A mákos alap és a vaníliakrém édeskés ízét a savanykásabb szeder remekül kiegészíti. A süti szederszezonon kívül természetesen másmilyen bogyós gyümölccsel is elkészíthető.
Hozzávalók egy kisebb (18-20 cm átmérőjű) pite-, vagy tortaformához:
A tésztához:
175 g sovány / zsírszegény túró
40 g zabkorpa
30 g natúr / vaníliás fehérjepor (vagy helyette zabkorpa)
30 g darált mák
fél citrom héja
1 ek. citromlé
45-55 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta porrá törve)
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
késhegynyi szódabikarbóna
pici csipet só
ha nem áll össze a tészta, néhány evőkanál kefir
A krémhez:
200 ml sovány tej
1 enyhén púpozott ek. vaníliás pudingpor
1 enyhén púpozott ek. rizsliszt
20 g natúr / vaníliás fehérjepor (ki lehet hagyni)
25-30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 6 tabletta porrá törve)
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
A tetejére:
szeder, tetszőleges mennyiségben :) (nálam 25 dkg)
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, majd a túró és a citromlé hozzáadásával alaposan összegyúrjuk (ha száraz a túró, és nem áll össze a tészta, kevés kefirrel segíthetünk rajta). Szilikonos sütőpapírral bélelt, vagy kókuszzsírral kikent és zabliszttel szórt tortaformát / piteformát kibélelünk a masszával, és 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Miután kihűlt, kiszedjük a formából. Elkészítjük a krémet: a hozzávalókat alaposan elkeverjük, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A mákos pitealapba töltjük, a tetején eloszlatjuk a szederszemeket. Kihűlve 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy a pudingkrém megszilárduljon, ezután könnyen szeletelhető.
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: tényleges munkával töltött idő kb. 20 perc, +pihentetés
Tápérték adatok:
Egy egész pitében (8 normál szeletre vágtam):
Kcal:920,05 Szénhidrát:78,6 g Fehérje:91,27 g Zsír:24,66 g
Egy szeletben:
Kcal:115,01 Szénhidrát:9,82 g Fehérje:11,41 g Zsír:3,08 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése