuk, és a túrókrémmel betöltjük. A tetejét porrá őrölt xilittel vagy eritrittel szórjuk, és ribizliszemekkel díszítjük.

Nehézségi fok:közepes
Elkészítési idő: 40-50 perc tényleges munka + sütés (40-50 perc), +amíg a tésztalap kihűl töltés előtt (1-2 óra)

Tápérték adatok (összesen fél kg ribizlit felhasználva):
Egy egész tortában (10 szelet):
Kcal:1377,98      Szénhidrát:129,42 g     Fehérje:101,86 g      Zsír:43,62 g

Egy szelet tortában:
Kcal:137,8         Szénhidrát:12,94 g       Fehérje:10,19 g         Zsír:4,36 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése