Nem a szokásos leveles, hanem egy egyszerűbben és jóval gyorsabban elkészíthető túrós tésztából, ami amellett, hogy praktikusabb (és ízre sem hagy kívánnivalót maga után), jóval magasabb fehérjetartalommal bír.
Hozzávalók 5 db papucshoz (10-12 cm-esek):
A tésztához:
100 g zsírszegény / sovány túró
40 g zabpehelyliszt
40 g zabkorpa
25 g vaníliás vagy natúr fehérjepor, nálam BioTech USA Iso Whey Zero vaníliás ízben
(fele-fele arányban zabpehelyliszttel és zabkorpával helyettesíthető)
1 db tojásfehérje
30-40 g cukornak megfelelő édesítő ízlés szerint (nálam édesített fehérjepor használata mellett 5 tabletta porrá törve)
pici csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
ízlés szerint:kevés citromhéj, őrölt vanília / vaníliás xilit
A töltelékhez:
100 g zsírszegény / sovány túró
15 g vaníliás vagy natúr fehérjepor, nálam BioTech USA Iso Whey Zero vaníliás ízben
1 púpozott tk. zabkorpa
30-40 g cukornak megfelelő édesítő ízlés szerint (nálam édesített fehérjepor használata mellett 5 tabletta porrá törve)
Ezenkívül:
5 db sárgabarack
1 db tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, összegyúrjuk a túróval és a tojásfehérjével (ekkor még ragacsos az egész, nehezen kezelhető), ha nem áll össze, pici kefirt adhatunk hozzá. Legalább 15-20 percre hűtőbe tesszük.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük (a túrót előbb villával áttörjük vagy botmixerrel pépesítjük), a barackokat kimagozzuk és kettészedjük.
A tésztát két sütőpapír között, vagy zabpehelyliszttel szórt felületen (inkább az előbbi verziót ajánlom, mert az utóbbinál nagyon gyakran kell lisztezni, oda kell figyelni, különben leragad) 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és kb. 10 centi oldalú négyzeteket vágunk belőle (öt darab jött ki nekem).
A tészta-négyszögek közepére túrótölteléket teszünk, az egyik csücsköt áthajtjuk rajta, a tojássárgájával lekenjük, majd a szemközti sarkot is ráhajtjuk (így jön ki a papucs forma), összenyomkodjuk, kicsit alakíthatunk még a formáján ilyenkor. A papucsokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire vagy sütőlapra tesszük, lekenjük vékonyan tojássárgával, a két végükbe 1-1 fél sárgabarackot nyomunk, majd 180-190 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
(Ízlés szerint a barackot sütés után, frissen is beletehetjük)
Nehézségi fok: közepes/könnyű
Elkészítési idő: 25-30 perc + a tészta pihentetése, sütés
Tápérték adatok:
Egy adagban (5 db papucs):
Kcal:747 Szénhidrát:66,22 g Fehérje:81 g Zsír:17,2 g
Egy db papucsban:
Kcal:149,4 Szénhidrát:13,24 g Fehérje:16,2 g Zsír:3,44 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése