2013. augusztus 19., hétfő

Kakaós-szederhabos alagút

Gyümölcshabbal töltött kakaós piskóta, tejtermék-, és gluténmentesen.
Piskótatekercsnek indult, de a piskóta ehhez kicsit vastagra sikerült, így alagút lett belőle, egy kis díszítéssel :) Mint utólag kiderült, jobb is, hogy így alakult, mert tekercsnek felcsavarva a gyümölcshab könnyen kinyomódhat belőle.
Hozzávalók egy kisebb (kb. 18-20 cm-es) alagúthoz:
A piskótához:
3 db tojás
20 g keserű kakaópor
15 g csokis/natúr/vaníliás fehérjepor (nálam BioTech USA Iso Whey Zero csokis ízben)
(a fehérjepor kihagyása esetén, 30 g kakaóporral készítsük a sütit)
40-50 g cukornak megfelelő édesítő ízlés szerint (nálam 10 tabletta porrá törve)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
ízlés szerint:kevés citromhéj

A szederhabhoz:
20-25 dkg szeder (pár szemet hagyjunk ki a díszítéshez - nálam összesen 25 dkg volt)
50-70 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 15 tabletta porrá törve)
2 tojásfehérje
csipet só
1 tk. citromlé

A díszítéshez:
szeder

Elkészítés:
A piskótához a tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A kakaóport, fehérjeport, szódabikarbónát, (citromhéjat), összekeverjük. A tojássárgákat az édesítővel kihabosítjuk, hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot, majd óvatosan, több részletben a kakaóporos keveréket.

Nagyobb méretű tepsit szilikonos sütőpapírral kibélelünk, és egy kb. 20 cm oldalú téglalapot készítünk rá a masszából. 170-180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Sütés után rögtön "alagútszerűen" felhajtjuk - a legegyszerűbb, ha egy konyharuhára tesszük, és annak a segítségével - illetve előtte egy csíkot a széléből levágunk (csak ha nem sima alagutat készítenél, hanem a képen lévő "smiley-szerűt" :)) )

A szederhab hozzávalóiból az eperhab receptnél leírt útmutató szerint gyümölcshabot készítünk. A kihűlt piskótát betöltjük a habbal. A legegyszerűbb, ha a piskótalapot kihajtjuk, lekenjük a habbal, rátesszük a levágott piskótacsíkot, és visszahajtjuk, majd kívül is lekenjük. Néhány órára hűtőbe tesszük. Éles késsel, nagyon óvatosan szeleteljük, friss szederszemekkel díszítjük.

Tipp: Szelet formájában (a kakaós piskótán elterítve a habot, majd szederrel díszítve) jóval kevésbé komplikált az elkészítés, én is inkább a dekoráció miatt készítettem ilyen formában.
Alagútként viszont, akár le is fagyaszthatjuk a sütit :)

Nehézségi fok: közepes
Elkészítési idő: 30-40 perc + pihentetés

Tápérték adatok:
Az egész sütialagútban (12 szeletre vágtam):
Kcal:441,6      Szénhidrát:18,6 g      Fehérje:45,04 g      Zsír:19,12 g

Egy szeletben:
Kcal:36,8        Szénhidrát:1,55 g      Fehérje:3,75 g        Zsír:1,59 g

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon jól néz ki ez a sütid is! Szívesen kipróbálnám, de elég kezdő vagyok a sütésben, így nem merem. Nem gondoltál még rá, hogy fázisképeket is feltegyél az egyes lépésekről? Az ilyen bizonytalanok, mint én, jobban tudjuk követni a lépéseket, ha látjuk is....
    Köszi a választ előre is!
    Zita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igazad van, tényleg érdemes lenne fázisfotókat feltenni - csak mivel nálam a sütikészítés egy spontán folyamat szokott lenni (ahogy jön az "ihlet", aszerint méregetem ki a hozzávalókat és készítem el a sütit, sokszor menet közben is változik, mi lesz belőle, és utólag jegyzetelem le), nem jutott eszembe még fényképezgetni közben :)) Akkor viszont ezek után készítek mindegyik sütinél egy-két fázisfotót is (most három recept vár közzétételre, azokra már ez nem érvényes sajnos, de a továbbiakra már igen) :)

      Törlés
    2. húúúú, szuper, nagyon köszönöm a többi kezdő sütisütő nevében is, ez nagy segítség! :-)
      Zita

      Törlés