Egyszerű, gyors, fehérjedús sós sütemény. Az alaptészta többféleképpen variálható, a fűszerezésen is lehet változtatni (pl. provance-i fűszerkeverékkel, vagy olaszos fűszerekkel elkészíteni), illetve magvakat a tésztához keverni, vagy sütés előtt a tetejére szórni (ebben az esetben kenjük le előtte tojással).
Hozzávalók kb. másfél tepsihez:
180 g sovány / zsírszegény túró
35 g zabkorpa
35 g zabpehelyliszt
35 g natúr fehérjepor (fontos, hogy natúr legyen, mivel sós sütiről van szó. Én Natura márkájú szójaizolátumot vagy tejsavó koncentrátumot használok) vagy helyette fele-fele arányban zabkorpa és zabpehelyliszt
25 g kókuszzsír / 40 g light margarin
1 tk. só
zöldfűszerek, ízlés szerint (nálam: metélőhagyma, bazsalikom, petrezselyem, lestyán)
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, félórára hűtőbe tesszük.
A pihentetés után tetszőleges formákat alakítunk. Ha a kinyújtás-kiszaggatás variációt választjuk, legyünk óvatosak, mert törékeny a tészta. A tallérokat úgy a legkönnyebb elkészíteni, ha kb. 5 centi vastag rudat formálunk a tésztából, vékony szeleteket vágunk, amit a tenyerünkkel kilapítunk. A rudakat a legegyszerűbb kézzel megformálni, de a tésztát kinyújtva, derelyevágóval kiszaggatva is elkészíthetőek. Szilikonos sütőpapírra tesszük, és 170-180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük őket.
Ha vastagabbra készítjük, puhább, ha vékonyabbra, ropogósabb rágcsálnivalót kapunk.
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 15-20 perc + pihentetés (félóra)+sütés (8-10 perc)
A tápértékeknél csak a fenti adagnak megfelelő mennyiségű süti adatait adom meg, célszerű sütés után is lemérni, és ezeket az adatokat leosztva kiszámolni a tápértéket (mivel többféle formát sütöttem, nem olyan egyszerű meghatározni 1 db tápértékét, mint a többi sütinél)
Tápérték adatok kókuszzsírral készítve:
Egy adagban (másfél tepsi):
Kcal:773,6 Szénhidrát:49,11 g Fehérje:67,1 g Zsír:34,7 g
Tápérték adatok light margarinnal készítve:
Egy adagban (másfél tepsi):
Kcal:628,1 Szénhidrát:49,11 g Fehérje:67,1 g Zsír:17,5 g
Szió, köszönöm szépen ez egy remek recept, zabkorpa és fehérje nem került bele de így is zseniális. Tettem bele oregánót, bazsalikomot és kakukk fűvet, a tetejére egy kis zsírszegény sajtot .....nyami :) többször fogom sütni :)
VálaszTörlésSzia! örülök hogy ízlett :) amúgy a zabkorpával és a fehérjeporral azért szoktam a zabliszt egy részét helyettesíteni, hogy csökkentsem a felszívódó szénhidráttartalmat. szóval mint ahogy ennél is, a sütik nagy részénél zabliszttel ki lehet őket váltani :)
TörlésÉn is most vettem ki a sütőből a tallérokat, nagyon finom lett! Annyit változtattam, hogy nem tettem bele kókuszzsírt, csak egy teáskanál olívaolajat (az ízvilág miatt) és natúr joghurtot kevertem hozzá, hogy gyúrható legyen, rozmaringgal fűszereztem. Egyébként én zabkorpa helyett szinte mindig zabpelyhet használok. Köszönöm ezt a receptet is :-)
VálaszTörlésSzívesen :) Ez az olívaolajas-joghurtos ötlet meg jól jön azoknak, akik nem használnak kókuszzsírt, de margarint sem szívesen tesznek az ételekbe, szóval köszi a tippet :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésJó kis recept, de nekem a zabliszttől ha nem rakok hozzá sima fehér lisztet is mindig kicsit keserű lesz, erre van vmi ötlet? Esetleg ha durum lisztet tennék még hozzá?
Szia! Ezért használok zabpehelyliszt-zabkorpa keveréket, ennél nem érzem, hogy keserű lenne - mondjuk lehet, hogy már hozzászoktam az efféle ételekhez, és azért :D vagy nem zabpehelylisztet használsz, hanem sima zablisztet? mert annak valamivel másabb, karakteresebb az íze, lehet hogy az tehet róla.
TörlésEgyébként minimálisan a durumlisztnél is megvan ez a mellékíz, szóval inkább valami teljes kiőrlésűvel egészítsd ki szerintem. Én pont ezeknek (mármint a teljes kiőrlésű liszteknek) érzem mellékízét egyébként, ezért nem is nagyon használom őket, de lehet, hogy nálad meg pont ez fog beválni :)