Töményen kókuszos-kakaós süti, aminek a tápértéke is kiváló. Több fehérje van benne, mint szénhidrát - egy normál méretű szelet csupán 76,6 kcal, és 6 g szénhidrátot, 7,9 g fehérjét, és 3,1 g zsírt tartalmaz.
Hozzávalók egy közepes adaghoz (25 normál méretű sütikocka, kb 20x20 centis formában/tepsiben):
A tésztához:
200 g sovány/zsírszegény túró
75 g zabkorpa
75 g zabpehelyliszt
100 g kefir
30 g fehérjepor (vagy helyette zabliszt és zabkorpa fele-fele arányban)
25 g keserű kakaópor
25 g kókuszreszelék (még finomabb a süti, ha a kókuszreszeléket teflonserpenyőben szárazon megpirítjuk felhasználás előtt)
2 tojás
csipetnyi őrölt vanília / 1 kk. vaníliás xilit
citromhéj ízlés szerint (én fél citrom héját tettem bele)
csipet só
1 csapott kk. szódabikarbóna
80-100 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam 18 tabletta, porrá törve)
A krémhez:
2 dl sovány tej
2 ek. rizsliszt
25 g kókuszreszelék (még finomabb a süti, ha a kókuszreszeléket teflonserpenyőben szárazon megpirítjuk felhasználás előtt)
250 g sovány / zsírszegény túró
1 tojás
1 ek. zabkorpa
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
pár csepp jamaikai rumaroma, ízlés szerint
70-90 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam 16 tabletta)
csipet só
Elkészítés:
Először a krémet készítjük el: a rizslisztet és az édesítőt, csipet sót, vaníliát elkeverjük a tejben, és lassú tűzön, kevergetve alaposan besűrítjük. A végén hozzákeverjük a kókuszreszeléket, és a rumaromát. Amikor langyosra hűlt, robotgéppel hozzákeverjük a villával áttört / botmixerrel pépesített túrót, illetve a tojást és a zabkorpát.
A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, elmorzsoljuk a villával áttört, vagy botmixerrel pépesített túróval, és hozzákeverjük a kefirt, tojást is. Nagyjából elfelezzük a masszát, szilikonos sütőpapírral bélelt kb. 20x20 centis tepsiben eloszlatjuk az egyik felét. Egyenletesen elkenjük rajta a krémet, majd erre tesszük a tészta másik felét (nekem úgy volt a legegyszerűbb, hogy kisebb darabokat lapítottam vizes kézzel a masszából, ezekből rakosgattam ki a tetejét). Ha nincs ekkora tepsink, akkor is elkészíthető, ebben az esetben teljesen borítsuk be a krémet (oldalt is) a tésztadarabokkal. Sőt, utólag betöltve is elkészíthető :)) nagyobb tepsiben sütve a tésztát, és a krémből a tojást és a zabkorpát kihagyva - de összesütve jobban összeérnek az ízek, finomabb így a süti.
170-180 fokon, 20-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e teljesen - sütőtől függően, elképzelhető, hogy hosszabb időre lesz szükség.
Kihűlve szeleteljük (szeletelés után megfordítottam, hogy a szebb fele legyen a teteje a kockáknak), kókuszreszelékkel díszítjük, esetleg étcsokoládéval is bevonhatjuk a tetejét. Kihűtve még finomabb.
A tésztába is lehet tenni esetleg étcsokoládé-reszeléket, vagy kockára vágott étcsokoládét, ezáltal még brownie-sabb lesz a süti.
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 20-25 perc + sütés (25-30 perc)
Tápérték adatok:
Egy adagban (25 kocka sütemény):
Kcal:1916,25 Szénhidrát:150,45 g Fehérje:197,36 g Zsír:76,75 g
Egy kocka süteményben:
Kcal:76,64 Szénhidrát:6,02 g Fehérje:7,89 g Zsír:3.07 g
Köszi, megvan, hogy mivel rukkoljak elő a kókuszimádó barátnőmnek a pünkösdi buliban :)
VálaszTörlésjó ötlet, kókuszimádóknak kifejezetten ajánlott ez a süti :D (mivel a tészta és a krém is kókuszos) majd írd meg, hogy hogy ízlett neki :)
TörlésEz még a nem diétázóknak is nagyon ízlett :) Köszi a receptet, sűrűn elő fogom venni :)
TörlésÉpp most sült ki, és nagyon finom!!! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésSzívesen, örülök, hogy ízlett (és hogy ilyen hamar el is készítetted, ahogy felkerült :)) )!
TörlésSziasztok,
VálaszTörlésMost hűl a süti, alig várom már, hogy holnap megkóstolhassam.
Persze megint nem mentek teljesen simán a dolgok, de jól néz ki. :)
Ott kezdődött, hogy mint tudjuk a tepsi méreteink mások 20x20-st írtál, de az én tepsieim nagyobbak (pontosabban az a tepsim, amiben tutira nem tapad le a tészta, mert egyelőre még nem kaptam szilikonos sütőpapírt...) így kitaláltam, hogy dupla adagot csinálok, de rá kellett jönnöm, hogy nincs itthon elég túró. :/ Sebaj, gondoltam megcsinálom csak a fél tepsit használva. Szerintetek? Hát persze, hogy elfolyt... :)) Még nem tudom pontosan melyik része (csak a teteje, vagy az összes többi is) indult meg a tepsi üres része irányába, de majd ha kihűlt, és felvágtam kiderül. :))
Ja, egyébként a tetejének a "megformálásához" használt módszert kicsit átalakítottam. Benedvesítettem a folpackot, ezen "lapogattam" el a tésztát, végül ezt ráborítottam a krémre. :))
Remélem ennek a sütinek is legalább akkora sikere lesz, mint a pavlova tortának. :)
Üdv,
Regi
Szia!
TörlésJó ötlet, amit a tetejéhez kitaláltál, legközelebb így készítem szerintem :) nem tudom, miért folyhatott el amúgy, nekem még hézagokat is sikerült hagyni rajta oldalt (siettem nagyon), és még azon sem folyt ki a töltelék. talán a krém nem lett elég sűrű, de nem akarok okoskodni, maradjunk annál hogy nem tudom :)
majd írd meg, hogy ízlett nektek :)
Oh, és még valami, sajnos sovány tejem nem volt itthon, pontosabban a szavatossága szerint még jó lett volna, de totál kefir állagú volt, amikor kibontottam. Így 1,5%-os tejet hígítottam tejjel 1:3 arányban. Ez így mennyire számít diétásnak?
VálaszTörlésIlletve a tésztába tett fehérjepornál kicsit hezitáltam, de aztán rájöttem, hogy van itthon kókuszos-csokis fehérjepor, így stílusosan az került a tésztába. :))
Scitec 100% Whey Protein Professional volt a fehérjepor? Abból is van kókuszos-csokis, azért kérdezem (jó darabig azt ittam, és most eszembe juttattad :) )
TörlésEzt a tejjel higítottam dolgot nem értem pontosan, arra gondolsz, hogy teljes (3,5%-os) tejjel egészítetted ki? szerintem nincs probléma vele, mivel a tej fogyasztását inkább a(viszonylag) magas, gyorsan felszívódó szénhidráttartalma miatt kell mérsékelni a diétában, és az a zsírszázaléktól független. szóval ilyen mennyiségnél, főleg, ha néhány kockát eszel csak a sütiből, úgy gondolom, nem sokat számít :)
Szia,
VálaszTörlésIgen, pontosan ezt használtam Scitec 100% Whey Protein Professional kókuszos-csokis ízű fehérjepor. :)
Jaaajjj, nem a tejet vízzel higítottam, csak elírás volt. Sorry. Egészen pontosan 2 dl tej, 1 dl víz arányban. :))
Egyébként most kínáltam körbe a kollégáimat, nekik is ízlett. :)))
Üdv,
R
Szia!
TörlésNa, úgy meg még diétásabb :) Én is szoktam néha vízzel higítani a tejet a krémeknél, de arra figyelni kell ilyenkor, hogy egy nagyon picivel többet tegyünk a sűrítéshez használt hozzávalóból - ami ennél a sütinél a rizsliszt és a korpa. A vizet valamiért nehezebben "kötik meg", mint a tejet, talán ezért is lehetett folyósabb a krém.
Örülök hogy ízlett a kollégáknak is, további jó sütögetést :)
Szia,
TörlésA krém abszolút jó lett, nem folyt el. :)
A receptet már többen kérték (a pavlova tortáét is), úgyhogy ide irányítottam őket. :)))
Tegnap este sütöttem Kráter szeletet rizs- és zabpehelyliszttel, xylitollal, sovány tejjel és kókuszzsírral.
Kíváncsi vagyok milyen lesz, ma délután fog debütálni. :))
Nagyon fincsi! Nekem nincs rizslisztem, helyette kb fél csomag pudingport tettem a krémhez (nem rontott rajta), és ilyen kicsi tepsim sincsen, így az egész tésztát kinyújtottam két sütőpapír között, megfeleztem, egyikre rátettem a krémet és a tetejére dobtam a másikat. Tökéletes lett! köszönöm a receptet!
VálaszTörlésSzívesen, örülök hogy ízlett :)
TörlésSzia! Érdeklődnék, hogy rizsliszt helyett zabpehelylisztet használhatok-e, vagy van valami más amivel helyettesíthetem? Köszi!
VálaszTörlés