2013. augusztus 9., péntek

Könnyű szedres túrópite

A szeder alacsony gyümölcscukor tartalma miatt a diétabarátabb gyümölcsök közé tartozik, szóval használjuk ki a szezonját :)
Hozzávalók egy kisebb adaghoz (9 db 6-7 cm oldalú kocka):
175 g sovány / zsírszegény túró
60 g zabkorpa
30 g fehérjepor (natúr vagy vaníliás)
3 db tojásfehérje
3-4 ek. kefir
ízlés szerint 60-80 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 17 tabletta porrá törve)
kevés citromhéj (opcionális)
csipetnyi őrölt vanília / 1 púpozott tk. vaníliás xilit
csipet só
1 csapott kk. szódabikarbóna

kb. 10 dkg szeder (de mehet bele akár több is)

Elkészítés:
A villával áttört vagy botmixerrel pépesített túrót a száraz hozzávalók keverékével összegyúrjuk, majd annyi kefirt adunk hozzá, hogy sűrű, pépes, kanállal keverhető masszává álljon össze (hogy a tojásfehérjehabot bele tudjuk forgatni).

A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük, és több részletben a túrós keverékhez forgatjuk. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 cm oldalú téglalap alakban elsimítjuk a masszát, és a tetejébe nyomkodjuk a szedreket. 170-180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, résnyire nyitott sütőajtónál a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Friss szederrel tálaljuk, a tetejét szórhatjuk porrá őrölt xilittel vagy eritrittel.

Nehézségi fok:könnyű
Elkészítési idő: kb. negyedóra + sütés

Tápérték adatok:
Egy adagban (9 nagyobb szelet):
Kcal:602,45      Szénhidrát:49,56 g      Fehérje:72,99 g       Zsír:11,18 g

Egy szelet pitében:
Kcal:66,94        Szénhidrát:5,51 g       Fehérje:8,11 g          Zsír:1,24 g

10 megjegyzés:

  1. És ez a recept is egyszerűen szuper! Köszönjük! :))

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    A zabkorpa esetleg helyettesíthető pl.őrölt dióval, mandulával?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Inkább durvára darált zabpehellyel, vagy zabpehelyliszttel (esetleg durumliszttel, vagy teljes kiőrlésű liszttel) helyettesíteném. Ki lehet próbálni őrölt dióval vagy mandulával is, de elképzelhető, hogy úgy nagyon összeesne a tészta, vagy nem sülne át.

      Törlés
  3. Szia! Ha nincs szilikonos sütőpapírom meg tudom sütni máshogy is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Persze, ha sima sütőpapírt vékonyan megszórsz zabpehelyliszttel, hogy ne ragadjon le a tészta, az is jó :) Illetve úgy lehet még, ha a tepsit kikened vékonyan kókuszzsírral, és zabpehelyliszttel szórod (a hagyományos vajazás-lisztezés mintájára)

      Törlés
    2. Már minden világos :) Köszönöm!

      Törlés
  4. Az elobb sutottem meg, szuper lett! Koszi, hogy megosztottad a receptet!

    VálaszTörlés
  5. Szia! A fehérje kihagyható, illetve helyettesíthető?
    Köszönöm. :)

    VálaszTörlés