2013. augusztus 30., péntek

Mákos pite

Nem mertem a cukkinis-mákos pite nevet adni neki, mert még valakit elriasztana ettől a recepttől :)) (egyre többen megismerik persze a különböző zöldségek, cukkini,répa,cékla pl., sütikbe való felhasználását, de még sokan idegenkednek tőle.) A tökös-mákos sütemények a hagyományos konyhában is megtalálhatóak, szóval ennek is érdemes adni egy esélyt - a máktölteléket, ami alapból kicsit fullasztó, száraz lenne, a cukkini finom,krémes állagúvá teszi.
Hozzávalók egy kisebb adaghoz (kb. 6 nagyobb szelet - 6-7 cm oldalúak):
A tésztához:
175 g sovány/ zsírszegény túró
80 g zabkorpa
30 g vaníliás vagy natúr fehérjepor, nálam BioTech USA Iso Whey Zero vaníliás ízben
(vagy helyette +30g zabkorpa)
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam édesített fehérjepor használata mellett 8 tabletta porrá törve)
fél citrom héja és leve
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit (vaníliás fehérjepor esetén nem kell)
pici csipet só
késhegynyi szódabikarbóna

A töltelékhez:
50 g darált mák
1 közepes cukkini (nálam 150 g)
opcionális: 15 g vaníliás vagy natúr fehérjepor, nálam BioTech USA Iso Whey Zero vaníliás ízben
ízlés szerint: fahéj, citromhéj, vanília
30-40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam édesített fehérjepor használata mellett 6 tabletta porrá törve)

Elkészítés:
A cukkinit a reszelő kisebb lyukú felén lereszeljük, picit besózzuk, 10-15 percet állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával.


A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, majd a túróval és a citromlével összegyúrjuk (ragacsos tészta lesz belőle, nem kell nyújthatónak, rugalmasnak lennie), ha nem áll össze, kevés kefirt adjunk hozzá.

A tésztát rögös állagú túróval célszerű készíteni, a krémesebbekkel nem áll olyan jól össze
A tészta kb. feléből, szilikonos sütőpapírra vizes kézzel egy téglalapot alakítunk ki (hogy mekkorát, az attól függ, milyen vastagra szeretnénk a pitét, én kb. 12*20 centisre készítettem a vékonyabb típusú pitéhez). Rátesszük egyenletesen a tölteléket, az oldalán peremet alakítunk ki, és a maradék tésztát a tetejére morzsoljuk.

Tipp: a tetejét le lehet kenni sütés előtt vékonyan, szilikonos ecset segítségével, kevés (1-2 tk.) olvasztott kókuszzsírral, szebb színt kap, és ropogósabb is lesz :)
A pite sütés előtt
170-180 fokon, 15-20 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Nehézségi fok:könnyű
Elkészítési idő: 20-25 perc+sütés

Tápérték adatok:
Egy egész adagban (6 nagyobb szeletre vágtam):
Kcal:922,85      Szénhidrát:72,08 g      Fehérje:87,04 g      Zsír:30,8 g

Egy szeletben:
Kcal:153,81      Szénhidrát:12,01 g      Fehérje:14,51 g      Zsír:5,13 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése